Pereiti į pagrindinį turinį

Pasirašius kultūros inovacijų skatinimo susitarimą, tikimasi padidinti jos pelningumą

2024-10-10 17:17

Kultūros ministerijoje Vilniuje ketvirtadienį pasirašius tarpinstitucinį susitarimą dėl bendradarbiavimo kultūros ir kūrybinių industrijų (KKI) inovacijų skatinimo srityje, tikimasi pritraukti daugiau investicijų į kultūros sritį ir padėti jai generuoti pelną.

„Bandome prisitaikyti prie šiuolaikinės kartos, prie tokio šiuolaikinio mąstymo ir kultūrą pozicionuoti ne kaip vis prašantį kažkokį subjektą, bet ir kaip kuriantį vertę ir labai pamatuojamą, taip pat ir pinigais“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

„Neįprasta kalbėti kultūros kontekste apie verslumą, apie pelną, bet aš labai džiaugiuosi, kad mums pavyksta perlaužti šitą stereotipą. Ir tokiu būdu, manau, visi labai augsime, judėsime į priekį ir tikrai integruosime daugybę žmonių į kultūros kūrybines industrijas, į šitą sektorių, nes jis ypač patrauklus yra jauniems žmonėms kaip darbdavys“, – sakė jis.

S. Kairio, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės bei Inovacijų agentūros direktorės Romualdos Stragienės pasirašytame dokumente išskiriami pagrindiniai bendradarbiavimo tikslai – eksporto, tarptautiškumo skatinimas ir investuotojų pritraukimas, analitikos ir paslaugų centro „ArtTech Hub“ įsteigimas, KKI akceleravimo programos parengimas bei įgyvendinimas.

„Šitas susitarimas parodo, kad valstybės institucijos gali bendradarbiauti suvokdamos ne tik savo sritis, bet tikslus, kuriuos reikia pasiekti. Ir vienas iš tų tikslų – kūrybinės ekonomikos sektoriaus auginimas“, – teigė S. Kairys.

R. Riabovo / BNS nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė savo ruožtu akcentavo kultūros sklaidą pasaulyje.

„Norime prisidėti ir padėti kiekvienam, kuris nori eksportuoti ir pristatyti Lietuvos kultūrą ir kultūros pasiekimus pasaulyje“, – pasirašydama susitarimą sakė A. Armonaitė.

Numatoma, kad „ArtTech Hub“ „vieno langelio“ principu KKI subjektams teiks konsultacijas, rengs mokymus, padės užmegzti kontaktus su kitais industrijos atstovais bei verslais Lietuvoje ir užsienyje, konsultuos, kaip pritraukti investicijas.

„Jeigu tu pagalvojai, esi kūrybininkas, kad turi gerą idėją ir nori ją komercializuoti, kaip pradėti verslą, arba tau jau sekasi ir nori išvežti į Pietų Korėją ar kur kitur, tai jis (kūrybininkas – BNS) tiesiog susisiekia su tuo „vienu langeliu“ ir gauna ten atsakymą, arba gauna veiksmų planą“, – pasakojo R. Stragienė.

„Akceleravimo komandos ir dirba apie tai, kad būtų ne tik gerai suprasta, bet ir žinoma, kokios yra priemonės, fondai, įvairūs variantai“, – sakė ji.

„ArtTech Hub“ veiklą pradės 2025 metais.

Kalbėdama apie industrijų plėtrą šalyje bei užsienio kūrėjų pritraukimą, A. Armonaitė sakė, jog viena iš tokių vizijų – laisvosios ekonominės zonos kūrybinėms industrijoms įkūrimas.

„Viena iš vizijų ar svajonių yra turėti laisvąją ekonominę zoną kūrybinėms industrijoms – kino filmavimui, realybės šou filmavimui, bet kokių kitokių projektų“, – kalbėjo ministrė.

„Tokių vietų Europoje yra, bet čia, regione, norėtųsi, kad būtent Vilnius arba Kaunas būtų tas centras“,– sakė A. Armonaitė.

Anot jos, būtų ne tik įkurta tam reikalinga infrastruktūra, pastatai, bet ir sudaromos kitos paskatos, tarp jų – reguliavimo, biurokratinės naštos nebuvimas.

Taip pat, pasak Inovacijų agentūros direktorės, tarp kultūros sferos įstaigų šiuo metu dominuoja viešosios įstaigos, kurioms sulaukti papildomų pajamų ir investuotojų yra itin sudėtinga.

Dėl šios priežasties kūrybinių industrijų atstovams siūloma steigti mažąsias bendrijas, akcines bendroves bei individualias įmones.

Rugsėjo pabaigoje Vyriausybė nusprendė sukurti kultūros sektoriaus statistikos duomenų rinkimo ir analizės sistemą, ji parodys šios srities indėlį į Lietuvos ekonomiką.

„Jeigu 2022 metais ir imant įprastą skaičiavimą, tokia statistika buvo, kad KKI kuria 1,9 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Perskaičiavus jau pagal naują metodiką, dėl kurios ilgai diskutavome, tai tas procentas pasidaro 3,28 proc. – praktiškai panašiai kaip maisto, gėrimų, tabako sektorius kartu sudėjus“, – sakė S. Kairys.

Ministrų kabinetas pavedė Valstybinei duomenų agentūrai ir Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai rinkti oficialią kultūros statistiką, kuri bus naudojama formuojant šalies kultūros politiką.

Anot Kultūros ministerijos, patobulinta statistika atspindės kur kas reikšmingesnį kultūros ir kūrybinių industrijų indėlį į Lietuvos ekonomiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų