Pereiti į pagrindinį turinį

Tragediją Utenoje išgyvenę liudininkai: vaizdas buvo kraupus

2024-09-28 20:21

Tragedija Utenoje. Per mieste naktį vykusį ralį ekipažas nulėkė nuo kelio tiesiai į žiūrovų minią. Vienas jaunuolis mirė vietoje, keturiolika žmonių nuvežti į ligonines, trijų gyvybei gresia pavojus. Organizatoriai kaltina lenktynininkus, kurie esą nepaisė perspėjimų ir prieš posūkį net nestabdė. Tačiau ralio žinovai sako, kad žiūrovų toje vietoje negalėjo būti, esą organizatoriai parinko pačią pavojingiausią vietą.

Skausmas, ašaros ir nuo pat ryto augantis kalnas žvakių Utenoje, vietoje, kur penktadienį pusę dešimtos ralio ekipažas iš Latvijos net nestabdęs rėžėsi į minią. Vienas jaunuolis žuvo vietoje. Keturiolika žmonių išvežta į ligonines penktadienį, kiti atsigavę nuo šoko pagalbos kreipėsi šeštadienį.

„Samsonas rally Utena“ metu Latvijos ekipažas išlėkė iš trasos ir rėžėsi į žiūrovų minią. Žuvo vienas 21 metų jaunuolis“, – komentavo Utenos policijos atstovė Asta Šuminienė.

Šlubuodami žvakę šeštadienį į nelaimės vietą atnešė uteniškis su sūnumi. Penktadienį abu čia stovėjo ir taip pat buvo partrenkti.

„Vaizdas kraupus. Mes kažkaip tai, šokas ar kas tai buvo, iš pradžių nieko nesusigaudėme. Tik pajaučiau smūgį į šoną, oru skrendu ir viskas, nebesupratau jau. Kažkiek atsigavau, žiūriu, po lentom guliu“, – pasakojo nukentėjusysis.

Vyras sako, penktadienį dėl šoko nejautęs skausmo, tačiau šeštadienį važiavo į ligoninę. Laimei, niekas nelūžę, atsipirko sumušimais. Žuvęs jaunuolis, anot Jono, buvo prispaustas po mašina.

„Mes čia gulėjome, jį ten reanimavo, iš po mašinos ištraukė. Ilgai jį reanimavo, gal valandą“, – sakė jis.

LNK nuotr.

Dabar kyla daugybė klausimų, kodėl ralio ekipažas iš Latvijos prieš posūkį nestabdė ir nulėkė tiesiai į žmones. Ir ar žiūrovai apskritai galėjo čia būti?

„Ralio automobilis dideliu greičiu atlėkė iš šios pusės, iš likusių provėžų ir pareigūnų paliktų žymėjimų matyti, kad mašina ko gero dar atsitrenkė į kanalizacijos dangtį. Apačioje, šlaito apačioje, provėžų nebematyti, panašu, kad nebevaldomas, dideliu greičiu atlėkęs automobilis tiesiog įskrido į žmonių būrį“, – tvirtino įvykio vietoje buvęs žurnalistas Gedas Salyga.

Internete išplito tragedijos vaizdo įrašas. Matyti, kad automobilis į posūkį lekia dideliu greičiu, o stabdžių žibintai užsidega jau iš esmės būnant posūkyje, kai mašina nebevaldoma.

Ralio organizatoriai kaltina lenktynininkus.

„Šiuo metu matome, apklausa tokia, kad vairuotojas net nevengė. Buvo stabdomas apsaugos darbuotojų, bet jis tiesiai nuvažiavo“, – telefonu situaciją LNK žinioms komentavo Zarasų automobilių sporto klubo „Akseleratorius“ vadovas Arvydas Petkevičius.

Prie posūkio stovėjo du šieno rulonai, įspėjantys apie posūkį, tačiau per tragediją rulonų nebebuvo. Kiti ekipažai buvo į juos atsitrenkę ir nustūmę į griovį. Anot organizatorių, kai buvo nustumti rulonai, į šį ruožą pasiųsti saugos pareigūnai perspėti lenktynininkus stabdyti.

LNK nuotr.

„Buvo sauga, stabdė kitus prilėtinti greitį. Bet šitas asmuo nereagavo į tai“, – aiškino A. Petkevičius.

Mašina trenkėsi į žmones, kurie stovėjo ralio organizatorių pažymėtoje vietoje.

„Tikras ralio fanas, kuris žino, kur stovėti, čia nestovėtų niekados“, – teigė vyras.

Žiūrovams pažymėta vieta buvo išorinėje posūkio dalyje. Tai – pati pavojingiausia vieta.

„Išorinėje dalyje niekados negali stovėti. Mes jau daug metų, kokius 30, važiuojame į lenktynes žiūrėti, tokio dalyko niekada. Jei net nebūtų aptverta, mes čia net nestovėtume“, – tikino pašnekovas. 

Kad žiūrovų čia neturėjo būti, sako ir garsiausi Lietuvos ralio lenktynininkai Benediktas Vanagas, Vaidotas Žala.

Anot organizatorių, žiūrovams vieta parinkta keliasdešimt metrų nuo gatvės, niekas nesitikėjo, kad mašina posūkyje net nebandys stabdyti ir nuskris taip toli. Organizatoriai taip pat sako, lenktynių detales tvirtino su policija, savivaldybe.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl neatsargaus gyvybės atėmimo“, – komentavo Utenos policijos atstovė A. Šuminienė.

Iš keturiolikos nuvežtų į ligonines, trijų būklė labai sunki.

„Trys iš jų patyrė sunkias politraumas. Gyvybei tikrai pavojingi sužalojami, dabar informacijos tikrai neturiu, nes jie išvežti į trečio lygio ligoninę, tai yra Vilniaus“, – nurodė Utenos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Linas Šikarskas.

Visą savaitgalį turėjęs vykti ralis po nelaimės sustabdytas. Utenos meras Marijus Kaukėnas sako, kad bus svarstoma, ar ateityje dar leisti rengti ralio etapus pačiame mieste.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų