Pereiti į pagrindinį turinį

Velykos pajūrio kurortuose - be renginių

2013-03-30 10:00
Velykos pajūrio kurortuose - be renginių
Velykos pajūrio kurortuose - be renginių / DMN nuotr.

Pajūrio savivaldybės nusprendė, jog žmonės turi laikytis tradicijų ir Velykas švęsti su šeima. Todėl nei Klaipėdoje, nei pajūrio kurortuose šventinį savaitgalį poilsiautojų antplūdžio nelaukiama ir masiniai renginiai neorganizuojami. Nedidelių atrakcijų bus pasiūlyta tik Palangoje antrąją Velykų dieną.

„Per Velykas reikia eiti į bažnyčią, o ne į renginius, todėl bent jau Klaipėdos savivaldybė nieko neorganizuoja. Tikrai nedarysime tokio turgaus, kaip Šiauliuose. Be to, neseniai buvo Kaziuko mugė. Kiek prisimenu, buvo bandymų Klaipėdoje organizuoti velykinių renginių, tačiau joks prasimanymas neprigijo“, – tikino Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis.

Uostamiestyje tradiciškai bus organizuojama Atvelykio šventė, kuri vyks po savaitės.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ vadovė Neringa Gecevičiūtė taip pat neslėpė, jog šiame kurorte per Velykas jokių specialių renginių nėra sugalvota – žmonės laukiami tik Mišiose.

„Žinome, kad Velykos yra šeimos šventė, todėl normaliai, adekvačiai ir reaguojame, poilsiautojų antplūdžio nesitikime. Nors savaitgalis bus ir ilgesnis, tačiau jis tikrai bus toks tradicinis“, – teigė N.Gecevičiūtė.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Slaboševičienė patikino, kad per tris dienas truksiantį savaitgalį žmonės neplūs ir į šį kurortą.

„Aišku, žmonių bus daugiau nei įprastą savaitgalį, tačiau tikrai ne tiek, kiek per Stintų šventę. Kiekvienas atvykęs nesunkiai ras, kur apsistoti“, – patikino A.Slaboševičienė.

Palangoje antrąją Velykų dieną sugalvota ir atrakcijų. Poilsiautojai bus kviečiami pasivaikščioti po milžiniškų margučių alėją J.Basanavičiaus gatvėje.

Joje nuo vidurdienio skambės liaudiška muzika, bus organizuojami žaidimai. Šiųmetės Velykų pramogos J.Basanavičiaus gatvėje bus išskirtinės, nes balandžio 1-oji yra ir Melagių dieną. Todėl pramogautojams bus pasiūlyta nauja atrakcija – Didžiausio Velykų melagėlio konkursas.

Prie tilto į jūrą 14 val. vyks jau tradiciniu tampantis, didelio susidomėjimo sulaukiantis Margučių ridenimo čempionatas. Jau pernai rekordiniu tapęs 18,6 metrų ilgio margučių ridenimo takas šiemet bus pailgintas dar vienu metru.

Komentaras

Valerija Jankūnaitė

Klaipėdos etnokultūros centro etnologė

Velykos yra šeimos šventė ir pirmąją dieną niekas niekur neina, o antrąją dieną einama aplankyti draugų, giminių – tokia sena tradicija. Aišku, dabar sunku kalbėti apie tradicijas, kai gausu nepilnų šeimų, daug žmonių emigravo. Be to, yra ir nemažai tokių žmonių, kurie negalės tinkamai pasidengti Velykų stalo, o ant jo turi būti labai daug patiekalų, nes buvo toks tikėjimas, kad stalas turi būti pilnas valgių, tada metai bus sotūs ir geri. Tačiau Velykos yra labai svarbios kiekvienam žmogui. Jų laukimas prasideda tada, kai pasišventiname žvakes per Grabnyčias, Agotos duoną, verbas. Kai prasideda Didžioji savaitė, kiekvienas žmogus turi pasiruošti prisikėlimui. Kiekvienas mūsų turime prisikelti naujiems darbams – pabaigti mokslus, sukurti šeimą, krikštyti vaikus. Kiekvienas žmogus turi planų ir privalo jiems pasiruošti. Velykos ir yra tas prisikėlimas. Jei širdelėje prisikeli, jei pasiruoši naujiems darbams, tai ir ateina Velykos, skamba bažnyčių varpai ir esi geras žmogus, norintis padėti kitiems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų