Pereiti į pagrindinį turinį

Zapyškyje skambėjo „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“

2022-09-06 14:04 diena.lt inf.

Sekmadienio popietę prie Senosios Zapyškio bažnyčios maždaug 700 žmonių susirinko paklausyti kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurtos „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės“.

Pirmasis rudens sekmadienis dar vasariška saulute džiugino į Europos žydų kultūros dienoms skirtą koncertą susirinkusius žiūrovus. Prasidėjus renginiui buvo atverti Zapyškio istorijos puslapiai, kuriuose rugsėjo 4-oji yra pažymėta kruvinomis raidėmis. Lygiai prieš 81 metus šiame ypatingame Kauno rajono kampelyje įvyko didelė tragedija – buvo išnaikinta daugelį šimtmečių Zapyškyje gyvavusi žydų bendruomenė. Renginio metu Holokausto aukas pagerbė Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Paulius Visockas bei Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, o žymiąją muzikinę temą iš filmo „Šindlerio sąrašas“ atliko smuiko ir bajano virtuozai iš Ukrainos „YeS Duet“.

Nuskambėjus pirmiesiems „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės“ akordams gausiai susirinkusi publika pasinėrė į muzikinę kelionę, o ekrane rodomos projekcijos padėjo žiūrovams keliauti Izraelio ir Lietuvos istorijos puslapiais. Kūrinį meistriškai atliko Modesto Barkausko vadovaujamas Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras bei kviestiniai klasikos, džiazo ir folkloro muzikantai iš Lietuvos ir Izraelio. Publika negailėjo aplodismentų virtuoziškas solo partijas atlikusiam klezmerio klarnetistui Haroldui Paruliui, egzotiškomis Artimųjų Rytų melodijomis renginį nuspalvinusiam multiinstrumentalistui iš Izraelio Yaron Cherniak bei trombonu grojusiam kompozitoriui Jievarui Jasinskiui.

Organizatorių nuotr.

Koncerto metu žiūrovų dėmesį atkreipė prie Senosios Zapyškio bažnyčios molbertą pasistačiusi menininkė Aglaya Ray, kuri klausydama muzikinės inspiracijos tapė paveikslą. Nuskambėjus paskutiniesiems „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės“ akordams menininkė pristatė savo darbą ir pasidalino, jog tapydama ji mąstė apie Holokausto tragediją ir vynmedį, kurio kai kurios šakelės buvo nulaužtos, bet gyvenimas nesustojo ir tęsiasi. Paveiksle užrašyti trys hebrajiški žodžiai „Tikėjimas“, „Meilė“ ir „Daina“. Renginio metu nutapytą meno kūrinį Aglaya Ray padovanojo Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojui Pauliui Visockui.

Rugsėjo 7 dieną „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“ skambės Alytaus kultūros centre, o rugsėjo 8 dieną šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Kauno rajono savivaldybė, Alytaus miesto savivaldybė, Izraelio ambasada Lietuvoje, Tautinių mažumų departamentas prie LRV bei kiti rėmėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų