Pereiti į pagrindinį turinį

Svaigalų versle pajūryje – nepilnamečiai

2012-07-18 16:05
Svaigalų versle pajūryje – nepilnamečiai
Svaigalų versle pajūryje – nepilnamečiai / Skaitytojo nuotr.

Šiltą vasaros dieną paplūdimiuose jau galima nelegaliai nusipirkti ne tik čeburekų ar alaus, bet ir degtinės. Išnešiojamoji prekyba maistu čia tapo priedanga nusikalstamam alkoholio platinimo verslui, į kurį įtraukiami ir nepilnamečiai.

Ideali schema

Schema paprasta: saulėtą rytą prie kelių į Palangos paplūdimius būriuojasi vaikinukai su tuščiomis kuprinėmis.

Prie paauglių privažiuoja automobiliai, jų savininkai atidaro bagažines ir išdalija alkoholį, kurį tie jaunuoliai vėliau pardavinėja pliažuose. Prekyba čeburekais čia – tik priedanga.

„Jie nešiojasi alkoholį kuprinėse arba specialiuose krepšiuose. Savo prekes siūlo garsiai šaukdami “Šaltas alus„. Tikėtina, kad jie neturi jokių leidimų tokiai veiklai“, – svarstė kurorto vienas svečias.

Atvykėlis stebėjosi, kad pareigūnai to nepastebėjo, nes nelegalios prekybos mastas esą yra didelis ir tų prekiautojų kiekvieną saulėtą dieną labai daug.

Prekybai alkoholiu Palangos savivaldybė leidimus išdavė tik paplūdimio kavinėms.

Nelygi konkurencija

Verslininkai neslepia, kad mokesčių inspektoriai kontroliuoja tuos, kurie legaliai prekiauja, tikrina jų licencijas, o nelegalus sugaudyti esą sunku, nes šie nuo tikrintojų sprunka.

Būtent todėl nelegaliai prekybai paplūdimiuose šiemet pasitelkti jauni žmonės. Jie dirba ne už itin didelę algą.

Šiemet buvo sukurtas Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, kuris turi pažaboti tokią netvarką.

Tačiau verslininkai teigia, kad veiklos rezultatų kol kas nematyti.

„Tokie prekeiviai daro žalą legaliems verslininkams. Mes mokame didelius mokesčius, kiekviena saulėta diena – tarsi palaima, skaičiuojame, ar atsipirks investicijos, o čia pelną iš po nosies nusineša nelegalūs prekiautojai“, – piktinosi kurorto verslo atstovai.

Verslininkai kreipėsi į miesto tarybos narius, Rinkliavų skyrių, kur jiems patvirtino, kad leidimų išnešiojamajai prekybai nėra išduota.

„Alkoholis negali būti išnešiojamas, juo labiau tai negali daryti fiziniai asmenys, tai licencijuota veikla ir tai gali vykdyti tik juridiniai asmenys“, – tvirtino Palangos savivaldybės Rinkliavų skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Žulkuvienė.

Inspektoriai stebi?

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė patvirtino, kad inspekcijai ši situacija žinoma.

Nuolat stebimos visos Palangoje, taip pat ir paplūdimyje maisto produktais ir gėrimais prekiaujančios įmonės bei fiziniai asmenys.

„Pernai Palangoje išaiškinome įmonę, kurioje dirbo nelegalūs darbuotojai, tarp kurių buvo ir nepilnametis. Jie Palangos ir Šventosios paplūdimiuose prekiavo alkoholiniais gėrimais bei abejotinos kokybės maisto produktais“, – komentavo E.Cibienė.

Šiemet įgyvendinamas projektas „Kurortinis sezonas“. Specialia apranga vilkintys mokesčių inspektoriai nuolat lankosi pliažuose ir operatyviai reaguoja į daromus pažeidimus, bendradarbiauja ir keičiasi informacija su savivaldybių Viešosios tvarkos skyriais, Vaikų teisių apsaugos tarnybomis, policijos komisariatais, Valstybine darbo inspekcija ir kitais.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys tvirtino, kad fiziškai nebespėja vaikyti nelegalių prekeivių.

„Esame sulaikę ne vieną ir nubaudę. Surenkame medžiagą ir atiduodame policijai“, – teigė P.Keinys.

Palangos policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas neslėpė, kad situacija dėl nelegalių prekiautojų – sudėtinga. Dauguma prekijų – nepilnamečiai ir jie patys tokios veiklos neįsteigė.

„Yra manipuliacijos vaikais. Vaikytis po paplūdimį tą vaiką nėra lengva, todėl nufotografuojame ir toliau tęsiame tyrimą. Nustatysime iniciatorius, jiems gresia baudžiamoji atsakomybė“, – teigė A.Katkauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų