Pereiti į pagrindinį turinį

Šerloko Holmso personažą galima vaizduoti nemokamai

2013-12-28 15:44 diena.lt inf.
Scanpix nuotr.

Jungtinėse Valstijose nuo šiol nebereikės mokėti už populiariojo britų detektyvo Šerloko Holmso personažo naudojimą, federaliniam teismui nutarus, kad už tai nebeturėtų būti imamas licencijavimo mokestis.

1887 metais išgalvotas Šerlokas Holmsas savo „gimtinėje“ Didžiojoje Britanijoje jau daugelį metų nėra autorinių teisių objektas.

Šios literatūrinės įžymybės įvaizdį visuomenės sąmonėje išlaiko gyvą daugybė filmų – tai ir neseniai sukurta serija, kurioje detektyvą vaidina Robertas Downey (Robertas Daunis) jaunesnysis – taip pat televizijos serialai, tokie kaip BBC „Šerlokas“ (Sherlock) ir CBS „Elementaru“ (Elementary).

Tačiau dėl neįprastų JAV autorinių teisių apsaugos įstatymų, taikomų dešimčiai apsakymų apie Šerloką Holmsą, šį personažą sukūrusio rašytojo Arthuro Conan Doyle'o (Arturo Konan Doilio) ainiams leista išlaikyti intelektinės nuosavybės teises Jungtinėse Valstijose.

Vienas kūrinių apie Šerloką Holmsą žinovas užginčijo mokesčius už autorines teises, kai A.Conan Doyle'o paveldėtojai pagrasino blokuoti originalių apsakymų rinkinio platinimą, jeigu leidėjai neišsipirks licencijos naudoti šį personažą.

Teisėjas Rubenas Castillo (Rubenas Kastiljas) atmetė autorinių teisių savininkų argumentą, jog Holmso ir jo partnerio daktaro Vatsono personažai buvo „tęstinai plėtojami“, todėl minėtiems dešimčiai apsakymų taikoma intelektinių teisių apsauga turėtų būti taikoma ir patiems personažams.

„Jeigu būtų priimta Conan Doyle'o (paveldėtojų) pozicija, autorinės teisės būtų neleistinai pratęstos tam tikriems Holmso ir Vatsono personažų elementams ilgiau nei įstatymų numatytas laikotarpis“, – R.Castillo, Ilinojaus šiaurinės federalinės apylinkės vyriausiasis teisėjas, rašo pirmadienį paskelbtoje 22 puslapių išvadoje.

R.Castillo nutarė, kad apsauga turėtų būti taikoma tik kai kuriems tų dešimties apsakymų, išleistų po 1923 metų, „siužeto elementams“, o visa kita, įskaitant Holmso personažą, turėtų būti užtikrintas „nemokamas viešas naudojimas“.

Šerloko Holmso ekspertas Leslie Klingeris (Leslis Klingeris), apskundęs rašytojo paveldėtojų pretenzijas, sveikino šį nutarimą.

„Šerlokas Holmsas priklauso pasauliui, – L.Klingeris pareiškė pranešime, kurį penktadienį paskelbė savo tinklalapyje „Free Sherlock“ (Laisvę Šerlokui). – Žmonės nori džiaugtis Holmsu ir Vatsonu. Dabar jie tai galės tai daryti nebijodami Conan Doyle'o paveldėtojų pančių.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų