Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio šviesoforų reguliuotojai – bejėgiai

2012-06-13 11:41
Uostamiesčio šviesoforų reguliuotojai – bejėgiai
Uostamiesčio šviesoforų reguliuotojai – bejėgiai / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pasikeitus miesto gatvių ženklų ir šviesoforų prižiūrėtojui, paaiškėjo, kad naujai šviesoforų valdymą perėmusi bendrovė net neturi programinės įrangos eismo srautams Klaipėdoje reguliuoti.

Negali nieko pakeisti

Klaipėdiečiai pastebėjo, jog Taikos prospekto ir Smiltelės gatvės sankryžoje žalias šviesoforo signalas ėmė degti taip trumpai, kad pravažiuoti spėja vos viena dvi mašinos.

Pamėginus pasiaiškinti, ar įmonė „Gatvių apšvietimas“, perėmusi šviesoforų priežiūrą iš įmonės „Sankryža“, neatliko kokių nors pakeitimų, paaiškėjo neįtikėtina tiesa. Naujieji šviesoforų prižiūrėtojai net ir norėdami negalėtų nieko pakeisti.

„Norint perprogramuoti šviesoforą reikia programos, o mes dar tik deramės su šios programos savininke Vokietijos kompanija“, – prisipažino įmonės „Gatvių apšvietimas“ direktorius Algimantas Laurinavičius.

Šviesoforus leidžianti reguliuoti kompiuterinė programa buvo suteikta įmonei „Sankryža“, o sutartyje numatyta, kad tretiesiems asmenims ši programa negali būti platinama.

Nagų nekišo

Anksčiau šviesoforus prižiūrėjusios įmonės „Sankryža“ technikos direktorius Andrius Kadagis tikino, kad visą turtą ir kompiuterinę įrangą įmonė perdavė savivaldybei.

„Visi šviesoforai ir įranga priklauso savivaldybei. Šios programos yra valdiklyje, o jis yra savivaldybės turtas“, – teigė A.Kadagis.

Pats A.Kadagis taip pat sakė pastebėjęs, kad Smiltelės gatvės ir Taikos prospekto sankryžoje žalias šviesoforo signalas ėmė veikti trumpiau.

„Mes ten nagų nekišome, perdavėme viską. Tačiau ir aš mačiau, kad trumpiau dega. Gal tiesiog programa “nusimušė", – spėliojo A.Kadagis.

Kas šviesoforams nutiko šioje sankryžoje, negalėjo pasakyti ir A.Laurinavičius.

„Kol programos neturime, net patikrinti negalime. Bet šie šviesoforai yra sujungti su netoliese esančios sankryžos šviesoforais, kur sureguliuota vadinamoji žalia banga. Jie vienas be kito negali veikti. O sugesti negalėjo“, – aiškino jis.

Pirks kompiuterinę programą

„Laukti sankryžoje tenka visiems. Du šviesoforai yra norma, vienas – fantastika. Normalu, kad tenka laukti, kol užsidegs antrasis šviesoforas. Matyt, padaugėjo važiuojančiųjų šia kryptimi“, – problemos neįžvelgė Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda.

Visgi valdininkas pripažino, kad šviesoforų priežiūrą perėmusi įmonė „Gatvių apšvietimas“ jų reguliuoti nepajėgia.

„Reikės pirkti programinę įrangą. Nežinau, ar tai brangu. Gali būti, kad tai kainuos kelis tūkstančius litų. Tačiau pirkinys bus skirtas ateičiai, kai reikės perprogramuoti šviesoforus“, – aiškino L.Dūda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų