Pereiti į pagrindinį turinį

Naujajame Vilniaus senojo teatro sezone – daugiakalbiai spektakliai, žanrų įvairovė

2024-09-16 17:46

Naujajame Vilniaus senojo teatro sezone daugės lietuvių ir kitų kalbų, atsiras operos ir šokio spektaklių.

„Mes iš praeito 78 sezono peršokome į 111 sezoną ir atsigręžiame į teatro pastatą, jame užkoduotą istoriją, naratyvus, jame buvusius kontekstus – meninius, politinius kultūrinius“, – pirmadienį žurnalistams sakė teatro vadovas Audronis Imbrasas.

„Teatre bus, daugės lietuvių kalbos, palaipsniui turėtų atsirasti lenkų kalbos ir galbūt anglų kalbos. Bus daugiakalbių spektaklių, kuriuose naudojama ne viena, o kelios kalbos“, – teigė jis.

Vis dėlto teatro vadovas pridūrė, kad rusų kalba Vilniaus senajame teatre išliks.

„Nėra planų išimti (rusų kalbos – BNS)“, – sakė jis.

Anot teatro kuratoriaus Andriaus Jevsejevo, iš 31 rodomo spektaklio 29 bus rodomi rusų kalba.

„Jeigu ji kada nors išnyks, tai tikrai užtruks labai ilgai“, – tvirtino jis.

Teatre bus, daugės lietuvių kalbos, palaipsniui turėtų atsirasti lenkų kalbos ir galbūt anglų kalbos.

 

Vilniaus senasis teatras dar pernai sausį pranešė atsisakantis rodyti spektaklius, kurių autoriai, kūrėjai ar jų autorinių teisių perėmėjai palaiko Kremliaus politiką bei karą prieš Ukrainą.

Tačiau dėmesio dėl repertuaro teatras sulaukė praėjus keliems mėnesiams po tokio sprendimo, LRT radijui pranešus apie dalį į repertuarą grąžintų prorusiškų kūrėjų spektaklių.

Pasak A. Imbraso, naujajame sezone ketinama pristatyti kitų žanrų kūrinių – šokio, operos.

Kaip teigė vadovas, taip pat bus siekiama plėsti bendradarbiavimą su teatro scenos menų sektoriaus organizacijomis, dėmesį skirti Vilniaus rajono bendruomenėms.

Kaip sakė A. Jevsejevas, naujajame sezone planuojama parodyti 13 premjerų.

Tarp jų – režisieriaus Agniaus Jankevičiaus dramos spektaklį „Reforma“, taip pat režisierės Kristinos Marijos Kulinič pastatymą „Geras oras, jei per daug negalvoji“, režisieriaus Raimundo Banionio „Smulkius vedybinius nusikaltimus“.

„Tai (spektaklis „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai“ – BNS) yra tam tikra duoklė mūsų senajai publikai, dabartinei publikai, kurią mes atėję į teatrą sutikome“, – sakė teatro kuratorius.

Pasak šokio kuratoriaus Andriaus Katino, šį teatro sezoną planuojama parodyti šešis skirtingų sričių kūrinius.

„Pradėsime nuo koncerto – džiazo ir lindyhopo šokių muzikinis pastatymas, kuris pasirodys gruodžio viduryje šventiniu laikotarpiu“, – kalbėjo jis.

Kitų metų pavasarį teatro žiūrovai išvys choreografės Agnijos Šeiko šokio spektaklį „Dezdemona ir 7 mirtinos nuodėmės“, taip pat dokumentinį spektaklį apie Vilniaus senąjį teatrą jo erdvėse.

2025-ųjų gegužę teatre turėtų įvykti Georgo Friedericho Handelio (Georgo Frydricho Hendelio) operos „Acis & Galatea“ premjera.

„Režisieriaus Gintaro Varno pastatymas, kuris galbūt pritrauktų daugiau muzikos gerbėjų ir mylėtojų į teatrą“, – kalbėjo A. Katinas.

Pasak muzikos ir operos kuratorės Anos Ablamonovos, lapkričio pabaigoje planuojamas koncertas „Endless Pleasure“. Jį atliks sopranas Lauryna Bendžiūnaitė, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.

„Koncerte skambės Hendelio ir Mocarto opusai“, – sakė ji.

Ši koncertinė programa bus pristatyta ir Visagine bei Vilkaviškyje.

Sezoną Vilniaus senasis teatras užbaigs su prancūzų-baskų kilmės menininko Vincento Roumagnaco instaliacija „Season 444“.

„Jo dėmesys yra nukreiptas į gėlių simboliką kaip pasipriešinimo, rezistencijos manifestas“, – teigė A. Katinas.

„Su šituo kūriniu norėtųsi atvesti kitokį žiūrovą, atrasti teatro atmintį per jo artefaktus šiose erdvėse“, – sakė šokio kuratorius.

Bendradarbiaujant su kitomis organizacijomis, teatro žiūrovai taip pat išvys spektaklius „Grimm`asos“, „Lūšies valanda“ ir „Taksi Vilnius“.

Lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje Vilniaus senasis teatras gastroliuos Paryžiuje, kur devynis kartus parodys režisieriaus Jurijaus Butusovo spektaklį „Rozenkrancas ir Gildersternas mirę“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų