Pereiti į pagrindinį turinį

Klubas gimė iš meilės muzikai

2005-04-22 09:00

Klubas gimė iš meilės muzikai

Kas yra gera muzika? Regis, tai žino ką tik uostamiestyje įsikūręs Geros muzikos klubas. Į jį neseniai susibūrė 12 originalių idėjų nestokojančių klaipėdiečių, trokštančių ne tik bendrauti, klausytis laiko patikrintų kūrinių, bet ir jais dalintis su kitais.

Geros muzikos klubo ir projekto mecenato Artašeso Gazariano dėka rytoj, šeštadienį, 19 val. miesto Koncertų salėje (Šaulių g. 36) klaipėdiečiams gros ryškiausių džiazo žvaigždžių kvartetas: Viačeslavas Gaivoronskis (Rusija), Andrejus Kondakovas (Rusija), Vladimiras Volkovas (Rusija) ir Vladimiras Tarasovas (Lietuva).

Nėra kur nueiti

Kartais geros idėjos gimsta iš ilgesio. Laikraščio „Verslo žinios“ reklamos redaktorei Daivai Mumgaudienei baisiai įkyrėjo dargana, saulės trūkumas ir pilkas žiemos peizažas. Energingoji Daiva nusprendė praskaidrinti savo ir tokių pat nuobodžiaujančių bendraamžių gyvenimą. Iki tol moteris buvo aktyvi Klaipėdos džiazo klubo narė, tačiau ilgainiui ėmė pasigesti įvairesnės klubo, kuris orientavosi į vienintelį metų renginį – Pilies džiazo festivalį, – veiklos. Be to, Daivos teigimu, uostamiestyje keturiasdešimtmečiams ir vyresniems, nenorintiems tarp keturių sienų užsidaryti žmonėms, nėra kur nueiti: tik „Kurpiai“ ir „Skandalas“.

Geros muzikos klubo narių gretose – ir žinomas Klaipėdos džiazo muzikantas, džiazo gitaros virtuozas Romas Malinauskas. „Kaip aš čia atsidūriau? Pakvietė. Mane visada žavėjo iniciatyvūs žmonės“, - sakė R.Malinauskas. Pasak jo, visus klubo narius vienija meilė muzikai. Smagu, kai žmonės nori pramogauti klausydamiesi geros muzikos ir dar miestui kažką padovanoti.

Traukia kompanija

Į Geros muzikos klubą su džiaugsmu įsiliejo ir gamtos studijos „Puokštė“ savininkė Diana Šileikienė, kuri pirmąjį laiko patikrintos kūrybos krikštą gavo Varnių bliuzo festivalyje. Pasak Dianos, tiek ji, tiek ir daugelis žmonių sukasi užburtame rate: darbas, namai, problemų sprendimas, vaikai. „O kada ilsėtis, tiesiog pabūti žmogumi? Jeigu pats sau nesukursi gražesnio gyvenimo, niekas jo ant lėkštutės neatneš“, - įsitikinusi moteris. Ją traukia maloni kompanija, neįpareigojantis bendravimas. Be to, dalyvaudama klubo veikloje, Diana tikisi praplėsti savo akiratį bei kažką padaryti gera kitiems, ne tik sau.

R.Malinauskas mano, kad gera muzika yra ta, kuri „veža“, nebūtina apie ją daug žinoti. Tačiau D.Šileikienė įsitikinusi, kad reikia išmokti abėcėlę, kad galėtumei rašyti žodžius.

Pratins ir atžalas

Dar vienas Geros muzikos klubo privalumas – galimybė būti kartu su šeima. Dažniausiai visi šeimos nariai išsibarstę per dieną kas sau. O savaitgaliais su vaikais nėra kur nueiti. Rinkdamiesi į muzikines popietes, klubo nariai žada prie geros muzikos pratinti ir savo atžalas bei antrąsias puses.

Gera muzika nebus apibrėžta žanrų, stilių ir atlikėjų rėmais. Geros muzikos kokybės ženklą gali drąsiai „prisisegti“ ir rokas, ir bliuzas, ir džiazas, ir net vadinamasis popsas. Klubas ir toliau ketina gera muzika dalintis su klaipėdiečiais: džiazo žvaigždžių kvarteto pasirodymas – ne vienintelis renginys miestelėnams. Pasak D.Mumgaudienės, nežadama prisirišti prie vienos konkrečios vietos. Muzikos žanras ar konkretus atlikėjas padiktuos ir naują erdvę – vis kitoje vietoje bus dar įdomiau klausytis muzikos.

Pribloškė lygis

Klausantis aistringo melomano verslininko Artašeso Gazariano minčių apie džiazą, iškart aišku: kalba profesionalas. Ne tas, kuris baigė specialiuosius mokslus ir kuriam muzika tapo pareiga. Ponas Artašesas gali be perstojo pasakoti apie mėgstamus atlikėjus, jų grojimo specifiką ir subtilybes, kurių neįgudusio klausytojo ausis gali net neužčiuopti.

„Puiku, kad Klaipėda pagaliau turi gerą koncertų salę, į kurią galima pasikviesti tokias džiazo žvaigždes“, - džiaugėsi A.Gazarianas. Tai jis pasiūlė į uostamiestį atvežti V. Gaivoronskio, A. Kondakovo, V. Volkovo ir V.Tarasovo kvartetą.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį šiuos muzikantus A.Gazarianas girdėjo Peterburge. Verslininką pribloškė jų muzikavimo lygis. Salė buvo sausakimša, daugybė žmonių stovėjo.

„Norint suprasti tokią muziką, reikia iš galvos išmesti visą šlamštą. Atmerkti akis ir atverti širdis“, - taip apie rytoj Koncertų salėje muzikuosiančias džiazo žvaigždes kalbėjo verslininkas, sakęs, kad šie muzikantai grojo prestižinėse salėse visame pasaulyje. „Noriu juos parodyti ir klaipėdiečiams“, - taip A.Gazarianas motyvavo savo poelgį – pakviesti į naują koncertų salę pagroti pasaulyje pripažintus džiazo atlikėjus.

Pasak Geros muzikos klubo narių, kvarteto pasirodymas Klaipėdoje – nepaprasta A.Gazariano dovana sau ir savo miestui.

Gros meistrai

V.Gaivoronskis, A.Kondakovas, V.Volkovas ir V.Tarasovas koncerto Niujorke (JAV) metu buvo vadinti rusiško džiazo žvaigždėmis. Atlikėjai tituluojami free džiazo lyderiais, improvizacinės muzikos meistrais, tobulai valdančiais šiuolaikinės muzikos kalbą.

A.Kondakovas - Rusijoje ir užsienyje žinomas džiazo pianistas ir kompozitorius, grojęs su žymiausiomis pasaulio džiazo muzikos žvaigždėmis. Garsiausių JAV ir Brazilijos šiuolaikinio džiazo projektų dalyvis.

V.Gaivoronskis – kompozitorius ir muzikantas (pučiamieji), įvairių tarptautinių šiuolaikinės improvizacinės muzikos projektų dalyvis, už knygą „Prie šventyklos durų“ neseniai apdovanotas literatūrine Rusijos premija.

V.Volkovas – žinomas visame pasaulyje kontraboso meistras, propaguojantis eksperimentinį – improvizacinį džiazą, jungiantį etninę, džiazroko, akademinę ir free džiazo muziką.

V.Tarasovas – pasaulinio garso džiazo muzikantas ir kompozitorius, kurio kūrybinis talentas reiškiasi visu novatoriškos muzikos diapazonu. Daugelio tarptautinių projektų autorius ir įkvėpėjas.

Kvarteto koncertai neseniai sėkmingai įvyko JAV ir Rusijoje.

Kvarteto bendro darbo rezultatas – kompaktinė plokštelė “Ceremonijos”.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų