Pereiti į pagrindinį turinį

Pirtyje malonumą teikia ne tik vanta

2009-01-05 09:00
Pirtyje malonumą teikia ne tik vanta
Pirtyje malonumą teikia ne tik vanta / Tomo Raginos nuotr. Muilo akmens indas aromatams.

Patyrę pirtininkai sako, kad į pirtį svarbiausia ateiti geros nuotaikos. Jie turbūt neprieštaraus, kad mėgavimąsi garais galima paskaninti, o kūną palepinti įvairiausiomis priemonėmis – ne vien beržinėmis vantomis. Pirtyse žmonės kūną ir sielą valė nuo senų senovės, o tradicinės pirties priemones galima suderinti su naujovėmis.

Pirčių, kuriose orą kaitina atviri akmenys, garą galima pagerinti kad ir nedideliais muilo akmenimis. Suomijoje kasamas palyginti minkštas muilo akmuo tarsi termosas ilgai išlaiko aukštą arba žemą temperatūrą, iš jo gaminami židiniai, pirčių krosnelės ir ne tik.

Muilo akmens indas aromatams. Į šį indą įpylus vandens su kvapais ir pastačius ant akmenų, ilgai laikysis malonus kvapas. Kaina: apie 90 litų.

Muilo akmens fontanėlis. Šis indas ne tik įspūdingas reginys, bet ir skleidžia malonų garą. Indas su vandeniu dedamas ant akmenų. Kai įkaista, pro skylutes ima trykšti fontanėlis skleisdamas garus. Į indą įpylus vandens su kvapais, pirtyje pasklis ir laikysis malonus kvapas. Kaina: apie 100 litų.

Muilo akmens bokalas. Šaldytuve atšaldytas bokalas pirtyje ilgiau išlaikys žemą gėrimo temperatūrą, ilgiau išliks vėsus. Tai puiki dovana pirties mėgėjams. Kaina: apie 115 litų.

Saunos "širdis". Tai specialus keraminis indas drėgmei pirtyje didinti. Į jį pilami smulkūs akmenys ir vanduo. Indas statomas ant metalinio cilindrinio vamzdelio, kuris įleidžiamas į akmenis. Kai širdis įkaista, vanduo inde pradeda garuoti. Kaina: apie 110 litų.

Importinės vantos. Eukaliptas Lietuvoje neauga, tačiau specializuotose parduotuvėse galima įsigyti eukalipto vantų – jos tinka tiems, kuriems patinka specifinis šio augalo kvapas. Kaina: apie 30 litų.

Ar atsirastų lietuvių, kurie pirktų beržines, bet suomiškas vantas? Dėl jų šviežumo abejonių neturėtų kilti, nes jos yra vakuuminėje pakuotėje. Tokios pakuotės pranašumas – nebyrantys, neperdžiūvę lapai. Tokia vanta turėtų būti laikoma šaldytuve. Ištraukta ir trumpai pamirkyta vandenyje ji vėl būna šviežia, lyg ką tik surišta.

Vanta vakuuminėje pakuotėje kainuoja apie 30 litų. Ją išmėginęs bendrovės "Saunita" direktorius Dainius Burokas abejoja, ar lietuviai pirktų beržines vantas už tokią kainą, todėl kol kas daug šių prekių neimportuoja. Jo įsitikinimu, taip supakuotas pirties šluotas racionaliausia būtų pardavinėti viešosiose pirtyse.

D.Burokas atkreipė dėmesį, kad vantos funkcija yra ne tik vanoti kūną, bet ir maišyti pirtyje orą. Tai galima daryti nebūtinai augalinėmis vantomis. Antai suomiai naudoja ir dirbtines daugkartines vantas iš medvilnės. Mat Suomijoje viešosiose pirtyse draudžiama naudoti augalines vantas, nes byrantys jų lapai užteršia patalpas.

Kosmetinės priemonės. Negyvosios jūros druska, dumblas su Negyvosios jūros mineralais. Daugelis pirtininkų neįsivaizduoja kaitinimosi pirtyje be trynimosi druska – ji atstoja kosmetines kūno šveitimo priemones. Dar didesnį poveikį daro Negyvosios jūros druska, kurioje gausu mineralų. Druska skatina prakaitavimą, geriau išsivalo oda. Kaina: 0,5 kg apie 35 litai.

Po druskos procedūros kūną galima palepinti dumblu su Negyvosios jūros mineralais. Kūną išsitepę šia kauke atrodysite tarsi trumpam pakeitę rasę, tačiau nuplovus juodą dumblą oda taps skaistesnė. Be to, purvo procedūros padeda pašalinti toksinus, maitina, gaivina odą, ji tampa elastingesnė, naikina celiulitą, gydo sąnarių skausmus, gerina kraujotaką. Kaina: 0,5 kg apie 40 litų.

Molio muilas ir molio kaukė. Tai natūrali drėkinamoji, valomoji, kraujo apytaką gerinanti priemonė. Prieš tepantis molio muilu, patariama kūną nušveisti kieta kempine. Šia priemone kūną patariama ištrinti bent sykį pasikaitinus pirtyje ir kiek atvėsus. Išsitrynus muilu vėl galima užeiti pirtin ir išsimasažuoti, o paskui nusiprausti vandeniu. Kaina: 140 g apie 25 litai.

Molio muilas tinka tik kūnui, o molio kaukė – ir veidui. Užsitepus kaukę taip pat galima pasikaitinti pirtyje, o išėjus leisti jai kiek apdžiūti, tada nuplauti. Kaina: 140 g apie 30 litų.

Eteriniai aliejai. Pirtyse įprasta naudoti įvairių spygliuočių, eukalipto, mėtos kvapus. Parduotuvių tinklo "Muilas ir vanduo" direktorius Gintaras Viskanta pataria nebijoti išmėginti ir kitokių augalų aromatų. Pavyzdžiui, apelsinų arba citrinų. Kaskart einant į pirtį galima naudoti vis kitą kvapą. Į vandens samtelį pakanka įlašinti kelis eterinio aliejaus lašus ir užpilti ant akmenų arba pilti į specialų indą aromatams. Eterinių aliejų poveikis priklauso nuo kvapo: vieni ramina, kiti suteikia energijos, treti – palengvina kvėpavimą. Kaina: 15 ml apie 15 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų