Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl antstoliai kėsinasi į vaikams skirtas lėšas?

2013-06-26 07:00
Kodėl antstoliai kėsinasi į vaikams skirtas lėšas?
Kodėl antstoliai kėsinasi į vaikams skirtas lėšas? / Shutterstock nuotr.

„Turiu skolų, antstoliai blokavo mano sąskaitas. Ar jie turėjo teisę užblokuoti sąskaitą, į kurią pervedami pinigai, gaunami vaikams išlaikyti?“ - klausia skaitytoja.


Rasa Stonkuvienė

Klaipėdos savivaldybės

Teisės skyriaus vyriausioji specialistė

Į pateiktą klausimą sudėtinga atsakyti vienareikšmiškai, nes nėra aišku, kas moka šias lėšas – ar tai yra pinigai, mokami pagal Išmokų vaikams įstatymą, ar vieno tėvų vaikams skiriamas išlaikymas. Kai yra įsiskolinimų, antstoliai turi teisę nukreipti vykdymą į pinigines lėšas, esančias bankuose, kitose kredito įstaigose ar pas kitus asmenis. Šiuo atveju yra priimamas patvarkymas areštuoti pinigines lėšas, reikalingas išieškotinai sumai ir vykdymo išlaidoms padengti (CPK 689 str. 1 d.).

Antstoliui areštuojant sąskaitas bankas nesuteikia informacijos, nei kiek piniginių lėšų yra sąskaitoje, nei kokia šių lėšų kilmė. Pasitaiko atvejų, kai areštuojamos sąskaitos, į kurias pervedami pinigai, skirti vaikams išlaikyti.

Sprendžiant klausimą, ar antstolis turi teisę nukreipti išieškojimą į tokias lėšas, reikia pirmiausiai išsiaiškinti, kaip jos yra gaunamos.

Nuo skolų išieškojimo apsaugotos pinigų sumos yra išvardytos CPK 739 straipsnyje. Tai kompensacijos už darbuotojui priklausančių įrankių nusidėvėjimą bei nenormalias darbo sąlygas, tarnybinėms komandiruotėms bei persikėlimui į kitą darbo vietą skirti pinigai, valstybinio socialinio draudimo motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos, išmokos vaikams, mokamos pagal Išmokų vaikams įstatymą, laidojimo pašalpos, išmokos, mokamos pagal Valstybinių šalpos išmokų įstatymą, kitos tikslinės socialinės išmokos, pašalpos ir kompensacijos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų nepasiturinčioms šeimoms ar asmenų socialinei paramai, taip pat išeitinės išmokos. Taigi, jeigu vaikams išlaikyti skirtos lėšos gaunamos pagal Išmokų vaikams įstatymą, reikia kreiptis į antstolį ir informuoti jį apie tai bei pateikti tai patvirtinančius dokumentus. Tokiu atveju antstolis privalo per tris darbo dienas, kai sužino apie lėšų kilmę, visas jas grąžinti skolininkui. Laiku negrąžinus nurodytų lėšų, antstoliui gali būti skiriama iki 1 tūkst. litų dydžio bauda (CPK 689 str. 6 d.). Jei tai nėra išmokos, mokamos pagal Išmokų įstatymą, antstolis turi teisę jas nurašyti.

Bet visada galima kreiptis į antstolį ir tartis dėl skolos mokėjimo dalimis, paaiškinti situaciją, pateikti duomenis, kad tai yra lėšos, mokamos vaikams išlaikyti, pasirašyti skolos grąžinimo planą. Taip pat gal būtų pravartu susitarti, kad lėšos, skirtos vaikams išlaikyti, būtų pervedamos į jų pačių asmenines sąskaitas. Tada antstoliai neturėtų galimybės šių lėšų nuskaityti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų