Pereiti į pagrindinį turinį

„Pavasario balsai” – šventė chorinės muzikos gerbėjams

2006-05-19 09:00

„Pavasario balsai” – šventė chorinės muzikos gerbėjams

Šeštadienį 20 val. Klaipėdos vasaros estrados scenoje nugriaudės įspūdingas kelių tūkstančių dainininkų choras. Iš visos Lietuvos, atokiausių šalies kampelių susirinkę chorinės muzikos kolektyvai klaipėdiečius pakvies į Klaipėdos krašto vaikų ir jaunimo dainų šventę „Pavasario balsai”.

Prognozuojama, kad šventėje dalyvaus apie 7000 jaunųjų dainininkų, šokėjų, liaudies, pučiamųjų instrumentų orkestrų muzikantų. Į dainų šventės dalyvių gretas įsilies ir populiarūs uostamiesčio atlikėjai „Studija” su Stepu Januška, „Bugs Band” ir Deivis. Šventė prasidės 19 val. iškilminga dalyvių eisena miesto gatvėmis.

Globoja meras

„Pavasario balsų” iniciatorius, tapęs šios šventės globėju, - Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius. Pasak dainų šventės meno vadovės, KU Menų fakulteto docentės, E.Balsio menų gimnazijos choro vadovės Zitos Kariniauskienės, būtent meras chorinės muzikos entuziastus paragino organizuoti šį renginį. „Po pernai vykusio S.Šimkaus konkurso R.Taraškevičius nepaliovė klausinėjęs – kodėl nerengiame dainų šventės? Meras – pagrindinis šventės iniciatorius ir įkvėpėjas. Jos bacila jis „užkrėtė” visą Klaipėdos chorinės muzikos bendruomenę”,- sakė Z.Kariniauskienė.

Tai – antroji dainų šventė, kurioje Z.Kariniauskienė dalyvauja ne tik kaip dirigentė, choro vadovė, bet ir atlieka nelengvą organizacinį darbą. Gausus šventės organizacinis komitetas – Vydūno vidurinės mokyklos direktorius, choro dirigentas Arvydas Girdzijauskas, šventės direktorius Aleksas Bagdonavičius, režisierė Irena Bierontaitė ir kiti – pradėjo dirbti dar sausio pradžioje. Iš pradžių manyta, kad „Pavasario balsai” bus tik Klaipėdos krašto dainų šventė, tačiau paraginti į ją džiaugsmingai įsiliejo ir kitų Lietuvos miestų, miestelių mokyklų chorai. Į šventę suvažiuos 90 kolektyvų iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Jurbarko, Biržų, Marijampolės ir kitur. Taigi nejučia šventė tapo respublikine, savo mastu prilygsiančia ne vienerius metus Klaipėdoje organizuojamam renginiui „Mes - Lietuvos vaikai”.

Dalyvaus popatlikėjai

Kuo gi ypatinga bus ši šventė, kuo ji išsikirs iš kitų? Z.Kariniauskienės teigimu, „Pavasario balsai“ išlaikys visas geriausias Lietuvos dainų švenčių, įtrauktų į UNESCO muzikinio paveldo sąrašą, tradicijas ir formą. Tačiau klaipėdiečiai ieškojo ir netradicinių sprendimų. Vienas jų – šalia pagrindinio šventės motyvo, įvairiai interpretuotos lietuvių liaudies dainos (Bangos Balakauskienės „Liaudies dainų pynė”), atsiradęs populiariosios muzikos akcentas. Z.Kariniauskienės teigimu, „Studija”, „Bugs Bund” ir Deivis – ne tik populiarūs, bet ir profesionalūs, didelę sceninę patirtį turintys atlikėjai, šventei suteiksiantys naujų spalvų.

„Pavasario balsai” bus šventė tikrąja to žodžio prasme. “Dainų šventės – tai savotiškas atpildas ir choruose dainuojantiems, šokantiems, orkestruose grojantiems vaikams, ir vadovams už visų metų triūsą.

Daugeliui į Klaipėdą šeštadienį atvyksiančių vaikų ši kelionė – pirmoji išvyka prie jūros. Čia jie pajaus ne tik bendrai sukurto meninio rezultato džiaugsmą, bet ir patirs naujų įspūdžių, susiras naujų draugų”,- pasakojo šventės meno vadovė.

Anot Z.Kariniauskinės, į kvietimą atsiliepė labai daug mokyklų kolektyvų iš pačių tolimiausių Lietuvos kampelių – Biržų, Anykščių, Varėnos, Ignalinos. “Tas noras atvykti iš taip toli rodo Klaipėdos renginių įtaigumą ir ypatingą mūsų miesto atmosferą,”,- džiaugėsi pašnekovė.

Berniukai – prieš smurtą

Iš kitų tokio pobūdžio švenčių „Pavasario balsai” išsiskirs dar ir tuo, kad į juos įsilies 7-asis tarptautinis berniukų chorų festivalis „Berniukai prieš smurtą ir narkomaniją”. Į Klaipėdą atvyks dar beveik 2000 dainininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos. Šventėje jie atliks 5 kūrinius, o sekmadienį 19 val. surengs įspūdingą koncertą Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

Z.Kariniauskienės teigimu, „Pavasario balsai” turėtų būti ne tik skambi, bet renginio režisierės Irenos Bierontaitės bei dailininko Algio Kliševičiaus dėka ir vizualiai įspūdinga šventė. Ši režisierė ir dailininkas visuomet ieško netradicinių formų, siekia nustebinti, įkvėpti žiūrovus ir dalyvius. Tad ir „Pavasario balsuose” netrūks išradingų sprendimų – siurprizų ir žiūrovams, ir atlikėjams. “Kokių – kol kas negaliu atskleisti. Kad išliktų malonaus netikėtumo džiaugsmas”,- mįslingai užsiminė Z.Kariniauskienė.

Belieka priminti, kad „Pavasario balsai” – nemokamas renginys, kaip ir koncertas Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. Šventės organizatoriai į juos kviečia ne tik dainuojančių vaikų tėvelius, senelius, draugus, bet ir visus klaipėdiečius, neabejingus grojančiam, dainuojančiam, šokančiam jaunimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų