Pereiti į pagrindinį turinį

"Regitroje" – vienos draudimo kompanijos protekcijos

2010-09-27 05:00
Pasirinkimas: kontroliuoti turinti įmonė "Regitra" pati ėmėsi biznio – pradėjo tarpininkauti parduodant draudimo paslaugas.
Pasirinkimas: kontroliuoti turinti įmonė "Regitra" pati ėmėsi biznio – pradėjo tarpininkauti parduodant draudimo paslaugas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Valstybinėje įmonėje „Regitra“ automobilius registruojantys vairuotojai jau kurį laiką piktinasi nuolatiniu ir atviru vienos privačios draudimo kompanijos protegavimu.

Bruka vieną kompaniją

Paaiškėjo, kad valstybinė įmonė sudarė išskirtines sąlygas vienintelei draudimo kompanijai ir už tai iš privataus verslo gauna komisinius.

Vairuotojai pastebėjo, kad jau gerą pusmetį „Regitroje“ registruojant automobilį šios įstaigos darbuotojai klientams siūlo tik „Lietuvos draudimo“ civilinės atsakomybės ar Kasko draudimą.

Atvykęs registruoti automobilio klaipėdietis Tomas pasakojo pateikęs „Regitros“ darbuotojui asmens ir automobilio dokumentus.

„Automobilis be draudimo neregistruojamas. Žmogus patenka į keblią situaciją – darbuotojas laiko tavo dokumentus rankose ir sako: „Kokiam laikotarpiui drausimės?“ Atrodytų, kad valstybinė įmonė teikia draudimo paslaugą“, – stebėjosi klaipėdietis.

Mėnesiui drausti neverta

Naujos mašinos savininkas tikino likęs nustebintas, kad be jokių kalbų „Regitroje“ gavo tik „Lietuvos draudimo“ polisą.

„Man nesuprantama, kodėl taip vyksta. Jei siūloma paslauga, ji turi būti kokybiška. Žmogus turi teisę pasirinkti sau naudingiausią draudimo kompanijos pasiūlymą“, – stebėjosi mašinos savininkas.

Esą tam, kad klientui nereikėtų blaškytis ir ieškoti draudimo kompanijos, "Regitroje" pradėta teikti nauja paslauga. Viename lape atspausdinama, už ką klientas susimokės kasoje – dokumentų registravimą, naujus valstybinius numerius bei draudimo polisą.

Eilėje laiko nenorintis gaišti žmogus gali susimokėti už viską iškart. Tačiau, paprašęs draudimo vienam mėnesiui, klientas „Regitroje“ dažnai išgirsta atsakymą, kad tokio draudimo teks kulniuoti į kitą kompaniją.

„Matyt, neapsimoka, jei nedraudžia“, – spėjo automobilį įsigijęs klaipėdietis.

Už tarpininkavimą byra litai

Kai kurie „Regitros“ darbuotojai pripažino, kad valstybinė įmonė iš tiesų sudarė sutartį su „Lietuvos draudimu“.

„Už tai kas ketvirtį gauname komisinius. Nėra maži pinigai, keli šimtai susidaro“, – tikino pavardės nenorėjęs viešinti „Regitros“ darbuotojas.

Tačiau vyras paaiškino, kad kiekvienas darbuotojas stengiasi sąžiningai elgtis su klientais.

„Jei matome, kad šis draudimas žmogui kainuos 400 litų, o kita kompanija jam draudimą siūlo už 250, jį įspėjame. Kitą kartą senyvo amžiaus žmogui neapsimoka šioje kompanijoje draustis. Pasakome, kad žmogus kur nors mieste paieškotų pigesnio draudimo“, – tikino „Regitros“ darbuotojas.

Sudarė išskirtines sąlygas

Draudimo paslaugų tarpininkavimu užsiimantis Gintaras Rukuiža įsitikinęs, kad valstybinė įmonė neturėtų proteguoti vieno draudiko.

„Privačios draudimo kompanijos turi priklausomų ir nepriklausomų agentų tinklą. Valstybės įmonė neturėtų proteguoti vienos įmonės“, – kalbėjo G.Rukuiža.

Pagal draudimo įstatymą draudikas klientui pirmiausia turi išaiškinti, kokiai kompanijai jis atstovauja, o jei jis yra nepriklausomas brokeris, apie tai turi informuoti žmogų.

„Nuo gegužės suvienodinta taškų kaupimo sistema leidžia žmogui laisviau rinktis draudimo kompaniją. „Regitra“, apsiėmusi teikti draudimo tarpininko paslaugą, visų šių dalykų nevykdo. Ji neinformuoja žmogaus, o tik pardavinėja vienos kompanijos paslaugą“, – kalbėjo G.Rukuiža.

Kontrolė ar prekyba?

Pasak draudimo specialisto, įtarimų kelia ir tai, kad „Regitra“ iš tiesų yra kontroliuojanti institucija.

„Kai buvo priimtas Draudimo įstatymas, ne tik buvo išaiškintos sąlygos, kaip draudimo paslauga turi būti parduodama, bet ir paskirtos trys kontroliuojančios įmonės – valstybės įmonė „Regitra“, Kelių policijos biuras ir patikros centrai“, – pastebėjo G.Rukuiža.

Pasak jo, jei kontroliuojanti įmonė, užuot kontroliavusi, pati ima platinti produktą, Kelių policijos biuro pareigūnai, kelyje sustabdę nedraustą automobilį, jo vairuotojui turėtų skirti ne baudą, o parduoti draudimo polisą.

„Jei jau siekiame, kad tik žmogui būtų geriau, tuomet visur vadovaukimės tokia logika. O iš tiesų tai – valstybinis reketas“, – griežtas buvo specialistas.

Skelbė konkursą

Paklaustas, ar iš tiesų valstybinėje įmonėje proteguojama viena privati draudimo bendrovė, „Regitros“ direktoriaus pavaduotojas Leonardas Kęstutis Jasūdis puolė aiškinti, kad viskas vyksta laikantis įstatymų.

„Kodėl manote, kad proteguojame? Neškite kokį norite draudimo polisą“, – bandė aiškinti L.K.Jasūdis.

Direktoriaus pavaduotojas aiškino, kad automobilis bus įregistruotas, nors bus apdraustas ir kitoje draudimo kompanijoje.

„Visų Lietuvoje veikiančių draudimo kompanijų polisai yra priimami. Ir viskas. Kokių neaiškumų gali kilti?“ – rėžė direktoriaus pavaduotojas.

Tik patikinus, jog yra žinoma, kad už „Lietuvos draudimo“ paslaugų platinimą „Regitros“ darbuotojai gauna komisinius, vis dėlto L.K.Jasūdis prisipažino, kad su šia kompanija pasirašyta sutartis.

„Taip, taip yra“, – sakė L.K.Jasūdis.

Kiek uždirbo – paslaptis

Esą „Regitra“ turi teisę užsiimti draudimo paslaugų tarpininkavimu, todėl buvo skelbiamas konkursas, ir „Lietuvos draudimas“ buvusi vienintelė kompanija, atitikusi valstybinės įmonės reikalavimus.

„Vienintelės šios įmonės informacinė sistema atitiko mūsų sistemą“, – aiškino direktoriaus pavaduotojas.

Vadinasi, valstybės įmonė paskelbė viešą konkursą ir išsirinko privačios kompanijos produktą, kurį ji sumanė pardavinėti, vien todėl, kad klientams būtų patogu.

Šaltinių teigimu, paskutinį ketvirtį šalyje esantys padaliniai iš „Regitros“ vadovybės sulaukia klausimų ne kiek registracijų įvykdė, o kiek draudimo polisų pardavė.

Tačiau kiek per pusmetį „Regitrai“ pavyko iš šio verslo uždirbti, L.K.Jasūdis teigė nežinantis. Kiek buvo išleista lėšų vienos draudimo kompanijos protegavimui, taip pat esą nėra aišku.

„Aš pinigų neskirstau, nematau ir nesidomiu, kiek jų surenkama“, – tikino L.K.Jasūdis.

Nauda – abejotina

"Regitros" Klaipėdos skyriaus vadovas Saulius Budinas aiškino, kad jo vadovaujamas filialas neturi juridinio statuso, todėl visos gautos lėšos iš draudimo paslaugos keliauja į Vilnių.

"Neturiu supratimo, kiek iš to uždirbama. Šios paslaugos prasmė – patogumas klientui", – tikino S.Budinas.

Tačiau Klaipėdos skyriaus vadovas suabejojo, ar už papildomos paslaugos – draudimo poliso išrašymą – jo pavaldiniai gauna papildomą uždarbį.

"Jie gauna algą", – pabrėžė S.Budinas.

Tai reikštų, kad valstybinė įmonė iš savo kišenės apmoka privačios kompanijos produkto platinimo išlaidas.

Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Eglė Sakalauskaitė tikino, kad jai nėra žinomos valstybės įmonės "Regitra" skelbto konkurso sąlygos.

"Apie šį konkursą reikėtų teirautis šios įstaigos steigėjos – Vidaus reikalų ministerijos", – aiškino E.Sakalauskaitė.

Vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas, pasidomėjęs "Lietuvos draudimo" polisų pardavinėjimu "Regitroje", "Klaipėdą" tikino nemanąs, kad tai vienos verslo įmonės protegavimas, kadangi buvo skelbtas konkursas ir "Lietuvos draudimas" jį laimėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų