Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkėjų valia: naujajame Seime dirbs septyni klaipėdiečiai

2012-10-29 05:00
Rinkėjų valia: naujajame Seime dirbs septyni klaipėdiečiai
Rinkėjų valia: naujajame Seime dirbs septyni klaipėdiečiai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Klaipėdiečiai šiuose Seimo rinkimuose tarė galutinį žodį – į Seimą tiesiogiai delegavo keturis politikus. Uostamiesčiui naujos kadencijos parlamente, kuris pradės darbą greičiau nei po mėnesio, atstovaus septyni parlamentarai – tiek pat, kiek ir dabar.

Rezultatų laukė Vilniuje

Klaipėdiečiai vakar balsavo ir pasirinko. Jie išreiškė savo valią ir, išankstiniais duomenimis, į Seimą nusiuntė Naglį Puteikį, Raimundą Paliuką, Eligijų Masiulį ir Praną Žeimį.

N.Puteikis pergalę šventė Danės vienmandatėje apygardoje. Jį palaikė apie tūkstantį rinkėjų daugiau nei oponentą liberalcentristą Rimantą Taraškevičių.

N.Puteikis rinkimų rezultatų laukė ne Klaipėdoje, o Vilniuje. „Tarsi žinodamas išvažiavo į sostinę“, – juokavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyrių sueigos vadovas Arūnas Barbšys.

Jis kritikavo konkurentą, kuris esą rinkimų kampanijos metu tikino, kad N.Puteikis į Seimą pateks per partijos sąrašą, todėl už jį esą neverta balsuoti vienmandatėje apygardoje. „Tokia agitacija buvo šiek tiek nesąžininga. Džiaugiamės, kad ji nesuveikė ir mūsų partijos atstovų Seime bus daugiau“, – teigė A.Barbšys.

Dėl pralaimėjimo neašarojo

Baltijos apygardoje itin atkaklią kovą laimėjo R.Paliukas, kuris tik keliasdešimties balsų persvara įveikė Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininką Artūrą Šulcą.

„Aišku, norėjosi laimėti tris mandatus iš keturių galimų Klaipėdoje, tačiau realiai vertinome, jog galime laimėti du. Džiaugiuosi, kad laimėjau, kad rinkėjų nepaveikė tendencingas puolimas prieš Darbo partiją“, – jaudulio ir džiaugsmo neslėpė R.Paliukas.

Jo konkurentas A.Šulcas dėl savo pralaimėjimo neašarojo. „Ir aš, ir šeima buvome susitaikę ir su vienokiu, ir su kitokiu rezultatu. Klaipėdoje turiu įdomų darbą ir tuo džiaugiuosi. Svarbiausia, kad Seime susiformuotų tokia valdančioji dauguma, kuri tinkamai valdytų šalį“, – teigė A.Šulcas.

Dar prieš rinkimus neabejotinu lyderiu Marių apygardoje laikytas E.Masiulis pateisino šį statusą. Jis savo konkurentę Birutę Boreikiną, Darbo partijos narę, įveikė akivaizdžiu skirtumu.

Aktyviausi – iš ryto

Pajūrio apygardoje, kuri apima dalį Klaipėdos, Neringos ir Palangos savivaldybių teritorijas, taip pat vyko permaininga kova. Į priekį išsiverždavo tai P.Žeimys, tai Darbo partijos narė Genoveita Krasauskienė.

Tačiau suskaičiavus rinkimų apylinkių rezultatus paaiškėjo, kad pergalės proga šampaną galėjo iššauti P.Žeimys.

Klaipėdiečiai šiuose rinkimuose buvo pasyvesni nei prieš dvi savaites, nors iš ryto aktyvumo prognozės buvo optimistinės.

Iki 10 val. prie balsadėžių klaipėdiečių buvo atėję daugiau nei tuo pat metu prieš dvi savaites, kai vyko rinkimų į Seimą pirmasis turas ir referendumas dėl atominės elektrinės statybų Lietuvoje.

Tačiau vėliau rinkėjų aktyvumas Klaipėdoje nuslopo ir, preliminariais duomenimis, prie balsadėžių uostamiestyje atėjo maždaug trečdalis balso teisę turėjusių žmonių.

Gaus išeitines kompensacijas

Be keturių Klaipėdos vienmandatėse apygardose į Seimą išrinktų politikų, vietą naujos kadencijos parlamente jau buvo užsitikrinę trys klaipėdiečiai: konservatorė Agnė Bilotaitė, socialdemokratė Irena Šiaulienė ir Liberalų sąjūdžio narys Eugenijus Gentvilas.

Tačiau jis kol kas dar nėra apsisprendęs, ką pasirinkti – Seimo nario mandatą ar Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus postą.

Anot E.Gentvilo, sprendimą lems tai, ar Liberalų sąjūdis dalyvaus formuojant Vyriausybę.

Prie Seimo slenksčio buvo atsidūrusi ir dar viena klaipėdietė – Irina Rozova. Ji Seimo rinkimuose dalyvavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos sąraše ir po reitingavimo liko septinta, o partija iškovojo penkis mandatus naujajame parlamente.

Jei vienas iš mandatą laimėjusių partijos atstovų būtų šventęs pergalę ir kurioje nors vienmandatėje apygardoje, o partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis atsisakęs mandato ir likęs Europos Parlamente, tuomet į Seimą būtų patekusi ir I.Rozova, tačiau taip neatsitiko.

Šios kadencijos Seime dirbo septyni klaipėdiečiai. Per 2008 metais vykusius Seimo rinkimus buvo išrinkti šeši uostamiesčio atstovai, tačiau po dvejų metų per apkaltą Seimo nario mandato neteko Linas Karalius ir jo vietą užėmė klaipėdietis Andrius Burba.

Jam ir konservatoriui Evaldui Jurkevičiui šiuose rinkimuose nepavyko pelnyti rinkėjų pasitikėjimo ir jie nebuvo perrinkti antrai kadencijai. Tačiau jiems bus išmokėtos išeitinės kompensacijos.

A.Burba gaus dviejų mėnesių atlyginimo dydžio išmoką, o E.Jurkevičius – keturių mėnesių.

Seimo nario alga per mėnesį, neatskaičiavus mokesčių, yra beveik 7 tūkst. litų.

2000-aisiais bei 2004 metais vykusiuose Seimo rinkimuose į parlamentą taip pat buvo išrinkta po septynis klaipėdiečius.

Tik davė išmaldą

Šiųmečiai Seimo rinkimai Lietuvoje išsiskyrė skandalų dėl balsų pirkimo gausa. Tačiau Klaipėdą jie aplenkė.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininko Andriaus Leliugos teigimu, vakar Klaipėdoje neužregistruota nė vieno pranešimo dėl rinkimų pažeidimų.

Jų gauta iš Palangos ir Kretingos, tačiau pranešimai buvo kurioziniai. Iš Palangos atskriejo žinia, jog kažkokia moteris prie miesto centre esančios parduotuvės iš asocialaus vyriškio perka balsą.

Galiausiai paaiškėjo, kad jokio nusikaltimo nebuvo – gailestinga moteris valkatai tiesiog įmetė keliasdešimt centų išmaldos.

Kretingoje sumaištį sukėlė balsuoti atėjusios itin garbaus amžiaus senjoros, kurioms jau buvo per 80 metų.

Viena jų ne prie savo pavardės pasirašė, jog gavo balsavimo biuletenį. Draugė, turėjusi pasirašyti, sukėlė triukšmą, kad jos parašo vietoje jau kažkas suraityta.

Galiausiai šis nesusipratimas buvo išspręstas ir jokie procesiniai veiksmai nepradėti.

Kretingoje rinkimus laimėjo Tvarkos ir teisingumo partijos atstovė Jolita Vaickienė, triuškinamai laimėjusi prieš konservatorių atstovą Vaidotą Bacevičių.

Kažkam pasivaideno

Prie nesusipratimų galima priskirti ir pranešimą, jog Šilutėje esą už pinigus balsavo keturi asocialūs asmenys.

Vakar apie 10 val. į Šilutės rajono policijos komisariatą buvo atvežti piliečiai, nes pranešta, kad jie galimai balsavo už pinigus.

Šie žmonės savo valią išreiškė Juknaičių seniūnijoje, Pašyšių rinkimų apylinkėje. Čia dirbę rinkimų stebėtojai policijai pranešė, kad keturi asocialūs asmenys balsavo už pinigus.

Juos, iš rinkimų apylinkės grįžtančius namo, sustabdė policijos pareigūnai ir nusivežė į komisariatą apklausti.

Paaiškėjo, kad nurodyti piliečiai visai nėra asocialūs, o giminaičiai. Jokie įtarimai apie galimai parduotus balsus nepasitvirtino, todėl jie po apklausos buvo paleisti.

„Žmonės buvo labai pikti, kad sutrukdėme jų laiką. Reikia tik džiaugtis, kad jie mums nepareiškė pretenzijų dėl trukdymo balsuoti. Galima tik apgailestauti, jog tik todėl, kad kažkam pasivaideno, sugaišinome ir žmonių, ir savo laiką“, – teigė Šilutės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Vaidas Petniūnas.

Klaipėdos apskrityje vakar pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo. Į Šilutės rajono policijos komisariatą buvo pristatyta moteris, kuri prie prekybos centro galimai pirko balsus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų