Pereiti į pagrindinį turinį

Prekybos bazėje - netvarkos kloaka

2013-06-07 11:07 diena.lt inf.
Prekybos            bazėje - netvarkos kloaka
Prekybos bazėje - netvarkos kloaka / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Apleista pastatų ir kelių būklė, reklaminių stendų chaosas, sąvartynais virtusios teritorijos – tokį vaizdą išvydo pirmą kartą Šilutės plente įsikūrusį sandėlių masyvą aplankę savivaldybės darbuotojai.

Bazėje – netvarkos kloaka

Trypė dulkes ir laužė ratus

Valdininkų viešnagės prekybos bazė sulaukė po gyventojų skundų. Esą atokioje prekybininkų teritorijoje klesti netvarka.

„Žmonės skundėsi dėl apgailėtinos situacijos. Šios teritorijos nesame tikrinę. Ir iš tiesų išvydome baisios būklės kelius. Iš šios teritorijos žmogus gali išvažiuoti sugadintu automobiliu“, – pastebėjo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Pasidomėję, kaip smulkieji verslininkai tvarkosi šioje teritorijoje, valdininkai išvydo daugybę netvarkos.

„Čia veikia ištisas sandėlių ūkis. Pastatai ir sklypai priklauso įvairiausiems fiziniams ir juridiniams asmenims. Tačiau yra tokių vietų, kur savininkai tikrai nesilaiko net miesto tvarkos ir švaros taisyklių“, – pasakojo K.Vintilaitė.

Šalia sandėlių tikrintojai išvydo ne vieną savaitę kaupiamus šiukšlių kalnus.

„Padangos, plastikas, komunalinės atliekos, pačios įvairiausios šiukšlės“, – apie tai, ką matė, pasakojo K.Vintilaitė.

Baus nevalas

Tikrintojų dėmesį patraukė ir kai kurių pastatų būklė.

„Akivaizdu, kad čia yra statinių priežiūros pažeidimų. Abejoju, ar kai kuriuos iš viso kas nors prižiūri, nes stogai yra pavojingos būklės“, – kalbėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Už visą šią netvarką pastatų ir teritorijų savininkai turės atsakyti.

„Mėginsime išsiaiškinti iki dviejų dešimčių savininkų ir pasikviesime pasikalbėti“, – tikino K.Vintilaitė.

Už statinių techninės priežiūros, miesto tvarkos ir švaros taisyklių nesilaikymą nevaloms gresia sankcijos.

„Pirmas susitikimas su mumis jiems atsieis 10 litų ir nurodymu. Tai yra pusė minimalios baudos. Bet kiekviename protokole bus įrašytas įpareigojimas turto savininkui susitvarkyti. Bus nurodytas ir laikas, per kurį turi būti įvesta tvarka“, – sakė K.Vintilaitė.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai žada atidžiau patikrinti, kaip šiame rajone laikomasi reklamos taisyklių.

„Šilutės plente mūsų pareigūnai jau buvo žvalgęsi, tačiau į šią teritoriją teks grįžti ir patikrinti reklamos teisėtumą“, – aiškino skyriaus vedėja.

Valdininkus išvydę kai kurie verslininkai vakar patys išėjo iš savo sandėlių ir ėmė diskutuoti.

„Yra tokių, kurie tvarko ir prižiūri savo turtą. O suvienijus verslininkų jėgas galima būtų šią vietą padaryti patrauklią. Vidaus keliai šioje teritorijoje yra privatininkų reikalas“, – kalbėjo K.Vintilaitė.

Kels mokesčius?

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas tikino, kad paskutinį kartą prekybos sandėlių teritorijoje lankėsi prieš metus.

„Šiokios tokios civilizacijos čia yra, bet yra ir apleistų vietų. Danga čia – baisi. O tai yra absoliučiai privati teritorija, vieno savininko nėra, viskas privatizuota atskirais sandėliais ir plotais“, – kalbėjo vicemeras.

A.Šulco teigimu, Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams čia darbo bus dar ilgai.

„Galbūt reikėtų kai kuriuos sandėlius įtraukti į neprižiūrimų pastatų sąrašą? Tuomet jiems galėtų būti taikomas maksimalus turto mokestis. Taip pat kelio dangos privačioje teritorijoje nepriežiūra gali būti vertinama kaip apleista žemė“, – aiškino A.Šulcas.

Pasak vicemero, įprastą 0,8 proc. turto mokesčio tarifą šios teritorijos savininkams vertėtų pakelti iki 3 ar net 4 proc.

„Manyčiau, ir žemės nuomos mokestį reikėtų jiems pakelti iki maksimumo. Tik taip paskatinsime juos tvarkytis. Tai yra apsileidimas. Tvarka bus“, – tikino vicemeras A.Šulcas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų