Pereiti į pagrindinį turinį

Žiema uostamiesčio savivaldybei padėjo sutaupyti

2013-03-14 15:49
Žiema uostamiesčio savivaldybei padėjo sutaupyti
Žiema uostamiesčio savivaldybei padėjo sutaupyti / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pasibaigusi žiema buvo dėkinga uostamiesčio savivaldybei. Sniego valymui išleista mažiau nei praėjusį sezoną. Tačiau miesto valytojai uždarbio skaičiuoti neskuba.

Sniegą ištirpindavo gamta

Uostamiesčio savivaldybė sulaukė sąskaitų iš kelininkų ir šaligatvių valytojų už darbą paskutinį žiemos mėnesį. Tačiau oficialiai šaltasis sezonas dar nesibaigė. Prasidėjęs lapkričio 1-ąją jis tęsiasi iki balandžio 1-osios.

Už miesto gatvių valymą vasarį savivaldybė kelininkams turės sumokėti apie 530 tūkst. litų. Kaip ir galvota, mažiau nei sausį. Antrąjį žiemos mėnesį ši paslauga atsiėjo apie 643 tūkst. litų.

„Sniego vasarį praktiškai nebuvo. Reikėjo tik barstyti, rytais susidarius plikšalai. Todėl ir sąskaita daugiau nei 100 tūkst. litų mažesnė“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Mažiau kainavo ir šaligatvių valymas vasarį. Savivaldybė už šią paslaugą turės sumokėti 266 tūkst. litų. Palyginti su sausiu – apie 44 tūkst. litų mažiau.

„Ši žiema mums leisdavo atsikvėpti. Galima sakyti, kad šiemet jų buvo ne viena, o kokios trys. Viskas nutirpdavo, o paskui vėl užsnigdavo. Gerai, kad nesnigo intensyviai. Kai tik susiruošdavome išvežti sniegą, jis ištirpdavo. Galėjome sutaupyti. Sniego vežimo paslaugą teko pirkti tik kartą. Tad ir išlaidų turėjome mažiau nei pernai“, – pasakojo direktorius.

Pasak L.Dūdos, sutaupius lėšų nereikės spaustis kitu metų laiku. Liks pinigų gatvėms prižiūrėti.

Išpylė tūkstančius tonų druskos

Uostamiesčio gatves prižiūrintys kelininkai tvirtino, kad ši žiema buvo įprasta. Uždarbio dar neskaičiavo. Tai bus daroma tik sezonui pasibaigus.

„Žiema buvo gera. Buvo šiokių tokių nesklandumų, bet viską išsprendėme. Dirbome ramiai, be įtampos. Žmonės yra išmokę dirbti. Technika nenuvylė. Resursų turėjome daugiau nei reikėjo. Galėtų žiema tęstis visus metus“, – tvirtino pietinę miesto dalį prižiūrinčios įmonės „Žemkasa“ direktorius Dainius Zokas.

Pasak vadovo, žiemos metu druskos bei smėlio ir druskos mišinio išnaudota daug. Pirmojo – apie 800, druskos – 2 tūkst. tonų. Panašus druskos bei smėlio ir druskos mišinio kiekis išpilamas kasmet.

Pastaruoju buvo barstomi tiltai, viadukai, įkalnės, nuokalnės, šalutinės gatvės.

„Daugiau druskos bei smėlio ir druskos mišinio išbėrėme prieš trejus metus“, – prisiminė D.Zokas.

Šiaurinę miesto dalį prižiūrinčios įmonės „Specialus autotransportas“ generalinis direktorius Laimonas Žemaitis pabrėžė, kad žiema dar nesibaigė. Ji tęsis iki balandžio 11 dienos.

„Dar gali nutikti visko, bet esame pasiruošę dirbti. Rytais gatves dar teks pabarstyti, nes susidaro plikledis. Šią žiemą buvo įvairiausių dalykų, buvo ir lengvesnių, ir sudėtingesnių situacijų. Tačiau mes dirbome savo darbą. Didelių nusiskundimų nesulaukėme. Gal sunkesnė buvo pradžia, bet ji visada būna sunkesnė“, – pastebėjo generalinis direktorius.

L.Žemaitis negalėjo pasakyti, kiek tiksliai buvo išpilta druskos bei smėlio mišinio šiaurinėje miesto dalyje, tačiau tvirtino, kad kas pusantros savaitės jų buvo užsakoma po 60–70 tonų.

Uždirbti greičiausiai nepavyks

Pasak šaligatvius prižiūrinčios įmonės „Klaipėdos želdiniai“ vadovo Gedimino Valašino, ši žiema nebuvo viena sunkiausių ir nė iš tolo neprilygo buvusiajai prieš trejus metus.

„Šią žiemą daugiau snigo. Buvo mažiau situacijų, kad snigtų ir šaltų tuo pačiu metu“, – pastovesne žiema džiaugėsi vadovas.

G.Valašino teigimu, apie uždarbį kalbėti neverta – galvojama, kad tik nebūtų nuostolių.

„Kai dalyvavome konkurse, buvo vienos sąlygos. Tad pagal jas ir siūlėme kainas. Paskui sąlygos pasikeitė. Buvo sumažintas valymo periodiškumas, padidintas minimalus atlyginimas, o jį gauna visi rankinį darbą dirbantys darbuotojai. Savivaldybė to nekompensavo. Be to, išaugo degalų kainos. Tad apie uždarbį net negalvojame“, – komentavo G.Valašinas.

Gatvių valymas kainavo (Lt):

Lapkritį – 18 tūkst.

Gruodį – 800 tūkst.

Sausį – 643 tūkst.

Vasarį – 530 tūkst.

Šaligatvių valymas kainavo (Lt):

Gruodį – 36 tūkst.

Sausį – 31 tūkst.

Vasarį – 266 tūkst.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų