Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip susikurti japandžio stiliaus interjerą?

2024-09-22 08:00 diena.lt inf.

Japandžio stiliaus pavadinimas sufleruoja, kad čia skandinaviško dizaino paprastumas susipina su japoniška estetika. Iš šių dviejų išskirtinių stilių sintezės gimsta minimalistinis, jaukus ir elegantiškas japandis, jau kelerius metus nesitraukiantis iš ryškiausių interjero tendencijų.

Esmė: japandžio stilius pasižymi minimalizmu. Baldų – tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais. Esmė: japandžio stilius pasižymi minimalizmu. Baldų – tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais. Esmė: japandžio stilius pasižymi minimalizmu. Baldų – tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais. Esmė: japandžio stilius pasižymi minimalizmu. Baldų – tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais. Esmė: japandžio stilius pasižymi minimalizmu. Baldų – tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais.

Spinduliuoja harmoniją

„Japandis sujungia tai, ką skandinaviškas ir japoniškas stiliai turi geriausio. Skandinaviškiems interjerams būdingas funkcionalumas ir paprastumas, o japoniškiems – minimalizmas, švara ir natūralių medžiagų naudojimas. Tad šiuo stiliumi įrengti namai pasižymi ypatinga harmonija ir ramybe“, – apibendrina interjero dizainerė Toma Laucienė.

Pasak jos, japandžio stilius – gana naujas, tačiau jo užuomazgų atsiradojo jau daugiau nei  prieš 150 metų, kai danų dizaineriai vyko į Japoniją semtis įkvėpimo ir patirties.

Dabar vyraujanti japandžio estetika atgimė maždaug prieš šešerius metus ir nuo tada jo populiarumas vis auga. Nenuostabu, kad šio stiliaus estetika populiarėja ir Lietuvoje.

Racionalu: itin svarbią vietą užima uždari daiktų laikymo sprendimai, kai daiktai paslepiami ir kuriama tvarkinga minimalistinė estetika. / „Ikea“ nuotr.

Pasižymi minimalizmu

Norintiems patiems šiuo interjero dizaino stiliumi įsirengti erdvę interjero specialistė įvardija pagrindinius jo bruožus.

„Pirmiausia japandis pasižymi minimalizmu. Baldų jame tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais. Čia itin svarbią vietą užima uždari daiktų laikymo sprendimai, kai daiktai paslepiami ir kuriama tvarkinga minimalistinė estetika“, – sako T. Laucienė.

Baldai tokiame interjere – švarių, horizontalių linijų, neaukšti. Pavyzdžiui, sofos ir foteliai – žemomis atkaltėmis, kavos ar TV staliukai – taip pat neaukšti. Tai primena japonišką tradiciją sėdėti ant grindų.

Jaukumui: tekstilė šio stiliaus interjere apskritai svarbi, dėl jos bendras vaizdas – minkštesnis, lengvesnis. Spalvų paletėje vyrauja šviesūs pasteliniai tonai. / „Ikea“ nuotr.

Gamtos artumo įsdpūdis

Švarių ir taisyklingų formų baldus papildo apvalūs, lenkti elementai ir dekoracijos, primenančios gamtos motyvus. Jos – autentiškos, rankų darbo.

Gamtos artumo jausmą kuria ir žali augalai, ypač tinka bonsai, bambukai ar žali medeliai. Gana dažnas motyvas – širmos iš natūralių medžiagų arba sienelės iš medinių stulpelių, kurios teikia privatumo, kartu išlaikydamos erdvės pojūtį ir dekoruodamos kambarį.

Japandžio stiliaus interjeruose derinamos skirtingos medžiagų ir audinių tekstūros, tačiau harmonija išlaikoma pasirenkant panašių spalvų paletę.

Spalvų paletė japandžio interjere – žemiška. Vyrauja šviesūs pasteliniai tonai: balkšva, pilka, smėlinė, rusva, alyvinė, gelsva ir pan.

Japandis sujungia tai, ką skandinaviškas ir japoniškas stiliai turi geriausio.

Jauki nuotaika

Medžiagos – natūralios, pavyzdžiui, medis, rotangas, bambukas, keramika. Tekstilės elementai – taip pat dažniausiai iš natūralios medvilnės, lino, vilnos. Tekstilės šio stiliaus interjere apskritai svarbi, dėl jos bendras vaizdas – minkštesnis, lengvesnis.

Ramią, jaukią nuotaiką kuria ir apšvietimas. Dažniausiai tai švelnią šviesą skleidžiantys grindiniai ir staliniai šviestuvai keliose kambario vietose.

Išskirtinis ir tokiame interjere itin tinkantis akcentas – popierinis ar medinis šviestuvas.

freepik.com nuotr.


Kaip atnaujinti interjerą japandžio stiliumi

• Išsigryninkite pagrindines įrengiamos erdvės funkcijas. Tuomet pasirinkite norimą spalvų paletę.

• Atsižvelgdami į šiuos du dalykus, rinkitės baldus. Jie turėtų būti žemesni, su aiškiai matoma medienos tekstūra.

• Rinkitės natūralias medžiagas: medį, akmenį, liną, bambuką, stiklą.

• Atminkite, kad svarbiausi japandžio stiliaus bruožai yra funkcionalumas ir minimalizmas, tad išlaikykite erdvę švarią ir neperkrautą, daiktus paslėpkite pasitelkdami uždarus jų laikymo sprendimus.

• Norėdami šio stiliaus elementų jau esamoje erdvėje, lengviausiai tai padarysite kambaryje pakeitę tekstilę: užuolaidas, kilimą, pagalvėlių užvalkalus, patalynę. Rinkitės neutralias, žemiškas spalvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų