Pereiti į pagrindinį turinį

Švariausi laivai – dujovežiai

2014-02-17 08:56
Lyderis: švariausiais pasaulio laivais laikomi trys dujovežiai, iš kurių pirmoje vietoje įrašytas "Al Marrouna".
Lyderis: švariausiais pasaulio laivais laikomi trys dujovežiai, iš kurių pirmoje vietoje įrašytas "Al Marrouna". / „Shipspotting.com“ nuotr.

Dėl ekologijos pamišusiame pasaulyje renkami ir švariausi, aplinkai palankiausi laivai.

Laivų ir uostų ekologijos vertinimus atlieka organizacija "Pasaulio uostų klimato kaitos iniciatyvos" (WPCI – World Port Climate Initiative). Šios organizacijos internetinis puslapis www.wpci.nl.

Įvertinusi laivų taršą, vertindama teršalų išmetimus deginant laivų degalus, ši organizacija pagal 2013 metų rezultatus paskelbė ekologiškai švariausių laivų indeksus.

Šiandien pasaulyje švariausiais laivais laikomi Didžiosios Britanijos Glazgo uoste registruotos laivybos kompanijos "Teekay Shipping" dujovežiai "Al Marrouna", "Al Areesh" ir "Al Daayen". Šių laivų indeksas yra vienodas – 78,3 balo.

"Al Marrouna" – su Bahamų vėliava plaukiojantis laivas, statytas 2006 metais. Jo dedveitas – 90 617 tonų. Šis 288 metrų ilgio ir 43 metrų pločio dujovežis gabena 149 tūkst. kubinių metrų dujų.

Dujovežiai "Al Areesh" ir "Al Daayen" yra tos pačios klasės ir dydžio, kaip "Al Marrouna", tik statyti 2007 metais. Visi šie laivai veikia dujomis.

Tanklaiviai ir kruiziniai laivai

Ketvirtoje vietoje esantis laivas "Olympus" priklauso Danijos kompanijai "Sirius Shipping". Šio laivo ekologiškumo indeksas yra 65,7 balo. Tai yra nedidelis 124 metrų ilgio tanklaivis, skirtas gabenti chemijos produktus.

Laivas statytas 2006 metais. Jis aplenkė ypač aukštai pagal ekologiškumo indeksą vertinamą jūra-upė klasės 84 metrų ilgio laivą "Tharsis", kuris priklauso olandų kompanijai "Tharsis Sea-River Shipping". Šis laivas gabena įvairius generalinius krovinius.

Atrodytų, kad patys švariausi pasaulio laivai turėtų būti kruiziniai, nes jie skirti plukdyti įnoringiausius klientus.

Tačiau aukščiausią ekologiškumo reitingą iš kruizinių laivų turintis "Europe-2" yra tik šeštoje vietoje. Šis nedidelis 516 keleivių galintis priimti kruizinis laivas yra išskirtinis tuo, kad jis priklauso ne kruizinės laivybos kompanijai, o vienai didžiausių konteinerinės laivybos kompanijų – Vokietijos "Hapag Lloyd". Laivas plukdo turistus tarp Vokietijos ir Portugalijos uostų.

Klaipėdos uosto įžymybė

Į ekologiškiausių laivų dešimtuką patenka ir Klaipėdoje gerai žinomas kompanijos "Celebrity Cruise Lines" kruizinis laivas "Celebrity Constellation".

Šis 294 metrų ilgio kruizinis laivas nuo 2005 metų laikomas didžiausiu kada nors į Klaipėdos uostą užsukusiu kruiziniu laivu. Iš pradžių pavadintas "Constellation" vėliau tapo "Celebrity Constellation".

Šiuo metu jis yra 10 vietoje tarp ekologiškiausių pasaulio laivų.

Tarp ekologiškiausių pasaulio uostų pirmajame dešimtuke tik Europos uostai – Amsterdamas, Roterdamas, Oslas, Hamburgas, Bremenhavenas, Wilhemshavenas, Antverpenas, Kylis, Zeebriugė, Le Havnas.

Iš kitų regionų uostų aukščiausioje vietoje yra Izraelio Ashdod, JAV Los Andželas, Australijos Melburnas, Kanados Prince Rupert. Ekologiškiausių uostų trisdešimtuke nėra nė vieno iš rytinės Baltijos šalių, taip pat Didžiosios Britanijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų