Pereiti į pagrindinį turinį

Ar gera ir nebrangi namų tvarkytoja – įkandama svajonė?

2013-01-23 21:00
Ar gera ir nebrangi namų tvarkytoja – įkandama svajonė?
Ar gera ir nebrangi namų tvarkytoja – įkandama svajonė? / Shutterstock nuotr.

Samdyti namų tvarkytoją ryžtasi vis daugiau šeimų. Daug dirbantieji nusprendžia, kad grįžus į namus reikia ne dirbti, o ilsėtis. Vis dėlto rasti kokybiškai namus prižiūrinčią pagalbininkę – nelengva.

Namų ruoša – irgi darbas

Nuostata, kad tarnų gali turėti tik ponai, atgyveno. Tiesa, daugelis mano kad moteris, kurios padeda buityje, vadinti tarnaitėmis netinka, todėl vadina jas namų tvarkytojomis, ekonomėmis, šeimininkėmis. Tarpukariu Kaune žodis „tarnaitė“ buvo įprastas. Pagalbininkės buityje dar būdavo vadinamos samdinėmis, kambarinėmis.

Gyvenantieji ištaigingai leidžia sau samdytis net keletą darbuotojų namams prižiūrėti, tačiau papildomų darbo rankų prireikia ir vidutiniškai uždirbančioms šeimoms, kuriose sutuoktiniai sunkiu prakaitu uždirba duoną, o triūsui namuose nebeturi nei laiko, nei noro, nei jėgų.

Nuo ryto iki vakaro dirbančios veiklios moterys galiausiai supranta, kad grįžusios namo dirba tarsi antru etatu: iki nakties, be poilsio minutės triūsia gamindamos maistą, skalbdamos, lygindamos, valydamos namų kertes.

„Galėčiau tvarkytis pati, bet geriau jau per šį laiką uždirbsiu pinigus arba pailsėsiu, kad vėliau galėčiau kokybiškai dirbti savo tiesioginį darbą. O namus tvarkančioms jaunoms pensininkėms papildomas uždarbis yra labai reikalingas“, – savo požiūrį atskleidė Elena, apie dešimt metų neįsivaizduojanti kokybiško gyvenimo be namų tvarkytojos. Tik surasti žmogų, kuriam galėtum drąsiai patikėti namų raktus ir visas namų kertes, nėra lengva, Elena pataria talkininkų ieškoti tik per pažįstamus.

Pasak jos, susibūrimuose visada atsiranda klausiančiųjų: „Gal kas žinote gerą namų tvarkytoją?“ Samdyti valymo įmonę mažai kas ryžtasi, nes paslauga kainuoja kur kas brangiau. „Be to, kiek girdėjau, daug firmų yra tik tarpininkės, kurie tvarkytojas klientams suranda per skelbimus ir nėra jokių garantijų, kaip bus atliktas darbas“, – pridūrė Elena.

Pailsi ir išgeria kavos

Tai, kad daugelis namų tvarkytojų dirba nelegaliai ir taip paslauga yra pigesnė, patikimumo nemenkina.

„Nebijau, kad apvogs mano namus, tačiau man jaukiau, kai po mano erdvę vaikšto ir visus kampus žino žmogus, kuriuo gali pasitikėti tarsi šeimos nariu“, – prisipažino Elena.

100 kv. m ploto butą kas savaitę už 70 litų jai tvarko prieš kelerius metus atrasta pensininkė. Pagrindinis jos darbas – išvaduoti namus nuo dulkių. Kadangi namuose yra meno kūrinių, knygų, kitų smulkmenų, tai reikalauja kruopštesnės priežiūros, nepakanka atsainiai perbraukti šluoste.

Samdyta moteris turi Elenos namų raktą ir atvyksta į namus maždaug 5 valandoms. Pusvalandį ji skiria poilsiui, pasidaro kavos, užvalgo atsineštų užkandžių. Jei reikia atlikti papildomus tvarkymo, valymo darbus, už tai sumokama papildomai.

„Renkantis pagalbininkę namuose taip pat labai svarbu įsitikinti, ar ji išmano apie šiuolaikines valymo priemones, moka jomis naudotis. Viena ankstesnė mano namų tvarkytoja yra sugadinusi santechniką, nes užpylė ant jų rūgštinio skysčio. Kita moteris, su priemone, skirta parketui, valė keramines plyteles“, – nemalonius atvejus prisiminė pašnekovė.

Buities priežiūros priemones Elena perka pati, tačiau jai teko pastebėti, kad kai kurios tvarkytojos nesiteikia saikingai jas naudoti. Apie tai būdavo galima spręsti grįžus į namus, kuomet vos peržengus buto slenkstį pasitikdavo įvairiausių kvapų puokštė.

Elenai dar norisi, kad samdoma darbuotoja turėtų namų šeimininkės jausmą, kad nereikėtų kaskart pirštu baksnoti, ką reikia padaryti. „Tai labai padidina namų šeimininkės turėjimo malonumą“, – šypsojosi pašnekovė.

Prasidėjo konfliktai šeimoje

Itin pedantiškos moterys, ko gero, turėtų atsisakyti darbo ir laisvalaikio, kad galėtų turėti nepriekaištingai prižiūrėtus namus.

„Kai dar tvarkydavausi pati, tai darydavau grįžusi po darbo penktadienį, po to dar vieną savaitgalio dieną tekdavo skirti skalbiniams lyginti ir kitiems darbams. Nors vyras padėdavo, bet tvarkos namuose požiūriu esu labai griežta, tekdavo pačiai uoliai plušėti. Poilsiui likdavo vos viena savaitės diena“, – nelemtas dienas prisiminė kaunietė Vaida. Ji pastebėjo, kad nebeliko laiko kokybiškai bendrauti šeimoje, prasidėjo konfliktai su vyru.

Tuomet pora priėmė abi puses tenkinantį sprendimą – pasamdė namų tvarkytoją. Kokie pavojai tyko įsileidžiant svetimą žmogų, Vaida jau žinojo iš savo draugės karčios patirties, todėl į darbo skelbimus net nežiūrėjo, teiravosi aplinkinių, kas norėtų papildomai užsidirbti.

Viena giminaitė, pasak Vaidos, ilgai nesvarsčiusi pasišovė pagelbėti. Pensinio amžiaus moteris buvo labai miela, tačiau profesionaliai savo pareigų neatliko: valė namus paviršutiniškai, tarsi tai darytų savo namuose. „Taip tvarkytis galėjau ir pati, eilinę dieną“, – pridūrė pašnekovė neslėpdama, kad švarai namuose ji itin reikli. „Dulkių negali būti nė ant vieno kremo buteliuko“, – pavyzdį pateikė moteris.

Tuomet talkininkauti pasišovė kita giminaitė, kuri vis dar yra dirba. Jos tiesioginis darbas reikalauja kruopštumo ir atsakingumo, tad ji atitinkamai atsakingai ir preciziškai daug metų valo Vaidos šeimos 100 kv. m ploto butą.

„Ji kiekvieno baldo raukšlelę išvalo. Kadangi esu labai pedantiška, man tik toks tvarkymas tinka. Neduok Dieve, nors vienas čiaupas neblizga ar lieka kur nors voratinklis“, – kriterijų neslėpė moteris.

Už kruopštų precizišką buto išvalymą ir skalbinių išlyginimą, kas trunka apie 5 valandas, Vaida samdytai pagalbininkei moka 80 litų. Paslaugos prireikia kas antrą savaitgalį.

Kaunietė neslėpė, kad jos pagalbininkė dirba nelegaliai, nemoka jokių mokesčių valstybei. Kita vertus, įsigyti verslo liudijimą vertėtų tik nuolat dirbant tokį darbą, o papildomai prisiduriant prie algos, tenka nusižengti įstatymams ir rizikuoti būti sučiuptai.

Teko įrengti vaizdo kamerą

Kad ir kaip būtų, namus tvarkyti patikint svetimam žmogui, rizikuojama turtu. Vaidos draugė turi itin skaudžios patirties.

Kauniečių šeima samdė padėjėją buityje ir ilgainiui pastebėjo, kad dingsta dalis pinigų. Sutuoktiniai iš pradžių įtarė, kad tai daro paauglys sūnus, tačiau šis neigė kaltę.

Namų tvarkytoja atrodė itin maloni moteris ir pora nenorėjo tikėti, kad ji vagiliauja. Vis dėlto kartą, išeidami iš namų ir palikdami juos tvarkyti, šeimininkai sąmoningai paliko piniginę matomoje vietoje, tiksliai suskaičiavę pinigus. Grįžę piniginėje rado kur kas mažesnę sumą.

Nepričiupę vagilės už rankos, negalėjo jos kaltinti. Tad sutuoktiniai neskubėjo atsikratyti namų tvarkytojos. Namų miegamajame jie įtaisė nedidelę vaizdo stebėjimo kamerą. Tai, ką jie pamatė vaizdo įraše po namų tvarkytojos apsilankymo, juos apstulbino. Be to, kad nusavindavo pinigus, kai kuriuos papuošalus, samdyta moteris, kaip paaiškėjo, naršydavo šeimininkės drabužinėje, kraustė rankines, matuodavosi svetimus drabužius.

Turėdami filmuotą medžiagą, sutuoktiniai kreipėsi į teisėsaugą, vagilė buvo teisiama. Po šio nemalonaus atvejo šeima nepasitiki jokiomis tvarkytojomis ir samdo valymo paslaugas teikiančią įmonę, su kuria pasirašyta materialinės atsakomybės sutartis. Tačiau paslauga pabrango – vienąkart išvalyti namą kainuoja apie 200 litų.

„Valymo kainos šiuo metu yra nukritusios, gauti už vienkartinį namų valymą 100 litų yra labai daug, kai kas sutinka šį darbą atlikti ir už 50 litų“, – žiniomis dalijosi Vaida.

Vyrų tvarkytojų nesutiko

Ketinantiesiems samdyti nepažįstamą namų tvarkytoją, Vaida pataria vertinti kandidačių darbo patirtį, ką jos yra dirbusios. Svarbu, kad tvarkytoja būtų ne tik sąžininga, patikima, bet ir kruopšti, vikri. Kitaip tariant, kad dirbtų profesionaliai. Vaidai neteko girdėti, kad tokių pareigų imtųsi vyrai, nes jiems dažniausiai stinga kruopštumo.

Vaida taip pat nesamdytų bedarbių, nes palyginti nedidelis atlygis vargiai ką tenkintų, darbas nebūtų atliekamas kokybiškai, kiltų pagundų vagiliauti. Kaunietės nuomone, patikimesnės tos moterys, kurioms tvarkymas tėra papildomas pajamų šaltinis. Netgi pensininkės tai puikia atlieka, jei tik energingai darbuotis joms leidžia sveikata.

Dvejojantiesiems dėl namų saugumo ir valymo paslaugų patikimumo Vaida pataria įrengti slaptą vaizdo stebėjimo kamerą, kuri nėra brangi, bet efektyvi priemonė norint įvertinti samdyto žmogaus triūsą ir patikimumą.

Patirtis – tik savo namuose

Nors Lietuvoje dirbti tarnaite – tvarkyti namus – nėra prestižinis darbas, nemažai lietuvių, net su aukštuoju išsilavinimu, ragauja tarnaičių duonos dirbdamos užsieniečių šeimose.

 

„Aš dirbau tarnaite ir visiškai to nesigėdiju. Didžioji dauguma atvykusiųjų dirbti į užsienį pirmus metus dirba tarnaitėmis. Beje, daugelis pasakytų, kad tai visai neblogas darbas, nes dar ir pavalgyti gauni. Amerikoje labai daug moterų samdo tarnaites, kad tą laiką, kurį skiria namų ruošai, galėtų skirti vaikui. Kai kas galų gale nori dirbti mėgstamą darbą savo malonumui ir samdo namų tvarkytoją, net jei uždirba mažiau, nei moka tarnaitei. Tai laikoma normaliu dalyku“, – vienoje interneto svetainėje tarnaičių darbą komentavo lietuvė moteris.

Ieškančiųjų namų tvarkytojų nestinga. Pagrindiniai reikalavimai kandidatėms – sąžiningumas, atsakingumas, pareigingumas, tvarkingumas, taip pat prašoma rekomendacijų.

Tokio darbo pobūdžio per skelbimus ieškančios kalbintos kelios kaunietės prisipažino, kad prieš tai yra tvarkiusios tik savo pačių namus, tačiau netekusios anksčiau turėto darbo ir nerasdamos kito, griebiasi paskutinio šiaudo.

„Esu tvarkinga, darbšti, manau, sugebėčiau daryti tokį darbą“, – kalbėjo pakalbinta bedarbė. Ji norėtų per mėnesį uždirbti bent minimalią algą, nors nė neįsivaizduoju, kiek kartų per savaitę reiktų valyti namus, kokius darbus atlikti. Kita pašnekovė prisipažino, kad turi ribotą darbingumą, tačiau iš valstybės mokamos pašalpos pragyventi negali, todėl net su traumuotu stuburu esą pajėgtų valyti kažkieno namus.

Dar vienai kaunietei iki pensijos liko beveik 10 metų – prieš tai ji dirbo intelektualinį darbą įvairiose įstaigose, kol, naikinant etatus, buvo atleista. Rasti panašaus pobūdžio darbą ji nebesitiki dėl savo amžiaus. Tad dėl duonos kąsnio ji sutiktų dirbti net ir valytoja. Įdėjusi skelbimų įvairiose interneto svetainėse, bedarbė sulaukė vos vieno skambučio: jau buvo siūloma įsidarbinti valymo paslaugas teikiančioje įmonėje. Moteriai būtų tekę kasdien valyti trijų įstaigų biurus už minimalią algą. Išdėstytos darbo sąlygos jai netiko.

Ieško universalių šeimininkių

Valymo paslaugas teikiančios įmonės ima didesnį mokestį nei nelegaliai dirbančios moterys. Pavyzdžiui, 50 kv. m ploto buto sutvarkymas gali kainuoti apie 70 litų, 200 kv. m ploto namo valymas – apie 130 litų.

Įmonės žada labai daug. Esą namų tvarkytoja „sudės po kambarius išsibarsčiusius daiktus į vietą, nuvalys dulkes, išsiurbs ir išplaus grindis, sudės indus į indaplovę ar juos išplaus, iššveis vonią, dušo kabiną, nublizgins veidrodžius, sudės skalbinius į skalbimo mašiną, juos padžiaus, ir uždegs kvapnų smilkalą ar žvakę“.

Be to siūloma sutvarkyti ir tai, ko paprastai kasdienės namų tvarkytojos nedaro: sutvarkyti spintas, spinteles, knygų lentynas, išvalyti sunkiai prieinamas vietas už spintų, išplauti kilimus, išblizginti puodus, šaukštus, sutvarkyti drabužines, surūšiuoti vaikų žaislus, išplauti balkoną, sutvarkyti naminių augintinių guolį.

Taip pat galima užsisakyti generalinę tvarką artėjant didžiosioms metų šventėms ar iškuopti namus po triukšmingo vakarėlio ar remonto. Suprantama, kad visa tai kainuoja ne vieną šimtinę.

Kai kurios šeimos ieško ne tik tvarkytojų, bet universalių namų pagalbininkių, kurios ne tik namus kuoptų, bet ir parvestų iš mokyklos vaikus, pagamintų pietus, nupirktų maisto ir pan. Tokios tarnaitės namuose pluša kone kasdien ir gauna mėnesinį atlygį, kuris gali siekti 1,5–2,5 tūkst. litų, priklausomai nuo atliekamų darbų apimties ir keliamų reikalavimų. Tokią kasdienę tarnaitę samdyti sau gali leisti toli gražu ne kiekviena šeima.


Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė:

Namų tvarkymas už atlygį yra paslaugos teikimas, reikalaujantis įteisinimo. Atitinkamai turi būti mokami mokesčiai ir įmokos. Gyventojai, įvertinę savo ketinamos vykdyti veiklos ypatumus, jos intensyvumą ir kitus aspektus, turėtų patys pasirinkti veiklos formą. Galimos veiklos formos: individuali veikla pagal verslo liudijimą, individuali veikla pagal pažymą, juridinio asmens steigimas.

Verslo liudijimus įsigiję gyventojai, parduodami savo gamybos prekes arba teikdami paslaugas gyventojams, jų pageidavimu privalo išrašyti prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitus.

Gyventojai, besiverčiantys individualia veikla pagal pažymą, turi pildyti gyventojo individualios veiklos pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą. Jie taip pat privalo iki kitų metų gegužės 1 d. pateikti metinę pajamų deklaraciją.

Įsteigus juridinį asmenį, gautos pajamos apmokestinamos pagal Pelno mokesčio įstatymo nuostatas. Juridinių asmenų mokami mokesčiai išvardyti Mokesčių administravimo įstatyme.

2012 m. nustatyti 1 255 neregistruotą veiklą vykdę asmenys. Gyventojui, vykdančiam individualią veiklą jos neįregistravus, taikoma administracinė atsakomybė ir skiriama bauda nuo 500 iki 1 000 litų bei taikomos adekvačios poveikio priemonės, sudarant galimybę savanoriškai pašalinti nurodytus trūkumus, atsisakyti piktnaudžiavimų. Asmenų, vengiančių deklaruoti gaunamas pajamas ir mokėti mokesčius, atžvilgiu taikomos griežtesnės kontrolės priemonės, kurių metu skaičiuojami nesumokėti mokesčiai ir skiriamos baudos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų