Pereiti į pagrindinį turinį

Studentai liks be stipendijų

2009-02-11 09:00
Studentai liks be stipendijų
Studentai liks be stipendijų / Vytauto Liaudanskio nuotr. Kaina: daugumos būsimųjų studentų laukia sunkūs laikai – jiems ne tik teks mokėti už mokslą, bet ir susitaikyti, jog negaus stipendijos.

Naujajai valdžiai įgyvendinus studijų reformą beveik visi uostamiesčio studentai nebegaus stipendijų. Didžioji dalis lėšų joms išmokėti bus skirta neturtingiems studentams paremti.

Pinigų nesumažėjo

Daugelis studentų, kurie iki šiol gaudavo stipendijas, liko apstulbę, kai sužinojo, kad nuo šio semestro jų nebegaus. Nors šiemet šalies universitetai ir valstybinės kolegijos iš šalies biudžeto studentų stipendijoms išmokėti gavo panašiai tiek pat lėšų kiek ir pernai, patys nuspręsti, kiek ir kam bei kokias stipendijas išmokėti, mokslo įstaigų vadovai nebegalės.

Anot Klaipėdos universiteto studijų prorektoriaus Vaidučio Laurėno, didžioji dalis pinigų nuo šiol privalės būti skirta socialinėms stipendijoms.

"Pagal naująjį įstatymą pirmiausia mes turime stipendijas išmokėti socialiai remtiniems studentams, tai yra tiems, kurių šeimos nepajėgios jų išlaikyti. Jie turi surinkti galybę įvairių pažymų ir pristatyti į fakultetų dekanatus. Kai apskaičiuosime, kiek turime išmokėti socialinių stipendijų, tik tuomet likusią sumą galėsime išdalinti gerai besimokančių studentų stipendijoms", – kalbėjo V.Laurėnas.

Remtinų vis daugėja

V.Laurėnas pabrėžė, kad pagal jų skaičiavimus, kone didžioji dalis lėšų šiemet bus panaudota būtent socialinėms stipendijoms. Joms per šiuos metus Klaipėdos universitetas turės skirti beveik 1,2 mln. litų. Anksčiau tokioms stipendijoms per mokslo metus būdavo skiriama apie 100–140 tūkst. litų.

Studijų prorektoriaus teigimu, šiuo metu universitete yra 223 studentai, kuriems kas mėnesį priklauso po 390 litų socialinių stipendijų. Kiek jų bus iš viso – nežinia, nes kasdien tokių studentų, pristatančių pažymas bei pretenduojančių į socialinę stipendiją, atsiranda vis daugiau. Taip pat neaišku, kiek socialiai remtinų studentų universitete padaugės rudenį, kai bus priimti pirmakursiai.

"Tai išties didžiulė problema, nes nebegalėsime paskatinti visų, kuriuos skatinome iki šiol. Kita vertus, aš nieko blogo čia nematau, nes juk nuolat diskutuojama, kad paskatinamąsias stipendijas turėtų gauti tik puikiai besimokantieji. Dabar taip ir bus – jas gaus tie, kurie mokosi devintukais, dešimtukais. O socialinė stipendija nuo studijų rezultatų nepriklauso – ją gaunantysis tiesiog privalo būti valstybės finansuojamoje vietoje bei neturėti skolų", – paaiškino V.Laurėnas.

Paskatins kas ketvirtį

Klaipėdos kolegijos, kuri yra valstybės finansuojama įstaiga, direktorė Antanina Šereivienė taip pat patvirtino, kad didžiąją dalį iš 590 tūkst. litų stipendijoms skirtų lėšų teks išdalinti socialinėms stipendijoms: "Labai gaila, tačiau esame priversti gerokai sumažinti paskatinamųjų stipendijų kiekį. Dabar veikiausiai tokias stipendijas gaus vos vienas kitas kolegijos studentas. Taip pat nesu užtikrinta, kad jie jas gaus kas mėnesį. Gali būti, kad paskatinamąsias stipendijas, priklausančias nuo studijų rezultatų, išgalėsime išmokėti vos kartą per ketvirtį. Kol kas prognozuoti sunku, nes vyksta skaičiavimai", – pabrėžė A.Šereivienė.

Kaina: daugumos būsimųjų studentų laukia sunkūs laikai – jiems ne tik teks mokėti už mokslą, bet ir susitaikyti, jog negaus stipendijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų