Pereiti į pagrindinį turinį

Žemaitijoje – bažnyčių niokotojo žygis

2012-10-11 16:04
Žemaitijoje – bažnyčių niokotojo    žygis
Žemaitijoje – bažnyčių niokotojo žygis / Simono Švitros nuotr.

Per trumpą laiką Žemaitijoje suniokotos dvi bažnyčios. Rietave išterliota baltai tinkuotos bažnyčios siena, o Stalgėnuose bandyta padegti medinį šventyklos pastatą.

Rado išsilydžiusio plastiko

Šią savaitę Plungės rajono policijai pranešta apie bandymą padegti Šventų apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčią Stalgėnuose.

Arčiausiai bažnyčios gyvenanti moteris rugsėjo 29 dieną pastebėjo apdegusią medinę pastato sieną. Kol kas neaišku, kodėl apie tai policijai pranešta tik daugiau nei po savaitės.

Po apdegusia siena aptikta išsilydžiusio plastiko. Spėjama, kad kažkas padėjo plastikinį indą prie medinėmis lentomis apkaltos šventyklos sienos ir jį padegė.

Tačiau lietaus ilgai merktos lentos neįsidegė, liepsna, nudeginusi apie 6 kvadratinius metrus sienos paviršiaus ploto, užgeso pati.

Keršto versiją atmeta

Liepsnos niekas iš vietos gyventojų nematė, todėl nėra tiksliai žinoma, kada bandyta padegti pastatą.

Padaryta žala siekia pusę tūkstančio litų. 1918 metais pastatyta medinė bažnyčia nukentėjo nežymiai. Šventorius tamsiuoju metu neapšviečiamas, bandyta padegti šoninę sieną.

Kol kas įvykį tiriantys Plungės rajono policijos pareigūnai neturi ką pasakyti apie padegėjus.

„Tiriame visas įmanomas versijas, pradedant pravažiuojančių chuliganų išdykavimu, kerštu, satanistų išpuoliu ir net žiniasklaidos išpūsto bažnyčių padegėjo pasekėjo veiksmais“, – teigė rajono policijos viršininkas Saulius Vaičekauskas.

Stalgėnų seniūnas Arūnas Jurkus tikino abejojąs, kad kas iš vietos gyventojų jaustų pyktį klebonui ir norėtų taip keršyti.

„Pas mus nėra priešiškai bažnyčiai nusiteikusių žmonių. Nenorėčiau patikėti, kad tai keršto aktas“, – svarstė seniūnas.

Panašiai kalbėjo ir klebonas Jonas Baginskas.

„Gal tai kokia akcija, nukreipta prieš bažnyčias? Sunku net įsivaizduoti, kas turi būti žmogaus galvoje, jei jis kėsinasi sudeginti Dievo namus. Kai pamačiau apdegusią sieną, net širdis sustojo, tai baisiau, nei netekti namų“, – teigė klebonas J.Baginskas.

Raudona juosta ant baltos sienos

Panašu, kad tą pačią naktį kol kas nenustatyti asmenys subjaurojo Rietavo Švento Archangelo Mykolo bažnyčios sienas.

Tąnakt kažkas eidamas aplink bažnyčios pastatą raudonų purškiamų dažų flakonu purškė ant tinkuotos ir baltai dažytų sienų tol, kol baigėsi dažai. Po nakties pastebėta raudona juosta ant pietinės ir vakarinės sienų.

Rietavo policijos komisariato viršininkas Aloyzas Vaičiulis teigė, kad įtariamojo nustatyti kol kas nepavyko.

Ieškos padegėjo atokiau

Pareigūnas svarstė, ar tai galėjo būti paauglio išdykavimo išdava, nes ant šventyklos sienų atsirado ne kokie nors ženklai ar užrašai, o tik juosta. Galbūt koks nors paauglys rado neišnaudotą dažų automobiliams dažyti flakoną.

Neatmetama galimybė, kad Žemaitijoje rugsėjo pabaigoje buvojo 31 metų Darius Burneikis, kuris įtariamas padegęs ir suniokojęs kelias bažnyčias Kaune ir aplinkiniuose rajonuose. Šią versiją pareigūnams patikrinti bus nesunku.

Sekmadienį Kauno rajono apylinkės teismas leido jį suimti trims mėnesiams.

Minėtas asmuo yra įtariamas pasikėsinęs sudeginti Kulautuvos šventosios Mergelės Marijos bažnyčią bei ją sudeginęs, taip pat sudeginęs Paštuvos šv. Barboros bažnyčią bei įtariamas dėl kitų bažnyčių turto naikinimo ir gadinimo.

Sekmadienį D.Burneikis žurnalistams aiškino, jog bažnyčią padegęs dėl to, kad ateiviai atlieka eksperimentus su žmonėmis ir dešinėje galvos pusėje jam įsiuvo implantą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų