Pereiti į pagrindinį turinį

Žydų paveldo objektus Šiauliuose pažinti padės išmanioji programėlė

2016-09-06 11:18 diena.lt inf.

Tradiciškai pirmąjį rugsėjo mėnesio savaitgalį visoje Lietuvoje minima Europos žydų kultūros diena. Šiais metais skirtingose Lietuvos vietovėse taip pat netrūko šia proga organizuotų įvairių renginių: ekskursijų, koncertų, parodų, diskusijų ir pan.

Rugsėjo 3-ąją žydų kultūros paveldo aktualizavimui skirti renginiai vyko ir Šiaulių „Aušros“ muziejuje.

Visi, besidomintys Šaulių žydų istorija ir paveldu, buvo pakviesti sudalyvauti pažintinėse ekskursijose. Lydimi gido, ekskursijų dalyviai aplankė 15 reikšmingiausių su žydų istorija susijusių pastatų ir vietų mieste. Jiems pristatyti ne tik išlikę, bet ir išnykę Šiaulių žydų paveldo objektai, tokiu būdu kasdien lankomiems pastatams ir urbanistinėms erdvėms visuomenės sąmonėje suteikiant visiškai naujas istorines ir kultūrines prasmes.

Parengta ir interaktyvi maršruto „Žydų paveldo objektai Šiauliuose“ versija. Kiekvienas, į savo išmanųjį įrenginį parsisiuntęs „IZItravel“ programėlę ir įvedęs maršruto pavadinimą, žydų istorijai Šiauliuose svarbius objektus turėjo galimybę aplankyti ne tik ekskursijų metu, bet galės pažinti ir pasibaigus minėtiems renginiams. Maršrutas parengtas lietuvių ir anglų kalbomis. Istoriškai Šiauliai buvo svarbiu Šiaurės Lietuvos žydų kultūros ir istorijos centru, todėl tikimasi, kad maršrutas bus aktualus ir viso regiono kultūros vartotojams, o anglų kalba parengta informacija sudomins ir užsienio turistus.

Viename vertingiausių Šiaulių žydų paveldo objektų, Šiaulių „Aušros“ muziejui priklausančioje Chaimo Frenkelio viloje visuomenei buvo pristatyta ir šių metų Europos žydų kultūros dienos temai – „Žydų kalbos“ skirta koncertinė edukacinė programa. Renginyje VDU docentė dr. Jolanta Mickutė skaitė pranešimą „Kodėl žydai kalbėjo „žydiškai“ ir ne kitaip XX a. Rytų Europoje?“. Vakarą vainikavo Rafailo Karpio (tenoras) ir Dariaus Mažinto (fortepijonas) atliekama koncertinė programa „Laiškai iš praeities“, kurios metu renginio dalyviai turėjo unikalią galimybę išgirsti aranžuotas žydų dainas jidiš kalba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų