Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų poilsį lems tėvų litai

2009-05-23 10:10
Vaikų poilsį lems tėvų litai
Vaikų poilsį lems tėvų litai / D.Vasiliauskienės nuotr.

Daugelis klaipėdiečių vaikų turiningą vasaros poilsį turės iškeisti į žaidimus daugiabučių kiemuose. Tačiau investuoti į savo atžalas linkę tėvai pasirinkimą turės kaip niekad.

Litų - triskart mažiau

"Krizė atėjo ir į vaikų vasaros stovyklas", - neslėpė savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Stirbienė.

Tokiais žodžiais ji įvardijo moksleivių vasaros poilsiui organizuoti skirtas lėšas. Šiemet Klaipėdoje vaikų vasaros stovykloms bus skirta tik 118 tūkst. litų, nors pinigų poreikis - beveik 800 tūkst. litų.

Anot R.Stirbienės, šiemet buvo pateiktos net 95 vaikų vasaros poilsio programos, kurioms ir prašyta pinigų.

"Tačiau kai sužinojome sumą, kurią šiam tikslui gavome iš Švietimo ir mokslo ministerijos, finansuojamas programas reikėjo labai atrinkti", - tvirtino vyriausioji specialistė.

Nors galutinis sprendimas, kurioms programoms bus skirta pinigų, dar nėra priimtas, jas atrenkant daugiausiai dėmesio kreipta į tai, kad būtų numatyta vaikų poilsį organizuoti visą vasarą ir užimti kuo daugiau moksleivių.

Preliminariai žinoma, kad pinigai bus išdalyti neformaliojo ugdymo įstaigoms ir nevyriausybinėms organizacijoms.

Vaikų nebemaitins

Aišku ir tai, kad vaikams Klaipėdoje bus organizuojamos tik dieninės stovyklos.

"Praėjusiais metais kai kuriose stovyklose vaikai buvo ir maitinami. Tačiau dabar reikės kreiptis į tėvelius, kad šie vaikams patys įdėtų maisto, duotų pinigų susimokėti už bilietą, pavyzdžiui, į muziejų", - sakė R.Stirbienė.

Vyriausybė dar prieš dvejus metus priėmė nutarimą, kad už vasaros poilsiui organizuoti skiriamus pinigus užsiėmimai būtų organizuojami visiems vaikams, o ne tik iš socialiai remtinų šeimų.

Tokios nuostatos ir šiemet laikysis Klaipėdos savivaldybė.

"Dalyvauti dieninėse stovyklose kviesime visus vaikus. Tačiau norėtume paprašyti, kad vaikai būtų registruojami iš anksto, nes suprantama, kad visų moksleivių tikrai negalėsime užimti", - teigė pašnekovė.

Stovyklos bus pradedamos organizuoti nuo birželio 22 d. ir vyks iki rugpjūčio 15-osios.

Pernai organizuoti vaikų poilsį Klaipėdoje buvo skirta 374 tūkst. litų. Už juos turiningai vasarą praleido apie 10 tūkst. uostamiesčio vaikų.

Kelialapiai pabrango

Alternatyva dieninėms stovykloms - Klaipėdos apskrityje veikiančios aštuonios vaikų poilsiavietės. Tačiau kelialapius nusipirkti galima tik į šešias jų.

Daugelyje šių stovyklų organizuojamos pramogos ir užsiėmimai vaikams yra panašūs: sporto rungtys, kūrybinių sugebėjimų tobulinimas, įvairūs konkursai, diskotekos.

Kiekvienoje stovykloje per vasarą gali poilsiauti nuo tūkstančio iki 3 tūkst. vaikų. Jos savo veiklą pradės nuo birželio pabaigos ir moksleivius priims iki  paskutiniųjų rugpjūčio dienų.

Viena populiariausių tokių stovyklų - sporto ir sveikatingumo poilsiavietė "Žilvitis", veikianti Karklėje, - vaikus pradės priimti nuo birželio 21 d. ir pamainas organizuos iki rugpjūčio 24-osios.

Pamainos trukmė - 10 dienų. "Anksčiau organizuodavome ir dviejų savaičių poilsį, tačiau ėmus trūkti vietų, pamainas sutrumpinome, kad kuo daugiau vaikų galėtų pailsėti", - tikino "Žilvičio" direktorius Bronius Kalvaitis.

Kelialapio kaina - 500 litų, ji nuo praėjusių metų nekito, nors kitos stovyklos savo paslaugas pabrangino.

Anot B.Kalvaičio, patraukli kelialapio kaina, matyt, ir lėmė, kad ir šiemet susidomėjimas stovykla yra didelis. Joje per vasarą gali ilsėtis 2 tūkst. vaikų, o kelialapius jau užsakė apie 1,6 tūkst. moksleivių.

Šioje stovykloje taikomos nuolaidos vaikams iš socialiai remtinų šeimų. Jiems už kelialapį reikia sumokėti 150 litų.

Mokys užsieniečiai

Vaikai, kurie vasarą nori ne tik pailsėti, bet ir patobulėti, gali rinktis nors ir brangesnes, tačiau turiningesnes stovyklas Lietuvoje ir užsienyje. Suprantama, kad toks atžalų noras tėvams kainuos brangiau.

Bendrovė "Kalba LT" uostamiestyje ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose vaikams nuo 6 iki 10 metų organizuoja dienines stovyklas, kurių metu iki pietų vyksta anglų kalbos pamokos, o popiet vaikams organizuojamas turiningas laisvalaikis. Jie lanko muziejus, įvairias įžymias miesto vietas.

Savaitė tokioje stovykloje kainuoja 299 litus. Į kainą įskaičiuotas ir maitinimas vieną kartą per dieną.

"Kalba LT" vyresniems moksleiviams jau ne vienus metus organizuoja ir beveik dviejų savaičių trukmės stovyklas anglų kalba Druskininkuose ir Ventspilyje.

Vaikams tokioje stovykloje iki pietų vyksta anglų kalbos pamokos, kurias rengia dėstytojai iš užsienio. Popiet moksleiviai gali tobulintis dailės, ispanų kalbos studijoje, jiems organizuojamos įvairios pramogos, ekskursijos.

Vaikai apgyvendinami viešbučiuose, maitinami keturis kartus per dieną. 13 dienų stovyklos kelialapio kaina Druskininkuose - 1 699 litai. Pirmoji pamaina - nuo birželio 28 d.

Trijų savaičių anglų kalbos stovyklą organizuoja ir uostamiestyje esantis LCC tarptautinis universitetas. Joje laukiami moksleiviai nuo 10 klasės.

Anot universiteto rinkodaros direktorės Eglės Songailienės, ši stovykla - puiki galimybė patobulinti anglų kalbos žinias, nes joje kasdien vyks 5 valandų užsiėmimai, kuriuos ves dėstytojai iš Šiaurės Amerikos.

Stovykloje savo užsienio kalbos žinias gali patobulinti 260 studentų, kurie pagal savo anglų kalbos mokėjimą skirstomi į kelias grupes.

Stovykla prasidės nuo liepos 6 d. Trijų savaičių užsiėmimų kaina - 1080 litų.

Stovykla - Anglijoje

Vis daugiau klaipėdiečių moksleivių vasarą vyksta ir į tarptautines stovyklas. "Jų metu galima ne tik susipažinti su svečia šalimi, jos kultūra, žymiausiomis vietomis ir lankomiausiais objektais, bet ir tobulinti anglų kalbą, susirasti draugų iš kitų šalių", - tokių stovyklų populiarėjimo priežastis vardijo "Kalba LT" direktorius Rytis Jurkėnas.

Ši bendrovė organizuoja anglų kalbos stovyklas Anglijoje. Šioje šalyje taip pat rengiamos anglų kalbos stovyklos, kurių metu galima tobulinti ir kitus savo sugebėjimus, pavyzdžiui, piešti, mokytis kitų kalbų, žaisti golfą ar tenisą.

Vaikai ir jų tėvai gali pasirinkti, kiek laiko tokiose stovyklose praleisti - nuo 2 iki 4 savaičių.

Naujovė - stovyklos vaikams, kurie vidurinį mokslą nori tęsti užsienyje.

"Todėl tokios stovyklos vyksta užsienio vidurinėse mokyklose. Jose ne tik vedamos anglų kalbos pamokos, bet ir šia kalba supažindinama su kitomis disciplinomis, pavyzdžiui, matematika, geografija ar chemija. Vaikai gali iš anksto apsiprasti su būsimomis pamokomis, susipažinti su mokykla ir būsimais pedagogais, galiausiai apsižvalgyti ir nuspręsti, ar nori mokytis užsienyje. Tokių stovyklų trukmė - iki 8 savaičių", - tikino R.Jurkėnas.

Tokios tikslinės stovyklos organizuojamos Anglijoje, nes daugiausiai moksleivių būtent į šią šalį ir vyksta baigti vidurinę mokyklą.

"Kalba LT" organizuoja ir individualias užsienio kalbos stovyklas. Vaikai gali pasirinkti - kelias vasaros savaites praleisti, tarkime, Lotynų Amerikoje, Maltoje ar dar daugelyje šalių, nes bendrovė turi 100 partnerių įvairiose užsienio valstybėse.

Vilioja pramogų parkai

Norintys daugiau pramogų, o ne pamokų vaikai renkasi tarptautines pažintines stovyklas užsienyje. Jas organizuoja bendrovė "Excursus". Stovyklauti gali vaikai nuo 9 iki 18 metų.

Stovyklos organizuojamos Bulgarijoje, Slovakijoje, Italijoje, Graikijoje ir Turkijoje. "Ypač populiarios stovyklos pastarojoje šalyje, nes galima pažinti visai kitokią Turkiją, nei esame įpratę. Vaikai įkurdinami nacionaliniame parke, kalnuose prie ežero. Joje vienu metu laiką leidžia apie 40-50 stovyklautojų, kuriems organizuojamos įvairios ekskursijos, teminiai vakarai", - pasakojo bendrovės "Excursus" direktorė Daiva Strolienė.

Tokių tarptautinių stovyklų, kurios be kelionės trunka savaitę, kaina siekia nuo 1,1 tūkst. iki 2,4 tūkst. litų.

Jei vasaros atostogas nori praleisti visa šeima, jai siūloma vykti į pramogų parkus Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje.

Kelionė trunka nuo 5 iki 9 dienų, o kainuoja nuo 799 litų iki 1,8 tūkst. litų.

"Šios kelionės išsiskiria tuo, kad važiuoti gali ir visai maži vaikai. Mūsų jauniausias keliauninkas buvo trejų metukų. O ir tėvai pramogų parkuose tarsi grįžta į vaikystę ir ne tik puikiai pailsi, bet ir praleidžia laiką su šeima", - pabrėžė D.Strolienė.


Klaipėdos apskrityje veikiančios stacionarios vaikų vasaros stovyklos:

Šilutės rajone, Kintuose, - vaikų poilsiavietė "Vėtrungė": 10 dienų kelialapio kaina - 380 Lt. Veikla - sportas, pramogos, kūryba. Per vasarą poilsiauja apie 100 vaikų. Pamainos prasideda nuo birželio 27 d.

Giruliuose - moksleivių poilsio stovykla "Pasaka": 10 dienų kelialapio kaina - 650 Lt. Veikla - sportas, pramogos, kūryba, ypač aktorinis meistriškumas. Per vasarą poilsiauja iki 3 tūkst. vaikų. Pamainos prasideda nuo birželio 15 d.

Karklėje - sporto ir sveikatingumo poilsiavietė "Žilvitis". 10 dienų kelialapio kaina - 500 Lt. Veikla - sportas, pramogos, sveikatingumas. Per vasarą poilsiauja 2 tūkst. vaikų. Pamainos prasideda nuo birželio 21 d.

Karklėje - Karklės SOS vaikų poilsiavietė. Vienos dienos apgyvendinimo ir nakvynės kaina palapinėje 18 Lt, namelyje - 25 Lt. Priima tik vaikų grupes su vadovais, nes patys užsiėmimų neorganizuoja. Per vasarą gali poilsiauti iki 900 vaikų.

Palangoje, Monciškėse, - moksleivių poilsio stovykla "Raganė": 10 dienų kelialapio kaina - 650 Lt, 12 dienų - 780 Lt. Veikla - sportas, pramoginiai renginiai. Per vasarą gali poilsiauti iki 1900 vaikų. Pamainos prasideda nuo birželio 27 d.

Palangoje - Lietuvos vaikų fondo poilsiavietė. Poilsiauja tik globos namų, šeimynų auklėtiniai. Pavienių stovyklautojų nepriimama.

Šventojoje - "Energetiko" vaikų poilsio stovykla: 10 dienų kelialapio kaina - 600 Lt. Veikla - sportas, pramogos prie jūros. Per vasarą gali poilsiauti iki 1900 vaikų. Pamainos prasideda nuo birželio 27 d.

Palangoje, Kunigiškiuose, - Marijampolės moksleivių kūrybos centro poilsiavietė "Vėtrungė". Joje gali poilsiauti tik šio centro auklėtiniai.

Alternatyva dieninėms stovykloms - Klaipėdos apskrityje veikiančios aštuonios vaikų poilsiavietės. Tačiau kelialapius nusipirkti galima tik į šešias jų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų