Quantcast

Proza rudenį: Klaipėdoje rengiami Antano Ramono skaitymai

Lapkričio 8 ir 9 d. Klaipėdoje vyks tradiciniai prozos skaitymai, kurie visai neseniai dar vadinosi Novelės rudeniu. Anot Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko Juozo Šikšnelio, pavadinimas pakeistas norint išplėsti žanro galimybes. Organizatoriai susilaukdavo priekaištų, kad Novelės rudenyje niekas iš autorių jau neskaito novelių. Priekaištai iš dalies būdavo teisingi, nes rašytojai skaitydavo esė, ištraukas iš romanų bei kitus neeiliuotus tekstus. „Tad norėdami išvengti nepagrįstų bei pagrįstų priekaištų pakeitėme renginio pavadinimą: dabar tai Proza rudenį. Neužtenka to, šiemet proza bus su talentingo ir anksti mus palikusio rašytojo A.Ramono ženklu“, – patikslino J.Šikšnelis.

Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius buvo paskelbęs trumpų prozos kūrinių konkursą „Lapkričio saulė“, jo moto – eilutė iš A.Ramono  to paties pavadinimo novelės: „„...kad nors retsykiais galėtum pažvelgti į viską kaip ta lapkričio saulė, kuri atsisveikindama eina per žemę“. Visi kūriniai talpinami internete: www.klrasytojai.blogas.lt bei www.klavb.lt. Pastarojoje svetainėje už patikusį kūrinį galima balsuoti internetu. Daugiausiai balsų surinkęs autorius pelnys skaitytojų europremiją, kaip žadėjo konkurso rengėjai.

Iš tiesų komisija išrinks geriausią kūrinį, kurio autorius pelnys VB /vieno banknoto/ premiją. Specialius prizus įsteigė ir knygynas „Rotas“.

Baigiamieji skaitymai vyks lapkričio 8 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje. Jų garbės svečias – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas D.Kajokas.

Visą savaitę rašytojai, pasklidę po uostamiesčio mokyklas, dalyvaus literatūros pamokose ar patys jas ves.

Lapkričio 9 d. skaitymai persikels į Klaipėdos rajoną. Kurmių kaime bus atidengta atminimo lenta, bylojanti, kad „šiame kaime gimė rašytojas Antanas Ramonas“, Veiviržėnų bažnyčioje bus laikomos mišios, o kultūros centre vyks atminimo vakaras. Prisiminimais apie A.Ramoną žada pasidalyti artimieji bei bičiuliai.

Skaitymų rėmėjas – Lietuvos kultūros rėmimo fondas, organizatorius – Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius, partneriai – Klaipėdos apskrities viešoji I.Simonaitytės biblioteka ir Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių