Pereiti į pagrindinį turinį

Liepsningas bajano virtuozo solo pasieks Klaipėdą

2010-10-08 00:30
Liepsningas bajano virtuozo solo pasieks Klaipėdą
Liepsningas bajano virtuozo solo pasieks Klaipėdą

Praėjus vos keliems mėnesiams po pirmojo savo apsilankymo Lietuvoje, vienas geriausių bajanistų pasaulyje Alexanderis Hrustevichas (Ukraina) sugrįžo.

Su nauja programa jis koncertuoja net penkiuose didžiuosiuose mūsų šalies miestuose, šeštadienį 18 val. muzikuos Klaipėdos koncertų salėje.

 „Tai jau trečiasis mūsų koncertų sezonas Lietuvoje. Per šiuos keletą metų atradome nemažai talentingų atlikėjų iš viso pasaulio, tad ilgai galvojome, kokiais koncertais pradėti šį sezoną. Apsisprendimą palengvino patys klausytojai, kurie iš karto po A.Hrustevicho koncerto šiąvasar Vilniuje atsiuntė laviną laiškų su prašymais, kad norėtų dar kartą jį išgirsti. Atlikėjo neeiliniai gebėjimai, nepriekaištinga technika ir nepaprastas jautrumas muzikai tiesiog užburia publiką. Užsienio kritikai bei klausytojai A.Hrustevichą praminė „žmogumi orkestru“. Visiškai su tuo sutinkame. Jis didysis mūsų įstaigos atradimas. Klausantis įrašų sunku patikėti, kad taip groti gali žmogus, tad įsivaizduokite, kas darosi salėje jam grojant gyvai“, – kalbėjo koncertinės organizacijos „Naujoji muzikų karta“ atstovai.

Jau pirmosiomis natomis A.Hrustevichas priverčia sulaikyti kvėpavimą – jis sugeba atlikti pačių sudėtingiausių smuiko, fortepijono, orkestro kūrinių transkripcijas. Pasak žurnalo „The Musical Patriot“, „jis kuria stebuklingą spektaklį, preciziškai „švariai“ sugrodamas kiekvieną natą“.

Groti bajanu A.Hrustevichas (g. 1983 m.) pradėjo būdamas šešerių, baigė Ukrainos nacionalinę muzikos akademiją Kijeve. Dabar jis yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas, su savo pasirodymais jau aplankęs pusę pasaulio – JAV, Lenkiją, Ispaniją, Austriją, Italiją, Vokietiją, Serbiją, Rusiją ir daugelį kitų šalių. Be solinės veiklos, jis taip pat muzikuoja Nacionaliniame akademiniame ansamblyje.

Anot muzikanto, bajanas dažnai lyginamas su akordeonu. Tačiau šis palyginti neseniai, 1907 m., išrastas instrumentas skiriasi ne tik savo struktūra (dešinėje pusėje yra mygtukinė klaviatūra), bet ir platesnėmis kūrinių atlikimo galimybėmis. „Juo galima groti nuo liaudiškos iki klasikinės ir šiuolaikinės muzikos“, – tvirtino A.Hrustevichas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų