Pereiti į pagrindinį turinį

Turtų paslaptis – du litai

2013-03-15 05:00
Turtų         paslaptis –   du     litai
Turtų paslaptis – du litai / Vytauto Liaudanskio fotomontažas

Sukčiai toliau sėkmingai naudojasi jau daugiau nei šimtmetį gyvuojančiu triuku pinigams iš lengvatikių išvilioti. „Investuok du litus ir uždirbk tūkstančius be didelio vargo“, – tokių skelbimų pilna interneto portaluose. Susidomėjusių lengvu uždarbiu daug, tačiau specialistai pabrėžia, jog tai elementarus sukčiavimas.

60 tūkstančių – per 80 dienų?

Įvairiuose internetiniuose portaluose vėl pradėti platinti skelbimai, kuriuose siūloma be didelio vargo užsidirbti įspūdingas pinigų sumas.

Nurodoma, kad užtenka investuoti 2 litus ir tavo sąskaita pasipildys nuo 1 tūkst. iki 60 tūkst. litų.

Pabrėžiama, kad norint užsidirbti nereikia pastangų. Užtenka 2 litus pervesti į nurodytas šešias sąskaitas. Tada vietoje paskutiniosios sąskaitos reikia įrašyti savo sąskaitos numerį ir išplatinti skelbimą ne mažiau kaip 200 internetinių portalų.

Nurodoma, kad į šį žaidimą galima įtraukti ir savo artimuosius.

Skelbimą platinantys žmonės tvirtina, kad pinigai į sąskaitas pradeda kapsėti labai greitai.

Vienas tokių laimingųjų tvirtino, kad į jo sąskaitą vos per porą savaičių buvo pervesta 2 tūkst. litų. Antra tiek – dar po trijų savaičių.

„Po pusantro mėnesio turėčiau būti uždirbęs apie 16 tūkst. litų ir ši suma toliau didės, o viskas prasidėjo nuo 12 litų“, – teigė vienas skelbimo platintojų.

Skelbimuose nurodoma, kad 60 tūkst. litų galima užsidirbti per 40–80 dienų.

Masina įkvepianti istorija

Internetiniuose portaluose platinamuose skelbimuose pabrėžiama, kad tai nėra apgaulė. Visur pasakojama ta pati atvira ir įkvepianti istorija.

„Susigundžiau, pradėjau veikti ir žiūrėti, kas iš to išeis. Iki šiol netikėjome internetinėmis nesąmonėmis, kai skelbiama apie lengvus pinigus. Tačiau vis badydavo akis skelbimai apie išleistus 12 litų. Pamaniau, kad tiek to – loterijos bilietams išleidžiu daugiau, nors nieko nelaimiu“, – tvirtinama skelbime.

Skelbimo rašytojas toliau pasakojo, kaip vieną vakarą pervedė po 2 litus į nurodytas sąskaitas, tada vietoje paskutiniosios įrašė savo ir išplatino įvairiuose interneto forumuose bei portaluose.

„Tikėjausi, kad tuoj pradės byrėti pinigai, tačiau taip nebuvo. Sąskaita kelias dienas po skelbimo išplatinimo buvo tuščia. Pamaniau, jog likau apgautas ir tik sugaišau laiką. Numojau ranka ir pamiršau tuos 12 litų. Po mėnesio sugalvojau prisijungti prie sąskaitos, o ji buvo pasipildžiusi tūkstančiu litų“, – teigiama skelbime. Toks pat tekstas yra ir kituose platinamuose skelbimuose.

Susižavėjo daug žmonių

Po įkvepiančios istorijos skelbimuose nurodoma instrukcija, ką daryti, bei šešios sąskaitos, į kurias reikia pervesti po 2 litus.

Net atskleidžiama, kaip apgauti elektroninę banko sistemą, kad būtų galima padaryti pavedimą be gavėjo vardo pavardės. Šiame laukelyje patariama įrašyti bet kokį žodį.

Pabrėžiama, kad ši sistema sėkmingai veikia visame pasaulyje dėl dalyvių sąžiningumo – visi esą tik paprasčiausiai daro paslaugą vienas kitam.

„Suprantu, jog šie pinigai gali daugeliui padėti per ekonominę krizę“, – masinama skelbime.

Jame taip pat plačiai ir įtikinamai išdėstoma, kaip ir kodėl pinigai pradeda kauptis sąskaitoje.

Asmenų, kurie susigundys lengvu uždarbiu, ieškoma ir darbo skelbimų svetainėse. Akivaizdu, kad šia sistema yra susižavėję daug žmonių. Skelbimai platinami vis skirtingais vardais, juose pateikiami skirtingų sąskaitų, telefonų numeriai.

Vis dėlto su šiuos skelbimus platinančiais žmonėmis susisiekti nepavyko. Pateikti telefono numeriai buvo išjungti arba nebegaliojantys.

Lengvų pinigų nebūna

Nors skelbimuose pateiktas lengvo uždarbio būdas ir viliojantis, specialistai ir policijos atstovai pabrėžia, kad juo nereikėtų susigundyti.

Tai senas triukas – finansinė piramidė, kuri susikrauti turtus padeda tik žaidimą pradėjusiems asmenims.

„Lengvų pinigų nebūna. Tad tokiais triukais nereikėtų pasitikėti. Pinigai gali nebent lengvai iškeliauti iš piniginės, bet ne sugrįžti į ją. Finansinės piramidės atvejais uždirba tik tie, kurie ją pradėjo. Kiek surinks pinigų, tiek surinks, bet grąžos pervedusiems nebus“, – pabrėžė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Tomas Balčius.

Šiuo atveju žmogus netenka nedidelės sumos – apie 20 litų, įskaitant pavedimo mokesčius.

„Kitas tik ranka numos, netekęs tokios sumos“, – pastebėjo T.Balčius.

Pasak viršininko, seniau, prieš dešimtmetį, buvo atvejų, kai kreipdavosi asmenys, nukentėję nuo finansinės piramidės organizatorių.

Tada įmonė, kuri buvo registruota ne Lietuvoje, kviesdavo žmones į susirinkimus ir siūlydavo pasirašyti sutartį dėl investicijų po 5 tūkst. litų. Susidomėjusiesiems buvo žadamas didelis uždarbis. Tačiau jo taip niekas ir nesulaukė.

Piramidė greitai sugriūva

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Informatikos katedros profesorius Stasys Girdzijauskas, ilgą laiką tyrinėjęs finansines piramides, patvirtino, kad internete siūlomas būdas lengvai užsidirbti yra tikras sukčiavimas.

Šis triukas yra senas – paprasčiausia finansinės piramidės versija.

„Šiuo atveju naudojamas klasikinis triukas. Galima sakyti, kad iš kiekvieno žmogaus yra pavagiama po 2 litus. Žinoma, kai kurie asmenys ir atsiima tuos pinigus. Tačiau reikia pabrėžti, kad kuo daugiau žmonių atgauna pinigus, tuo daugiau asmenų jie nesugrįš“, – tvirtino S.Girdzijauskas.

Pasak profesoriaus, šioje situacijoje labiausiai išlošia tie žmonės, kurie pradėjo šį žaidimą. Būtent pradininkai ir gali susirinkti tuos 60 tūkst. litų, apie kuriuos kalbama skelbime.

„Kadangi į šį žaidimą reikia pritraukti vis daugiau žioplių, piramidė greitai sugriūva. Reikia žinoti tai, kad jei vienas žmogus šio žaidimo metu gavo tūkstantį litų, tai kitas, norintis uždirbti tiek pat, turės pritraukti tiek pat daug žmonių. Du litai nėra didelis nuostolis, bet pinigus organizatoriai surinko nesąžiningai“, – pabrėžė profesorius.

Krizė – gigantiška versija

S.Girdzijauskas pasakojo, jog yra kur kas sudėtingesnių finansinės piramidės versijų. Viena tokių, kai verslininkai imituodavo investavimą.

Žmonės buvo gundomi investuoti dideles sumas pinigų – pavyzdžiui, 10 tūkst. litų. Jiems buvo žadama mokėti didelius procentus, tačiau joks investavimas nevykdavo. Procentai būdavo mokami iš kitų pasiūlymu susigundžiusių asmenų atneštų pinigų.

„Taip statoma piramidė, kol galiausiai nebėra žmonių, iš kurių būtų galima pritraukti pinigų. Tada organizatoriai nebeturi iš ko mokėti palūkanų. Žmonės pradeda atsiiminėti pinigus, ir piramidė griūva. Laimi tik jos organizatoriai“, – pabrėžė mokslininkas.

Atvejų, kai bandoma užsidirbti naudojantis finansine piramide, padaugėja krizių metu, tai populiariausia šalyse, kuriose žmonės patiria skurdą.

„Žmonės išgyvena nepriteklių, sunkiai verčiasi ir juos nesunku suvilioti tokiais triukais. Čia labai panašu į loteriją, bet ši yra oficialus dalykas, o finansinė piramidė nelegalu“, – tvirtino profesorius.

S.Girdzijausko nuomone, pasaulinė krizė – taip pat piramidinio principo, tik jos schema kur kas sudėtingesnė.

„Prie jos privedė per akcijų biržas, vertybinius popierius. Žmonės dar nesusigaudo. Tokie žaidimai yra seni, bet daliai visuomenės patrauklūs. Jų atsisakyti neįmanoma, kaip ir alkoholio, nors visi žino, kad jis nesveika“, – tvirtino profesorius.

Komentaras

Raimundas Vaitiekūnas

Rinkodaros patarėjas

Šis triukas yra labai senas. Jis naudojamas ne tik bandant užsidirbti. A.Smetonos laikais šis triukas buvo vadinamas „velnio lenciūgėliu“. Tai yra klasikinė, paprasta multimarketingo schema, kuri atsirado praėjusio šimtmečio pradžioje. Ji naudojama įvairiems tikslams. Prisimenu, mokykloje panašiu principu vieni kitiems siuntinėdavome atvirukus, buvo žaidimas ir su vadinamaisiais vagnoriukais, kvepalais, ženkliukais, kalendoriukais, degtukų dėžučių etiketėmis. Tokiu principu kai kuriuos daiktus platinančios įmonės renka ir klientų duomenų bazę, pavyzdžiui, pakviečia į vakarienę žmogų ir jo paprašo atsivesti dar penkis draugus. Vėliau pastarųjų paprašo nurodyti dar penkių žmonių kontaktus. Žmogui neuždrausi dalyvauti įvairiose žaidimuose. Čia jo pasirinkimas. Tačiau nors ir kiek buvo tokių žaidimų, neprisimenu, kad kas būtų tapęs laimingu ar turtingu. Pinigų rinkimas tokiu principu yra neetiškas. Tačiau akivaizdu, kad, nors šis triukas atsirado seniai, jis gajus ir šiais laikais. Tik konkrečiu laikmečiu jam parenkamos skirtingos priemonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų