Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio politikams mokama ir už eilėraščių deklamavimą

2013-06-17 05:00
Uostamiesčio politikams mokama ir už eilėraščių deklamavimą
Uostamiesčio politikams mokama ir už eilėraščių deklamavimą / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos miesto tarybos narių darbas tampa vis pelningesnis – gerokai padidėjo valandos, praleistos posėdžiuose, įkainis. Veikiausiai dėl šios priežasties ir posėdžiai ėmė trukti gerokai ilgiau nei įprasta. Politikai juose net pradėjo deklamuoti eilėraščius.

Negauna meras ir vicemerai

„Akivaizdu, kad posėdžiuose tiesiog tempiama guma ir tuo užsiima tie politikai, kurie ima atlyginimus. Juk kuo ilgiau trunka posėdis, tuo daugiau pinigų gauni. Nebeįmanoma dirbti. Komitetų, komisijų posėdžiai trunka po kelias valandas. Manau, jog stengiamasi ištempti, kad ir miesto tarybos posėdžiai tęstųsi ne dieną, o dvi“, – tiesą rėžė viešai neįvardijamu norėjęs likti politikas.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą nuo metų pradžios savivaldybių tarybų nariams privaloma mokėti atlyginimą. Vienintelė sąlyga jo negauti – raštu atsisakyti.

Darbo užmokestis už posėdžiuose praleistą laiką nemokamas tik merui ir jo pavaduotojams, nes tai yra tiesioginis jų darbas, už kurį mokamas atlyginimas.

Darbo užmokestis miesto tarybos nariams skaičiuojamas pagal faktiškai posėdžiuose praleistą laiką.

Valandos tarifas nustatomas atsižvelgiant į tai, koks yra vidutinis mėnesio užmokestis Lietuvoje.

Pavyzdžiui, šiemet sausį miesto tarybos nariams už posėdžiuose praleistą valandą buvo mokama 13,38 lito, o gegužę – jau 14,31 lito.

Politikavimas kainuoja

Sausį atlyginimas buvo mokamas 16 iš 28 miesto tarybos narių, kuriems jis priklausė. Iki praėjusio mėnesio kai kurie politikai darbo užmokesčio savo noru atsisakė, todėl už gegužę alga bus išmokėta 13-ai politikų.

Tačiau esmė ta, jog sausį politikams darbo užmokestis buvo išmokėtas už vidutiniškai penkias darbo posėdžiuose valandas – po maždaug 70 litų.

Gegužę atlyginimus imantys politikai posėdžiuose užtruko gerokai ilgiau – vidutiniškai po beveik 12 valandų, tad jiems per mėnesį už tai, kad atstovauja rinkėjams, bus sumokėta po maždaug 170 litų.

Nuo didesnių išlaidų politikams mokesčių mokėtojus apsaugo tai, kad numatyta, jog miesto tarybos narys posėdžiuose per mėnesį negali praleisti daugiau nei 40 valandų.

„Sausį buvo trumpesni miesto tarybos posėdžiai, o nuo jų trukmės ir priklauso politikų darbo užmokestis. Pastaraisiais mėnesiais miesto tarybos posėdžiuose buvo tikrai gana daug sudėtingų klausimų, kėlusių daug diskusijų, todėl jie ir buvo ilgesni. Aišku, negalima nepastebėti, jog yra politikų, kurie deklamuoja eilėraščius, bet neaišku, ar jie tai daro specialiai. Miesto tarybos nariai turėtų kalbėti tik iš esmės, o ne apie bet ką, ir suprasti, jog politikavimas kainuoja. Taip bus taupomi mokesčių mokėtojų pinigai“, – teigė miesto tarybos sekretorė Vaida Žvikienė.

Pyko dėl 15 litų

Vienas lyderių, kuris posėdžiuose praleidžia daugiausia valandų ir gauna didžiausią darbo užmokestį, yra Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila. Skaičiuojama, kad gegužę jis posėdžiavo net 12 valandų.

„Tabelių nevedu ir savo laiko neskaičiuoju. Pats net nežinau, už kokius posėdžius yra mokama. Be to, tikrai nejaučiau, kad mano vadovaujami posėdžiai truko ilgiau nei įprasta“, – teigė A.Vaišvila.

Jam juokinga pasirodė sąmokslo teorija, jog pastaruoju metu posėdžiai trunka ilgiau, nes politikai nori gauti didesnį darbo užmokestį.

„Tikrai apmaudu, kad esame dėl to kaltinami. Atrodo, stengiamės dirbti, o jūs bandote prisikabinti dėl 15 litų“, – priekaištavo politikas.

Jis pabrėžė, jog Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas yra pats darbingiausias, jame nagrinėjama daugiausia klausimų, kurie labai aktualūs daugeliui miestiečių.

„Galbūt kaip pirmininkas kartais ir turėčiau paprašyti kai kurių narių kalbėti į temą, o ne dalytis prisiminimais, tačiau juk reikia leisti žmonėms išsikalbėti. Taip jie pasijus laimingesni“, – humaniškumą demonstravo A.Vaišvila.

Be kapeikų – ramiau

Jis patikino, kad darbo užmokestis už dalyvavimą posėdžiuose jam tikrai nereikalingas, tik jis vis neranda laiko parašyti prašymą ir jo atsisakyti. „Manau, kad ankstesnė tvarka, kai atlyginimas už posėdžius buvo mokamas tik tada, kai iš pagrindinės darbovietės pristatai pažymą, jog už tą laiką negauni algos, buvo geresnė. Tikrai parašysiu prašymą atsisakyti darbo užmokesčio, kad būtų ramiau“, – tikino A.Vaišvila.

Tokį prašymą visai neseniai parašė miesto tarybos narė Zita Šličytė, kuri anksčiau net teismuose kovojo, kad jai būtų mokamas atlyginimas už posėdžiuose praleistą laiką.

„Neverta užsiimti, kai gauni kapeikas. Buvo visokių nesusipratimų, bet dabar jau viskas reglamentuota ir aišku. Tačiau darbo užmokesčio atsisakiau, nes ir pinigai menki, o ir gyventi ramiau“, – tvirtino Z.Šličytė.

Miesto tarybos nariams kas mėnesį taip pat priklauso ir po 700 litų kanceliarinėms išlaidoms, tačiau politikai kas ketvirtį turi atsiskaityti, kur tuos pinigus išleido.


Komentarai


Vytautas Grubliauskas


Klaipėdos meras

Ranką prie širdies pridėjęs galiu pasakyti, kad tokių pastebėjimų, jog būtų vilkinamas miesto tarybos posėdžių laikas, tikrai neturiu. Be to, tokioms provokacijoms aš ir nepasiduodu, stengiuosi posėdžio vadžias laikyti savo rankose. Tam yra ir geras įrankis – miesto tarybos veiklos reglamentas. Jį tinkamai naudojant ir galima užkirsti kelią tokioms užmačioms, jei jų yra, užtęsti posėdžio laiką. Tikrai drįsčiau abejoti, ar yra tokių miesto tarybos narių, kurie turėtų tokių nevisiškai dorų ketinimų. Kita vertus, toks įspūdis ir gali susidaryti, kai klausimai užduodami ne į temą. Miesto tarybos nario darbo valanda kainuoja apie 15 litų, užtat labai dažnai ir primenu, kad reglamente sudėliotos minutės, kiek galima kalbėti. Net jei kai kurie kolegos ir turėtų ketinimų iš ilgesnių posėdžių gauti daugiau pinigų, tai identifikuoti būtų labai sunku. Be to, juk iš darbo miesto taryboje tikrai nepralobsi, nebent prisidursi prie atlyginimo. Kartais tikrai keistai atrodo, kai politikai miesto tarybos posėdyje ima deklamuoti eilėraščius ar leidžia sau perskaityti kokią ištrauką iš poemos. Tačiau tikiu, jog tai tik polėkis, o ne piktavališkas kėslas. Tarybos nariai turi jausti atsakomybę už savo darbą ir suvokti kiekvienos minutės kainą.


Valentinas Bukauskas


Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas

Tikrai būtų neteisinga, jei darbo užmokestis būtų mokamas tiems savivaldybių nariams, kurie nelanko posėdžių. Jei posėdžius politikas lanko, gaišta laiką, savaime suprantama, kad už tai turi būti mokama. Už bet kokį veiksmą reikia mokėti. Tikrai nemanau, kad politikai sąmoningai posėdžiuose tęstų laiką, kad tik gautų didesnį darbo užmokestį. Pasitaiko įvairiausių situacijų. Atrodo, sudarai vieną darbotvarkę, tačiau kyla labai daug diskusijų, todėl posėdžio laikas ir užsitęsia. Kalbant apie tai, jog politikams už valandą, praleistą posėdžiuose, darbo užmokesčio tarifas yra dvigubai didesnis nei minimalus, tai taip pat socialiai teisinga. Išties palaikau idėją, jog tarifas turi būti susietas su vidutiniu darbo užmokesčiu, o ne su minimalia alga. Posėdžiaujantis politikas negali dirbti savo tiesioginio darbo, kuriame galbūt jo valandos įkainis yra dar didesnis. Pabrėžtina ir tai, kad atsakingos institucijos turi tikrinti, ar politikai negauna dvigubų atlyginimų – jiems nemokama už tą patį laiką, kurį praleidžia posėdžiuose, ir dar pridedamas atlyginimas darbovietėje. Verslo aplinkoje tai normaliai kontroliuojama, o biudžetinėse įstaigose būtų galima pasižiūrėti ir atidžiau.


Už gegužę atlyginimas bus išmokėtas

Audriui Vaišvilai, Mindaugui Žiliui, Julijai Pliutienei už 12 valandų – po 171,72 Lt

Arūnui Barbšiui, Aleksandrui Michailovui už 11 valandų – po 157,41 Lt

Algirdui Grubliui, Ramunei Staševičiūtei, Valerijonui Bernotui, Ivanui Romanovui, Vytautui Lupeikai už 10 valandų – po 143,1 Lt

Jonui Milieriui, Viačeslavui Titovui už 9 valandas – po 128,79 Lt

Jurijui Šeršniovui už 7 valandas – 100,17 Lt


Už sausį atlyginimas išmokėtas

Valerijonui Bernotui, Julijai Pliutienei už 7 valandas – po 96,81 Lt

Aleksandrui Michailovui, Ivanui Romanovui, Jurijui Šeršniovui, Mindaugui Žiliui už 6 valandas – po 82,98 Lt

Arūnui Barbšiui, Algirdui Grubliui, Vytautui Lupeikai, Jonui Milieriui, Zitai Šličytei, Viačeslavui Titovui, Audriui Vaišvilai, Vladimirui Vlasovui už 5 valandas – po 69,15 Lt

Rimantui Cibauskui už 4 valandas – 55,32 Lt

Ramunei Staševičiūtei už 3 valandas – 41,49 Lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų