Quantcast

Festivalis „PLArTFORMA“: šiuolaikinio meno pliūpsnis Klaipėdoje

Jau penktadienį uostamiestyje prasidės tris dienas truksiantis šiuolaikinio meno šurmulys: aštuntąjį kartą vyksiantis tarptautinis šiuolaikinių menų festivalis „PLArTFORMA“ siūlo intriguojančią programą, paženklintą  raudono ir mėlyno polių vizualine stilistika. Nuoroda į šiaurę ir pietus, pliusą ir minusą, vyrą ir moterį atsispindi ir festivalio programoje.

Prasidės ir baigsis „vyriškais“ spektakliais

Festivalis prasidės ir baigsis „vyriškais“ spektakliais. Atidarymo metu žiūrovai pamatys vienintelį pasaulyje Ch.Gounod operos „Faustas“ (kamerinė versija) pastatymą, kuriame net ir moterų balsams žymaus prancūzų kompozitoriaus sukurtas partijas scenoje atliks vien vyrai.

Šiemet pastatytoje Baltijos kamerinio operos teatro Ch.Gounod operoje „Faustas“ publikai pasirodys Daktaras Faustas – T.Pavilionis (tenoras), Mefistofelis – R.Juzuitis (bosas), Margarita – V.Gerasimovas (sopraninas), Valentinas – J.Sakalauskas (baritonas), Zybelis – A.Bagdonavičius (kontratenoras), Vagneris – V.Vepštas (baritonas). A.Areimos režisuotos garsios operos interpįretacija – be choro, baleto, didelio orkestro ir visos kitos pompastikos.

O festivalio uždarymas vyriškosios tapatybės klausimą narstys vieno žymiausių Danijos šokio teatrų „Granhøj Dans“ spektaklyje „2men2mahler“.

Ieškantiems moteriškumo ir eksperimentinės dvasios

Pasiilgusiems moteriškumu dvelkiančių spektaklių, festivalis pristatys premjerą – jungtinį čekų ir ispanų kūrinį „Artemidė žvelgia į veidrodį“. Tai moteriai, natūralumo sergėtojai, vieninteliam civilizacijos ryšiui su gamta dedikuotas spektaklis. Moteriškumu bei ispaniškos muzikos ritmais pulsuos ir naujausias balerinos B.Molytės kūrinys „Un extracto del blog”, statomas kartu su garsiuoju perkusininku A.Gotesmanu.

Ieškantiems eksperimentinės dvasios, festivalio organizatoriai siūlo įsilieti į itin įslaptintą gyvą multimedijų pasirodymą „Ekspres kovos klubas“ (Express Fight Club), kurio kūrėjai („post theater“, Vokietija) siūlys prisiminti bestseleriu tapusio Ch.Palahniuko romano pirmąją taisyklę – „Nekalbėk apie kovos klubą“. O eksperimentinės muzikos gerbėjai kviečiami į 2012 m. T.E.T.E. apdovanojimų metu geriausia Lietuvos eksperimentinės muzikos grupe pripažintos audiovizualinės poezijos grupės „AVaspo“ naujojo albumo „Kraujuojantis okeanas“ pristatymą.

Finale – garsios danų trupės pasirodymas

Paskutinius šiltus rugpjūčio vakarus festivalis siūlo praleisti Danės upės krantinėje, žiūrint lietuviškų šokio filmų kolekciją ir trumpametražių filmų programą „Patys pačiausi“ arba apžiūrinėjant skulptoriaus A.Petkaus erdvinių objektų „Sudegęs“ ir „Skrytis“ ekspoziciją.

Per tris vakarus devynis muzikos ir poezijos, operos ir šokio teatro, kino bei dailės renginius pasiūlysianti „PLArTFORMA“ sekmadienį baigsis „Granhøj Dans“ trupės iš Danijos šokio spektakliu „2men2mahler“.

Danų spektaklis balansuoja tarp dviejų kraštutinumų – svaigaus humoro ir giliausios rimties. Pasitelkdamas juoką ir vaikščiodamas rizikinga briauna tarp nevilties ir išganymo, vienatvės ir solidarumo, jame žymus choreografas P.Granhøjus tyrinėja skausmo ir ilgesio daugialypiškumą. G.Mahlerio muziką scenoje gyvai atlieka smuikininkas ir flamenko dainininkė.

Vienas iš reprezentacinių Klaipėdos mieste

Festivalis „PLArTFORMA“ nuo 2010 m. yra tarptautinio meno ir festivalių tinklo „DNA: Development of New Art” narys. 2011 m. jis tapo Klaipėdos miesto reprezentaciniu festivaliu, o šiemet Klaipėdos miesto savivaldybės buvo pripažintas geriausiu 2012 m. kultūros projektu mieste.

Festivalio organizatoriai – Klaipėdos menininkų grupė „Žuvies akis”. Festivalį remia: Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros rėmimo fondas. Bilietus į atidarymo (43 Lt) ir uždarymo (33 Lt) spektaklius platina „Bilietai.lt“. Bilietus taip pat bus galima įsigyti ir festivalio teritorijoje prieš renginius.

Visa festivalio programa:
http://klaipeda.diena.lt/naujienos/laisvalaikis-ir-kultura/kultura/festivalyje-plartforma-kasdien-po-premjera-programa-409320



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių