Dėmesys funkcionalumui
Baldų ekspertė Julija Kuizinė pažymi, kad nors dėl populiariausios titulo dabar gali varžytis kone visos namų erdvės, virtuvei šiandien žmonės skiria kone daugiausia dėmesio.
„Šioje erdvėje nuolatos verda gyvenimas. Dėl to virtuvei žmonės kelia pačius aukščiausius kokybės, patogumo, funkcionalumo ir grožio standartus. Čia svarbu viskas – įsirengdami virtuvę, žmonės apgalvoja išvaizdą, erdvės išdėstymą ir daug dėmesio skiria funkcionalumui. Daugeliui aktualu, kas ir kur virtuvėje stovės, kokią įtaką vieno daikto naudojimas turės visai supančiai aplinkai“, – sako J. Kuizinė.
Ryškūs komplektai – praeitis
Kadangi namų šeimininkai šiandien nori daugiau patogumo ir estetikos, šioje erdvėje jie vis dažniau atsisako ryškių spalvų. Be to, pasak ekspertės, daugelis nepageidauja akį rėžiančių virtuvės komplektų dizainų.
Daugeliui aktualu, kas ir kur virtuvėje stovės, kokią įtaką vieno daikto naudojimas turės visai supančiai aplinkai.
„Visgi dizaineriai į šią erdvę vis dar stengiasi įtraukti bent truputį ryškesnio atspalvio – akcento. Tačiau tai yra didžiulis ir nemažai profesionalumo reikalaujantis darbas. Norint tarpusavyje suderinti kaprizingesnes virtuvės ir ją supančios erdvės spalvas, reikia pasistengti. Dėl to dažniausiai žmonės yra linkę rinktis saugius variantus. Virtuvėse dabar vyrauja minimalizmas, atsisakoma atvirų spintelių, kaupiančių dulkes ir smulkias, įvairiaspalves interjero detales. Stengiamasi sukurti tvarka ir švara alsuojančia erdvę, kurioje dominuoja praktiškumas, taip pat ramios, šiltos spalvos“, – pasakoja J. Kuizinė.
Estetika ir praktiškumas
Užsiminusi, kad virtuvėse vis labiau dominuoja estetika ir praktiškumas, ekspertė priduria – šioje zonoje šiandien populiaru rinktis ir neįprastai giliomis, matinės struktūros savybėmis pasižyminčius fasadus.
„Jie gaminami su labai mažu šviesos atspindžio kampu. Todėl tokie fasadai labai suminkština patalpos apšvietimą, jį itin tolygiai paskirstydami erdvėje. Tai virtuvėje sukuria norimą jaukumą. Jį užtikrinanti šviesa kartu gerokai padidina erdvę. Taigi šie fasadai atlieka net keletą svarbių funkcijų“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.
„Gintaro baldų“ nuotr.
Sodybose – kitos taisyklės
Tokios virtuvės tendencijos ir įrengimo ypatumai, pabrėžia J. Kuizinė, ypač aktualūs ir atostogų būstuose, sodybose, nedideliuose užmiesčio sodo nameliuose. Tik čia esančioms virtuvėms, anot jos, būdinga dar viena savybė – kuo didesnis kompaktiškumas.
„Poilsiaudami ar tokiose vietose leisdami laiką žmonės nenori daug ir intensyviai tvarkytis. Todėl jie dažniausiai renkasi mažus, nedidelės priežiūros reikalaujančius virtuvės komplektus. Perkrautos erdvės su daug smulkių daiktų ne tik šią zoną apkrauna, bet ir sukuria netvarkos įspūdį. To derėtų vengti. Verta paminėti, kad šio tipo būstuose labiau norima išvaizdžios virtuvės, tačiau pati siūlyčiau atkreipti didžiausią dėmesį į funkcionalumą. Ši taisyklė turi būti esminė projektuojant šią zoną visur – tiek nuolat gyvenamuose namuose, tiek ir vietose, kuriose būname rečiau“, – akcentuoja žinovė.
Svarbu išnaudoti erdvę
Paklausta, kokias pagrindines klaidas žmonės daro įsirengdami virtuvę, J. Kuizinė pažymi – viena pagrindinių yra netinkamas šios zonos projektavimas.
„Neretai klystama tada, kai maksimaliai neišnaudojama visa esama erdvė, ypač kai plotas mažas. Todėl nesvarbu, ar gyvename nedideliame būste, ar įrengiame ribotos erdvės atostogų namus. Visada privalome išnaudoti visą virtuvės ilgį ir aukštį. Siūlau prisiminti – čia vietos nuolatos bus per mažai. Kasmet virtuvėje daugės daiktų, priemonių, buities įrangos. Todėl tam turime pasiruošti ir sumaniai šią erdvę planuoti“, – rekomenduoja specialistė.
Anot jos, viena didesnių klaidų yra neergonomiškas zonų projektavimas. Dažnai neapgalvojama, ar patogu bus šią erdvę įsirengus judėti, kaip pavyks užtikrinti virtuvės trikampio taisyklę, kai šaldytuvas, plautuvė ir kaitlentė turi būti pasiekiami greitai, lengvai ir be didesnių rūpesčių.
Naujausi komentarai