Pereiti į pagrindinį turinį

Viešbučio „Romantic“ savininkei – lygtinė laisvės atėmimo bausmė

2016-11-29 07:37 diena.lt inf.

Panevėžio viešbučio „Romantic“ savininkę Dalią Kuklierienę Apeliacinis teismas pripažino kalta dėl viešbutį valdančios įmonės „Via Unica“ didelės vertės turto pasisavinimo. Ankstesniu nuosprendžiu moteris buvo išteisinta.

Dalia Kuklierienė
Dalia Kuklierienė / G. Lukoševičiaus/ BFL nuotr.

Apeliacinis teismas pirmadienį konstatavo, kad byloje pakanka įrodymų D. Kuklierienės kaltei dėl pasisavintų bendrovės piniginių lėšų pagrįsti, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Vilma Budėnienė.

D. Kuklierienė pripažinta kalta, kad išvengė turtinės prievolės sugrąžinti paskolą, tokiu būdu pasisavindama daugiau nei 427 tūkst. eurų.  

Taip pat verslininkei vietoje anksčiau Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu paskirtos beveik 17 tūkst. eurų baudos skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu ji negalės išvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be jos priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Epizode dėl pasikėsinimo sukčiauti vykdant masažo stalų pirkimą, Apeliacinis teismas konstatavo, kad yra pakankamai duomenų įrodančių D. Kuklierienės kaltę.

Teismas taip pat nustatė, kad D. Kuklierienė, piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi, būdama atsakinga už įmonės pirkimų vykdymą, iš anksto neteisėtai parinko įmones laimėtojas, su kurių pagalba siekė apgaule užvaldyti Lietuvos verslo paramos agentūros administruojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšas, iš viso – beveik 8 tūkst. 300 eurų.

D. Kuklierienė bendrovės vardu pagal 2009 metų sąskaitą faktūrą iš vienos bendrovės įgijo masažinius stalus su priedais ir širodaros stovus su priedais. Minėtas prekes ji atgabeno ir laikė viešbučio patalpose.

Vėliau minėtos prekės buvo vėl parduotos tai pačiai bendrovei, tada vėl iš jos atpirktos.

2011 metais Lietuvos verslo paramos agentūrai buvo pateikta PVM sąskaita faktūra, prašant išlaidas masažiniams stalams ir širodaros stovams pripažinti kompensuojamomis Projekto išlaidomis ir jų pusę kompensuoti.

Tačiau pinigų pasisavinti nepavyko, nes agentūra sustabdė mokėjimo prašymo vykdymą.

Byla Apeliaciniame teisme buvo nagrinėjama pagal prokuratūros ir nuteistosios D. Kuklierienės gynėjo advokato Giedriaus Danėliaus apeliacinus skundus. Gynėjo skundas atmestas, prokuratūros skundas tenkintas iš dalies.

Teisiama ne pirmą kartą 

Tai ne pirma D. Kuklierienės byla, kurioje ji pripažinta kalta ir nuteista kalėti.

Spalį Aukščiausiasis Teismas atmetė verslininkės skundą kitoje byloje, kurioje ji nuteista už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus taip pat lygtine laisvės atėmimo bausme.

D. Kuklierienė žemesnės instancijos teismų nuosprendžiais pripažinta kalta dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, turto pasisavinimo, dokumentų suklastojimo ir suklastotų dokumentų panaudojimo. Už šias nusikalstamas veikas jai skirtas laisvės atėmimas 2 metams ir 7 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant 3 metams. Be to, iš D. Kuklierienės valstybės naudai nuspręsta konfiskuoti beveik 57 tūkst. 500 eurų.

Suklastota sąskaita

Ši byla buvo išskirta iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų atlikto ikiteisminio tyrimo dėl galimai apgaule užvaldytų Panevėžio miesto savivaldybės lėšų, kurios turėjo būti skirtos krepšinio plėtrai Panevėžyje, ir jų neteisėto panaudojimo rekonstruojant viešbutį „Romantic“.

Ikiteisminio tyrimo metu STT pareigūnai nustatė, kad bendrovės, kuriai priklauso viešbutis „Romantic“, generalinė direktorė 2012 metų birželio pabaigoje susitarė su vienos bendrovės direktoriumi A. Kiškiu, jog jis suras įmonę, kuri, neatlikusi viešbučio „Romantic“ remonto darbų, išrašys už juos tikrovės neatitinkančią sąskaitą.

Buvo suklastota statybos subrangos sutartis, pažyma apie neva atliktus statybos ir remonto darbus, sąskaita-faktūra. Vėliau šie suklastoti dokumentai buvo įtraukti į bendrovių apskaitą. 2012 metų rudenį viešbučio „Romantic“ savininkė pasisavino jos vadovaujamai bendrovei priklausančius pinigus, iš kurių dalį pagal susitarimą sumokėjo šiose machinacijose jai talkinusiam kitos bendrovės direktoriu.

Be to, D. Kuklierienė teisiama Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinama Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) buvusio generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno papirkimu.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko STT Panevėžio valdybos pareigūnai, duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule ir klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai. Šio viešbučio vadovė D. Kuklierienė  kaltinama kaip kyšį M. Balčiūnui davusi televizorių.

Kaip įtariama, siekdami savo tikslų, kaltinamieji įtikino Panevėžio miesto tarybą pakeisti sprendimą dėl biudžeto lėšų paskirstymo, numatant naują programą, kuriai įgyvendinti reikėtų pirkti LKF paslaugas.

Priimant šį sprendimą manyta, kad šios lėšos bus panaudotos įgyvendinant naują Europos vyrų krepšinio čempionato populiarinimo Panevėžyje programą. Pagal ją Panevėžyje penkerius metus turėjo vykti įvairios krepšinio rungtynės, stovyklos, seminarai, kiti renginiai. Pristatant šią programą tikėtasi, kad Panevėžio miestas visą šį laikotarpį turės naudos, nors iš tikrųjų už šiuos pinigus norėta rekonstruoti minėtą viešbutį.

Taip pat nustatyta, kad iš viso kaltinamieji esą tokiu būdu LKF naudai užvaldė 687 tūkst. 847 eurų, iš jų daugiau nei 80 proc. panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų