Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainiečių auditorijai – Lietuvos partizanų istorijos

Lvove pristatytos dvi ukrainiečių kalba išleistos knygos apie partizaninį karą Lietuvoje. Liudijimai apie ginkluotą pasipriešinimą kovojant už laisvę ir nepriklausomybę, pasak istorikų, šiandien ypač aktualūs Vakarų Ukrainoje, kur veikė didžiausi būriai partizanų ir kur nesiliauja karo veiksmai.

Juozas Lukša-Daumantas
Juozas Lukša-Daumantas / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuviški leidiniai pristatyti Lvovo nacionaliniame okupacinio režimo aukų muziejuje, kuriame prieš 85-erius metus buvo tardyti kovotojai už laisvę, pasipriešinimo dalyviai, politiniai kaliniai, prieš devynerius metus čia dar pakliūdavo ir tuometei valdžiai nelojalūs žmonės. Kalėjime sovietmečiu veikė KGB tardymo izoliatorius. Taigi ši vieta pasirinkta neatsitiktinai. Juolab, kad panašaus masto partizaninis karas vyko ir Lietuvoje, ir Vakarų Ukrainoje.

Pirmoji pristatyta knyga – Juozo Lukšos-Daumanto – vieno iškiliausių partizanų vadų pokario Lietuvoje knyga „Partizanai“, išleista Čikagoje 1950-aisiais. Tai – autentiškiausias pokario metų faktų liudijimas apie okupaciją, žiaurumus, ji išversta į vokiečių, anglų, švedų, gruzinų ir ukrainiečių kalbas.

Lvove taip pat pristatytas Dainavos apygardos partizano Liongino Baliukevičiaus-Dzūko dienoraštis. 1948–1949 m. rašytas pasipriešinimo kovų ir apmąstymų dienoraštis pusę amžiaus išgulėjo buvusiame KGB archyve Vilniuje. Negailestingos partizanų kovos kontekste daromi išsamesni apibendrinimai, tautos ir valstybės išlikimo klausimais.

Plačiau apie tai – reportaže.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų