Pereiti į pagrindinį turinį

Skaitiklių tikrintojai gąsdina klaipėdiečius

2009-10-05 08:51
Skaitiklių tikrintojai gąsdina klaipėdiečius
Skaitiklių tikrintojai gąsdina klaipėdiečius / Diena Media nuotr.

Klaipėdiečiai nepaliauja piktintis vandens skaitiklių tikrintojų paliekamais įspėjimais, neradus jų namuose.

Rašteliuose grasinama, jog bus apskaičiuota tiek sunaudoto vandens, kiek nesuvartojama net per dešimtmetį.

Per mėnesį - tūkstantis kubų

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai, atėję tikrinti skaitiklių ir namie neradę buto šeimininkų, už durų užkiša įspėjimus. Tikrintojų paliktus raštelius pamačiusius klaipėdiečius ištinka šokas.

Įspėjime nurodoma, kad bendrovės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai buvo atvykę patikrinti vandens skaitiklių ir užfiksuoti rodmenų, bet to negalėjo padaryti, nes nieko nebuvo namie.

Buto savininko prašoma per kelias dienas informuoti įmonę, kada būtų galima apžiūrėti prietaisus. Klaipėdiečius labiausiai neramina tolesnės eilutės.

Įspėjime pranešama, jog, neįsileidus tikrintojų, suvartoto vandens ir pašalintų nuotekų kiekis bus skaičiuojamas vadovaujantis 1996 metų jau neegzistuojančios Statybos ir urbanistikos ministerijos įsakymu.

Pagal jį per mėnesį suvartoto ir pašalinto vandens kiekis nustatomas priimant, kad jis tekėjo trijų metrų per sekundę greičiu 24 valandas per parą. Pabrėžiama, jog apžiūrėjus skaitiklius kiekis neperskaičiuojamas.

Pabrėžiama, kad tokiu atveju suvartoto ir pašalinto vandens kiekis sudarytų 1 tūkst. 380 kubinių metrų. Tiek vandens dažnas vartotojas neišnaudoja per dešimt metų. Už šį kiekį tektų sumokėti 6 tūkst. 555 litus.

Nerijaus Jankausko nuotr. Šokas: klaipėdiečiai apstulbsta perskaitę skaitiklių tikrintojų paliktą įspėjimą.

Sąskaitą išrašė šešiems

Dėl įmonės „Klaipėdos vanduo“ įspėjimų vartotojai ne kartą kreipėsi į nuo šiandien nebeveikiantį Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vietos skyrių.

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ Pardavimų departamento vadovas Dangeras Aleksandrovas tvirtino, jog 1996 metų jau neegzistuojančios Statybos ir urbanistikos ministerijos įsakymas yra vienintelis teisės aktas, kuris numato, kaip apskaičiuoti sunaudoto vandens kiekį, jei tikrintojai neįsileidžiami apžiūrėti skaitiklio.

„Įsakyme aiškiai apibrėžta, kas yra savavališkas vandens vartojimas. Vienas iš požymių - piktybiškas darbuotojų neprileidimas prie vandens skaitiklių. Dėl to paliekame įspėjimą, kas gresia už tokį elgesį. Tai nėra grasinimas, o tik informacija, kad vėliau žmogus nesistebėtų“, - teigė D.Aleksandrovas.

Vadovo teigimu, pernai tokio dydžio sąskaita buvo išrašyta penkiems vartotojams. Visi jie gyveno privačiuose namuose ir buvo pasijungę vandenį be sutarties, techninių dokumentų. Šiemet aptikti du tokie atvejai. Dėl jų kol kas atliekamas tyrimas. Laukiama informacijos iš vartotojų.

Skaičiuoja pagal normą

Pasak D.Aleksandrovo, vartotojams, neįsileidusiems tikrintojų į butą, neskubama išrašyti minėto dydžio sąskaitos. Visada yra duodama laiko susisiekti.

„Mes irgi žmonės. Suprantame situaciją. Neišrašinėjame sąskaitų tokioms sumoms visko neišsiaiškinę, neįsitikinę, jog vartotojai tikrintojų neįsileidžia piktybiškai. Jei žmogus nenori parodyti skaitiklių, vadinasi, turi ką slėpti. Dažniausiai neįsileidžia tie asmenys, kurie yra pažeidę prietaisus“, - pabrėžė vadovas.

Radus pažeistus - suspaustus, be plombų, įskeltus - skaitiklius, vartotojui sunaudoto vandens kiekis apskaičiuojamas pagal normą nuo to laiko, kada prietaisai buvo pakeisti ar atliktas patikrinimas, bet ne ilgiau kaip už metus. Iš to skaičiaus atimamas deklaruotas vandens kiekis.

Klaipėdoje nustatyta šalto vandens norma 4, šilto - 3 kubiniai metrai.

„Pažeisti prietaisai negali būti naudojami apskaitai. Radę pažeidimus, atliekame tyrimą. Pasitaiko ir daug netyčinių. Tokių dalykų netaikome aklai. Vertiname pažeidimo pobūdį, kiek žmogus sunaudojo vandens, kada pirktas butas“, - tvirtino D.Aleksandrovas. 

Įmonė „Klaipėdos vanduo“ skaitiklius keičia kas ketverius metus. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų