Pereiti į pagrindinį turinį

Sutartys – su kate maiše

2009-01-27 09:00
Sutartys – su kate maiše
Sutartys – su kate maiše / N.Jankausko nuotr. Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakultete išdalytos tuščios sutartys neakivaizdžiai studijuojantiems studentams sukėlė įtarimų.

Neakivaizdžiai besimokantiems studentams Klaipėdos universitetas siūlo pasirašyti keistas sutartis. Toje vietoje, kur turėtų būti įrašyta studijų kaina, palikta tuščia grafa.

Pasiūlė tik pasirašyti

Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto antro kurso neakivaizdinių studijų studentė pasakojo, jog mokesčio už studijas pakeitimo sutartys, kurias neakivaizdžiai besimokantys studentai turėjo pasiimti prodekanės kabinete, buvo iki galo neužpildytos.

"Nenurodyta net suma, kurią teks mokėti. Darbuotoja tvirtino, kad reikia tik pasirašyti. Sakė, vienas egzempliorius lieka mums, kitas – universitetui. Daugiau nieko neaiškino. Keista, kad sutartyje neįrašyta suma, kurią teks mokėti", – dėstė studentė.

Merginai keista pasirodė ir tai, jog sutartis keičiama pagal Klaipėdos universiteto rektoriaus 2008 m. sausio 31 d. įsakymą. Studentė pasakojo, kad padidintą įmoką už studijas mokėjo tris kartus, o jokių dokumentų nebuvo pasirašiusi, nes universitetas jų nepateikė.

"Už pirmą semestrą mokėjau 2 tūkst. 208 litus. Kai prasidėjo antrasis semestras, buvo pasakyta, kad studijos pabrango. Tad už tris semestrus mokėjau po beveik 2 tūkst. 458 litus, bet jokių dokumentų niekas pasirašyti nedavė. O štai po metų pateikia sutartis. Kodėl siūloma pasirašyti ją atgaline data? Juk padidintą išmoką mokėjome tris kartus. Suprasčiau – porą savaičių vėluoja, o čia visus metus. Kodėl tik dabar atsibudo, kad nesutvarkyti dokumentai?" – nesuprato studentė.

Merginos teigimu, universiteto darbuotojai turi visų neakivaizdžiai studijuojančių studentų ir grupių seniūnų telefonų numerius. Tad galėjo paskambinti ir informuoti, kad reikia atvykti pasirašyti naujas sutartis.

Taip būti negali

Universiteto rektorius Vladas Žulkus aiškino, jog universitetas kasmet peržiūri studijų kainas. Paklausių specialybių mokesčiai už studijas padidinami, nepaklausių – sumažinami.

Tuomet studentams, kurie moka visą kainą, siūloma pasirašyti sutarčių pakeitimus. Tačiau V.Žulkus pabrėžė, kad pateiktame dokumente turi būti nurodyta, kiek jis turės mokėti už studijas.

"Studentas turi žinoti, kokia studijų kaina. Suma sutartyje turi būti nurodyta. Tuščio lapo pasirašinėti nereikėtų. Juk gali kas nors prirašyti dar vieną nuliuką. Nežinau, kaip susidarė tokia situacija. Čia, matyt, fakulteto administracija ne iki galo viską padarė", – spėjo V.Žulkus.

Studijų prorektorius Vaidutis Laurėnas pabrėžė, jog studijų kaina turi būti įrašyta. Kiek reikia mokėti už semestrą konkrečiai studijų programai, privalo būti nurodyta žodžiais.

"Kvailystė duoti studentui tuščią sutartį. Ji turi būti užpildyta. Kokie fakultete turi dirbti kvaili žmonės, kad neįrašytų sumos. Sutartyje turi būti nurodyta kaina konkrečiai studijų programai. Bausti žmonių, kurie taip pasielgė, neskubėsiu – pirmiausia išanalizuosiu situaciją", – pabrėžė V.Laurėnas.

Studentus sunku sugaudyti

Prorektorius aiškino, jog sutartyje studijų kaina įrašoma ranka kiekvienai studentų grupei atskirai. Anot jo, paruošti skirtingas sutartis su įrašytu mokesčio dydžiu sudėtinga, nes universitete yra trylika bakalaurų studijų programų, kurių kaina skirtinga.

Pasak V.Laurėno, studijų kaina turi būti įrašyta prieš studentui pasirašant sutartį.

"Kol studentas nemato, kiek reikės mokėti už studijas, jo niekas negali versti pasirašyti sutarties. Ar žmogus kvailas, kad pasirašytų tuščią dokumentą? Studentas turi padėti tik vieną parašą. Jei sutinka su sutartimi, jis pasirašo, jei nesutinka, nebestudijuoja Klaipėdos universitete, ir viskas. Šiaip čia didelės problemos nėra. Nueini ir paklausi, kiek reikės mokėti", – tikino V.Laurėnas.

Anot V.Žulkaus, pasitaiko atvejų, kai sutartis su neakivaizdžiai besimokančiais studentais pasirašomos vėliau.

"Jie atvažiuoja tik į sesijas. Neakivaizdinių studijų studentus sunku sugaudyti, kad pasirašytų, o patys iniciatyvos nerodo. Gal dėl kokių nors priežasčių nedalyvavo pavasario sesijoje, todėl jam ir duodama pasenusi sutartis. Taip neturėtų būti. Formaliai sutartis turi būti pasirašoma iš anksto. Sutinku, kad yra tokia problema. Matyt, kai kuriuose fakultetuose to nesutvarkėme. Gal jas reikėtų studentams siųsti paštu, bet tada kils problemų – dalis sutarčių grįš", – teigė rektorius.

V.Žulkus pabrėžė, jog susidarius permokai dėl pinigų grąžinimo problemų nekyla.


Osvaldas Martinkus

Jei žmogus pasirašo tuščią ar ne visiškai užpildytą sutartį, jis atsakingas už tai, ką priešinga pusė įrašys ateityje. Taip jis arba rodo pasitikėjimą, arba yra abejingas sumai, kuri bus įrašyta, arba tikisi, kad bus įrašyta suma, kuri pasakyta. Jei bus kitaip, tokią sutartį pasirašęs asmuo turės problemų įrodinėjant ginčą. Sutartis rodys, kad jis sutiko su įrašytais skaičiais. Nebus ir aišku, kokia suma, kada buvo įrašyta. Bus laikoma, jog informacija pasirašyta vienu metu. Čia tas pats, kai žmogus parašo, kad yra skolingas, o kitam belieka įrašyti sumą. Tokie dalykai prieštarauja teisinei kultūrai ir etikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų