Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų stovyklos krizės nejaučia

2010-05-28 05:00
Pasiūla: tėvai, norintys, kad jų vaikai vasaros atostogas praleistų pramoginėse arba mokomojo pobūdžio stovyklose, rinktis gali iš daugybės pasiūlymų.
Pasiūla: tėvai, norintys, kad jų vaikai vasaros atostogas praleistų pramoginėse arba mokomojo pobūdžio stovyklose, rinktis gali iš daugybės pasiūlymų. / "Shutterstock" nuotr.

Vaikams turiningų atostogų ieškantys tėvai turi iš ko rinktis. Dienai, savaitei ar dviem, greta namų ar svečiose šalyse, mokytis ar tik pramogauti. Tačiau piniginę teks atverti plačiai – daugelis vasaros stovyklų neatpigo net sunkmečiu.

Į stovyklą – ne tik pramogauti

Savo atžalų atostogoms pinigų negailintys klaipėdiečiai turėtų suskubti – nepaisant kainų, į kai kurias stovyklas jau nebėra vietų.

Daugelis turiningą poilsį vaikams siūlančių įstaigų atstovų teigia, jog tėvai šiemet pasiryžę investuoti į savo vaikų poilsį, todėl išvykoms į stovyklas grupės pildosi gana sparčiai.

Pasak bendrovės "Kalba LT" generalinio direktoriaus Ryčio Jurkėno, pastebima, kad šiemet kur kas daugiau tėvų savo vaikus ketina išvežti ne tik pailsėti, bet ir patobulėti. Tad daugelis jų renkasi stovyklas, kuriose vaikai be pramogų papildomai kasdien mokomi anglų, vokiečių ar kitų pasirinktų kalbų. Vis dėlto, anot jo, populiariausios ir paklausiausios visuomet yra tos stovyklos, kuriose tobulinamos anglų kalbos žinios.

"Žinoma, už tokias stovyklas, kuriose be pramogų dar ir mokomasi, teks pakloti daugiau pinigų. Tačiau tiek tėvai, tiek ir vaikai suvokia jų naudą. Pernai į kalbų stovyklas visi žiūrėjo dar atsargiai, nes manė, jog dėl sunkmečio suprastės jų kokybė. Tačiau tie, kurie ryžosi ir išvažiavo su mumis, nenusivylė, tad šiemet vėl sugrįžta", – tvirtino R.Jurkėnas.

Pašnekovo teigimu, kalbų stovyklos šiemet organizuojamos Druskininkuose, Latvijoje bei Anglijoje. Tačiau laisvų vietų į Latvijos Ventspilio kurorte vyksiančias stovyklas jau seniai nebėra.

Kaina pateisina lūkesčius

Druskininkuose vaikams nuo 8 iki 18 metų kalbų stovyklos bus organizuojamos nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio pradžios.

Ši stovykla, R.Jurkėno teigimu, skirta vaikams bei paaugliams, norintiems ne tik turiningai ir įdomiai praleisti laiką, bet ir išmokti anglų kalbos, susipažinti su bendraamžiais ir stovyklos svečiais užsieniečiais, vykti į ekskursijas, dalyvauti varžybose, kurti projektus bei juos pristatyti vakaronių metu.

13 dienų stovyklos kaina Druskininkuose siekia 1699 litus.

"Nors daugeliui tėvų atrodo, kad šios stovyklos kaina gana didelė, tačiau jos sumažinti niekaip negalime. Vienai dienai skiriama 130 litų, tačiau noriu pabrėžti, kad vaikai apgyvendinami itin gerame viešbutyje, jie maitinami keturis kartus per dieną, jie kasdien po keturias akademines valandas mokosi anglų kalbos, o popiet vyksta į muziejus, ekskursijas, pramogauja. Tai tėvams ir sakau, ar įmanoma vienam asmeniui vieną dieną su tiek veiklos Druskininkuose praleisti už 130 litų? Ne. Taigi, ši kaina tikrai nėra per didelė", – skaičiavo R.Jurkėnas.

Tobulina ne tik kalbos įgūdžius

Vis daugiau klaipėdiečių moksleivių vasarą vyksta ir į tarptautines stovyklas Anglijoje, kurių metu jie patobulina ne tik kalbos žinias, bet ir susipažįsta su svečia šalimi, jos kultūra, žymiausiomis vietomis ir lankomiausiais objektais, susiranda daug draugų.

Anglijoje taip pat rengiamos stovyklos, kurių metu galima tobulinti ir kitus gebėjimus, pavyzdžiui, piešti, mokytis kitų kalbų, žaisti golfą ar tenisą.

Vaikai ir jų tėvai gali pasirinkti, kiek laiko tokiose stovyklose praleisti – nuo 2 iki 4 savaičių.

Jau kelerius metus bendrovė "Kalba LT" siūlo stovyklas ir tiems vaikams, kurie vidurinį mokslą nori tęsti užsienyje.

"Tokios stovyklos vyksta užsienio vidurinėse mokyklose. Jose ne tik vedamos anglų kalbos pamokos, bet ir šia kalba supažindinama su kitomis disciplinomis, pavyzdžiui, matematika, geografija ar chemija. Vaikai gali iš anksto apsiprasti su būsimomis pamokomis, susipažinti su mokykla ir būsimais pedagogais, galiausiai apsižvalgyti ir nuspręsti, ar nori mokytis užsienyje", – paaiškino R.Jurkėnas.

Stovyklų Anglijoje kainos svyruoja nuo 4,9 iki 5,9 tūkst. litų.

Kalbos stovykla – Klaipėdoje

Kur kas pigesnę trijų savaičių anglų kalbos stovyklą organizuoja Klaipėdoje įsikūręs LCC tarptautinis universitetas. Joje laukiami moksleiviai nuo 10 klasės.

Šioje stovykloje klaipėdiečiai kviečiami patobulinti savo skaitymo, kalbėjimo ir rašymo įgūdžius mokantis 6 val. kiekvieną dieną.

Stovykloje taip pat mokysis moksleiviai ir studentai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Suomijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos, Lenkijos bei kitų šalių.

Stovykla vyks liepos 5–23 d. Trijų savaičių užsiėmimų kaina – 1080 litų.

Siūlo dienines stovyklas

Tėvai, neturintys kur palikti savo vaikų, kviečiami juos vesti į dienines stovyklas.

"Kalba LT" uostamiestyje ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose vaikams nuo 7 iki 10 metų organizuoja dienines stovyklas, kurių metu iki pietų vyksta anglų kalbos pamokos, o popiet vaikams organizuojamas turiningas laisvalaikis.

Savaitė tokioje stovykloje kainuoja 299 litus. Į kainą įskaičiuotas ir maitinimas.

Tėveliai, nenorintys vaikų versti atostogų metu mokytis, kviečiami juos palikti prekybos centre BIG įsikūrusiame šeimos laisvalaikio centre "Svajonių miestas". Čia taip pat organizuojamos vasaros dienos stovyklos, kuriose laukiami 5–12 metų vaikai.

Centro metodininkai bei kvalifikuoti pedagogai yra parengę vaikams daugybę meninės bei techninės kūrybos užsiėmimų, kultūrinių bei sporto pramogų. Taip pat numatytos įdomios ekskursijos bei išvykos.

Viena diena su maitinimu "Svajonių mieste" kainuoja 40 litų. Perkant užsiėmimus penkioms dienoms taikomos nuolaidos.

Siūlo pramogauti

Vaikams nuo 9 iki 18 metų, norintiems tik pramogų, siūlomos tarptautinės pažintinės stovyklos Turkijoje, Bulgarijoje, Italijoje, Ispanijoje bei Slovakijoje. Jas organizuoja bendrovė "Excursus".

10–14 dienų stovyklos kainos svyruoja nuo 999 iki 2,6 tūkst. litų.

"Šiose stovyklose rengiamos ne tik pažintinės ekskursijos, bet ir įvairios pramogos, kelionės į vandens atrakcionų parkus, diskotekos, teminiai vakarai. Kai kurios stovyklos skirtos tikriems ekstremalams, nes ten šokinėjama nuo uolų, vykdomos kitos nelengvos užduotys. Stovyklose vaikai ne tik tampa savarankiškesni, įgyja daugiau patirties būnant kolektyve, bet ir pailsi", – įsitikinusi bendrovės "Excursus" direktorė Daiva Strolienė.

Atostogauti veržiasi ir prie Baltijos

Populiarumo nepraranda ir stovyklos mūsų pajūryje. Viena populiariausių – Karklėje įsikūrusi sporto ir sveikatingumo poilsiavietė "Žilvitis. Čia laukiami vaikai nuo 7 iki 17 metų.

Joje pirmieji stovyklautojai laukiami nuo birželio 30 d. Stovykla veiks iki pat rugpjūčio pabaigos.

Nors išlaidos vis auga, anot šios stovyklos direktoriaus Broniaus Kalvaičio, kelialapis šiemet kainuos tiek pat, kiek ir ankstesniais metais – 500 litų.

"Pabrango ir elektra, ir dujos, ir automobilių degalai, tačiau stengiamės taupyti ir kainų nekėlėme. Daugeliui atrodo, kad jas turėjome dėl sunkmečio sumažinti, bet tai neįmanoma", – patikino B.Kalvaitis.

Jo teigimu, jau dabar į šią stovyklą išpirkta apie 80 proc. kelialapių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų