Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį byloje dėl neskaidrių viešųjų pirkimų

2024-08-21 16:51 diena.lt inf.

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą apeliacine tvarka dėl korupcijos organizuojant gatvių ir kelių remonto darbų viešuosius pirkimus Šiaulių mieste ir regione, paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį, trečiadienį pranešė Specialioji tyrimų tarnyba.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / I. Gelūno/BNS nuotr.

Pirmosios instancijos teismas nuteistiesiems bendrai skyrė daugiau nei 45 tūkst. eurų baudų ir nusprendė konfiskuoti daugiau nei 41 tūkst. eurų.

Apeliacinius skundus buvo pateikę keturi iš septynių nuteistųjų.

Už įvairias nusikalstamas veikas – kyšininkavimą, papirkimą, dokumentų klastojimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą – nuteistas dabar jau buvęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) vieno iš skyrių vedėjas Artūras Aušra, buvęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos vieno iš skyrių vedėjo pavaduotojas Andrius Androsovas, kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančios bendrovės „Šiaulių plentas“ buvęs vadovas Juozas Aleksa, šios bendrovės buvęs komercijos direktorius Darius Strioga ir dar trys kitų privačių bendrovių vadovai.

Ikiteisminiam tyrimą organizavo ir jam vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Bylos duomenimis, buvęs LAKD padalinio vadovas sudarydavo vienai kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančiai įmonei palankias sąlygas dalyvauti LAKD organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose.

Jis informuodavo minėtos įmonės direktorių apie organizuojamus valstybinės reikšmės kelių tvarkymo viešuosius pirkimus, derindavo pirkimo procedūrų eigą įmonės naudai ir kitokiais būdais sudarydavo palankias sąlygas bendrovei laimėti pageidaujamus viešuosius pirkimus Šiaulių regione.

Už tai LAKD padalinio vedėjas iš šios įmonės atstovų iš viso priėmė daugiau nei 29 tūkst. eurų vertės kyšių.

Minėtos įmonės vadovai per Šiauliuose veikiančią privačią įmonę, pastarajai apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, klastojant dokumentus, kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančios įmonės lėšomis apmokėjo dalį A. Aušros įsigyjamo automobilio vertės, taip pat įmonės lėšomis jo sodo name buvo atlikti remonto darbai.

Šioje byloje kaltinimai dėl kyšininkavimo taip pat buvo pareikšti ir pagal panašią schemą veikusiam buvusiam Šiaulių miesto savivaldybės administracijos padalinio vedėjo pavaduotojui A. Androsovui.

Jis susitaręs su tos pačios kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančios įmonės vadovais, juos informuodavo apie Šiaulių miesto savivaldybėje numatomus ar vykstančius gatvių remonto viešuosius pirkimus ir įmonei sudarydavo išskirtines sąlygas, nepagrįstą konkurencinį pranašumą.

Už tai jam buvo atsilyginta didelės vertės, daugiau nei 16 tūkst. eurų kyšiu.

Per Šiauliuose veikiančią kitą privačią įmonę, pastarajai apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekanti įmonė savo lėšomis apmokėjo dalį įsigyjamo automobilio vertės, taip pat iš įmonės lėšų nupirko mobiliuosius telefonus, kompiuterius, kurie buvo perduoti Šiaulių miesto savivaldybės administracijos padalinio vedėjo pavaduotojui.

Buvusiam LAKD skyriaus vedėjui teismas skyrė laisvės atėmimą trims metams, tačiau jos vykdymą atidėjo dvejiems metams.

Jam taip pat paskirta baudžiamojo poveikio priemonė 941 eurų dydžio įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Teismo sprendimu iš nuteistojo turės būti išieškota konfiskuotino turto vertę atitinkanti pinigų suma – daugiau nei 29 tūkst. eurų.

Laisvės atėmimo bausmę dvejiems metams su jos vykdymo atidėjimu vieneriems metams teismas paskyrė ir buvusiam Šiaulių miesto savivaldybės administracijos padalinio vedėjo pavaduotojui.

Teismo sprendimu iš nuteistojo turės būti išieškota konfiskuotino turto vertę atitinkanti pinigų suma – apie 12,8 tūkst. eurų.

Apeliacinio teismo sprendimu kitų privačių bendrovių vadovams bendrai palikta daugiau nei 15 tūkst. eurų baudų.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėjo, jis gali būti skundžiamas kasacine tvarka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų