Pereiti į pagrindinį turinį

Andrius Mamontovas atrado naują žaisliuką

2012-02-16 05:04
Andrius Mamontovas atrado naują žaisliuką
Andrius Mamontovas atrado naują žaisliuką / Gedimino Bartuškos nuotr.

Fotografija ir muzika viena kitą papildo. Tuo įsitikinęs vienas garsiausių šalies muzikantų Andrius Mamontovas, pastaruoju metu fotografuojantis ir vienu seniausių fotografijos įtaisų – pinhole kamera.

Įdomi pinhole technika

Fotografuoti A.Mamontovas pradėjo dar vaikystėje. Tai, kaip teigė muzikantas, buvo jo amžinatilsį tėčio pomėgis, kuris persidavė ir jam.

„Kai buvau vaikas, dažnai su tėčiu sėdėdavome per naktį užtemdytoje virtuvėje, darydavome nuotraukas. Fotografija man susijusi su tam tikrais vaikystės sentimentais, bet tuo pačiu ji tapo ir mano mėgstamu užsiėmimu“, – pasakojo pašnekovas.

Praėjusią vasarą muzikanto fotografijos pasaulyje atsirado ir pinhole (lot. – camera obscura, liet. – tamsus kambarys) technika darytų nuotraukų. Ši technika žinoma dar nuo Aristotelio ir Euklido laikų, buvo plačiai naudojama pirmųjų astronomų bei tapytojų ir turėjo įtakos fotografijai atsirasti. Reiškinys, kuris padėjo sukurti camera obscura, tyrinėtas dar Modzi ir Aristotelio, tačiau pirmą detalų prietaiso aprašą 1485 m. padarė Leonardo da Vinci.

Camera obscura – tai pro mažą skylutę įsiskverbianti šviesa, kuri ant visiškai tamsios patalpos sienos projektuoja apverstą vaizdą. Taip buvo atrastas šis fotografavimo būdas.

„Tamsus kambarys, visiškai užtemdyti langai. Jei užuolaidose padarytum mažą skylutę, vaizdas už lango susiprojektuotų ant kambario sienų, tik aukštyn kojomis. Camera obscura buvo vienas pirmųjų fotografijos išradimų, perkeliantis vieną vaizdą ant kito paviršiaus“, – aiškino fotografiją savo pomėgiu vadinantis A.Mamontovas.

Kameros – iš dėžučių

Savo pinhole kamerą muzikantas gavo iš, jo teigimu, puikiai šias kameras gaminančio meistro. Ji pagaminta iš seno antikvarinio fotoaparato. Į jį dedama plati 120 mm juosta, yra padaryta tiksliai apskaičiuota skylutė. „Sakyčiau, šis fotoaparatas fotografuoja šiek tiek net per gerai. Galėtų būti ir blogesnė kokybė. Žmogus labai jau nuoširdžiai pagamino“, – apie mielą dovaną kalbėjo A.Mamontovas.

Šiais laikais pinhole techniką fotografai naudoja dėl smalsumo, noro sukurti ypatingas meniškas nuotraukas. Kameras žmonės gaminasi patys, brėžinių ir informacijos, kaip jas pasidaryti, galima rasti internete. Pinhole kameros daromos iš kavos, arbatos, tabako dėžučių. Kaip teigė pašnekovas, joms tinka bet kas: nuo degtukų dėžutės iki tuščių alaus skardinių, kartoninių batų dėžių ir pan. Principas irgi tas pats. Užtemdytoje dėžutėje padaroma maža skylutė, pro ją vaizdas projektuojasi ant dėžutės viduje esančios šviesai jautrios medžiagos.

„Pinhole fotografijos nėra idealiai ryškios, bet jose visada toks svajingas, šiek tiek iškreiptas vaizdas. Dėl to jos labai mėgstamos ir šiandien. Man atrodo, kad jos dabar šiek tiek grįžta į madą. Žmonės patys gaminasi tas kameras ir džiaugiasi galimybe išgauti kokį nors kitą vaizdelį“, – sakė muzikantas.

„Fotografuoji, kai užplaukia“

Pinhole fotografija šiek tiek kitokia. Juostoje, kaip pasakojo A.Mamontovas, telpa apie aštuonis kadrus. Fotografija daroma labai paprastu būdu: fotoaparatas stabiliai pastatomas, atidengiama skylutė. Reikia apskaičiuoti išlaikymo laiką, suskaičiuoti sekundes ir tą skylutę uždaryti. Išlaikyti, pasak fotografiją praktikuojančio muzikanto, kartais reikia ir 40 sekundžių. O tamsoje vaizdas gali būti fiksuojamas ir visą naktį.

Muzikantas teigė kasdien tuo neužsiimantis, bet, jo teigimu, būna dienų, kai pasvarsto, kad šiandien reikia padaryti kadrą. „Tai yra tam tikras ritualas, – sakė menininkas. – Nefotografuoji kiekvieną dieną. Darai tai, kai tau užplaukia. Per dieną gali padaryti vieną kadrą, gali sudėti du kadrus į vieną vietą. Po geros pertraukos, kai juosta baigiasi, ją išryškini. Kartais būni pamiršęs, kaip darei vieną ar kitą kadrą, tad dar gali būti ir nustebintas.“

Smagus užsiėmimas

Kalbėdamas apie fotografiją A.Mamontovas ją vadina savo pomėgiu, smagiu užsiėmimu ir net visišku atsitiktinumu. Kaip pats teigė, jis nepretenduoja į jokius didelius vardus ir šypsodamasis sakė, kad neketina iš fotografų atimti duonos. „Fotografija visada mane traukė. Kai studijavau, mano specializacija buvo fotografija. Ir šią sekundę, kai mes kalbamės, sėdžiu prie kompiuterio, redaguoju nuotraukas. Man tai yra tam tikra meditacija“, – pasakojo visad vieną savo fotoaparatų su savimi turintis muzikantas.

Nelaiko jis savęs labai patyrusiu ir fotografuodamas pinhole kamera. Tik prisipažino: „Man tai tiesiog labai įdomu.“

Jo teigimu, naudojant pinhole kamerą labai gerai fotografuoti architektūros objektus, geometrines figūras, kokį nors peizažą, žmones, jei nori, kad jie fotografijoje atrodytų kaip vaiduokliai. Šis metodas tinkamesnis nejudantiems dalykams fiksuoti, nes judantys objektai fotografijose išsilieja.

Paklaustas, ką mėgsta fotografuoti Vilniuje, jis teigė, kad tai priklauso nuo aplinkybių. „Pavyzdžiui, šiandien buvau susitikime, dariau kolegų portretus“, – sakė A.Mamontovas. Ar yra kas nors, ką būtinai norėtųsi užfiksuoti? Kartais, pasak pašnekovo, būna viena kita idėja, bet kad būtų speciali tema, taip nėra. „Būna, atsiduriu tarp žmonių ir pajuntu, kad norėčiau juos nufotografuoti. Tiesiog prieinu, paklausiu, ar galima. Dažniausiai tai yra muzikos pasaulio žmonės“, – pasakojo muzikantas.

Parodos – per koncertus

Priartėjome ir prie šio klausimo. Ką bendra turi muzika ir fotografija? Menininko teigimu, jos tiesiog papildo viena kitą. „Kai negroju, fotografija yra tas kitas užsiėmimas, kuris man mielas daug metų“, – atviravo pašnekovas.

Daug keliaujant, patiriant daug įspūdžių, be jokios abejonės, kaip sakė A.Mamontovas, norisi juos užfiksuoti. Kai kurios atlikėjo nuotraukos šeimyninės, asmeninės, o kai kurios atsiduria ir ant jo albumų viršelių. Vienas tokių pavyzdžių – naujausias muzikanto albumas „Elektroninis Dievas“, kurio viršelį puošia paties atlikėjo specialiu juostiniu fotoaparatu darytas autoportretas.

Kai fotografija užima tiek vietos gyvenime, savaime suprantama, kad ir kadrų užfiksuota nemažai. Muzikantas yra surengęs keletą koncertų, per kuriuos ekranuose nuolat keitėsi jo darytos nuotraukos. Tačiau planų surengti parodą A.Mamontovas teigė neturįs. „Man kaip tik smagiau, kad ta paroda vyktų per koncertus kartu su muzika, nes iš principo mano dainos, jų nuotaika, susisieja su mano fotografijų nuotaika. Jos puikiai dera“, – sakė tekstų ir muzikos kūrėjas. A.Mamontovas pridūrė ateityje ketinantis pratęsti nuotraukų rodymą per koncertus, nes jų per visą gyvenimą turi surinkęs išties nemažai.


Įdomu

Šių metų balandžio 29-oji – Pinhole fotografijos diena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų