Pereiti į pagrindinį turinį

Apdovanojimais pagerbti juodaodžiai aktoriai ir drama „Spotlight“

2016-01-31 09:13 diena.lt inf.
Idrisas Elba

Drama apie seksualinį išnaudojimą Katalikų Bažnyčioje „Spotlight“ šeštadienį pelnė pagrindinį apdovanojimą per 22-ąją Ekrano aktorių gildijos (SAG) apdovanojimų įteikimo ceremoniją, kurios metu svarbūs apdovanojimai atiteko ir juodaodžiams aktoriams.

Šie apdovanojimai, laikomi „Oskarų“ pranašais, buvo atidžiai stebimi, nes buvo išdalyti kilus kontroversijai dėl įvairovės trūkumo šiemetiniame „Oskarų“ nominantų sąraše.

Juostai „Spotlight“ atiteko apdovanojimas už išsiskiriantį aktorių komandos darbą vaidybiniame filme – tai tarsi „Oskaro“ atitikmuo Ekrano aktorių gildijoje.

„Spotlight“ įveikė dramą apie vaiką kareivį „Nežinomos šalies žvėrys“ (Beasts of No Nation), „Didžiąją skolą“ (The Big Short) apie nekilnojamojo turto įkeitimo krizę, juostą „Tiesiai iš Komptono“ (Straight Outta Compton) apie repo grupę N.W.A ir filmą „Trumbo“ apie garsų amerikietį scenaristą Daltoną Trumbo (Daltoną Trambą), kuris buvo tapęs JAV makartizmo epochos antikomunistinės „raganų medžioklės“ taikiniu.

Leonardo DiCaprio (Leonardas DiKaprijas) pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą už kailių medžiotojo Hugh Glasso (Hju Glaso) vaidmenį keršto trileryje „Hju Glaso legenda“ (The Revenant).

Su 41 metų L.DiCaprio, kuris laikomas favoritu gauti ir „Oskarą“, dėl SAG apdovanojimo varžėsi Bryanas Cranstonas (Brajenas Kranstonas) iš „Trumbo“, Johnny Deppas (Džonis Depas) iš „Juodųjų mišių“ (Black Mass), Michaelas Fassbenderis (Maiklas Fasbenderis) iš biografinio filmo „Styvas Džobsas“ (Steve Jobs) ir Eddie Redmayne'as (Edis Redmeinas), suvaidinęs filme „Danų mergina“ (The Danish Girl).

Geriausios aktorės kategorijoje nugalėjo Brie Larson (Bri Larson), juostoje „Kambarys“ (Room) suvaidinusi pagrobtą jauną moterį, gyvenančią nelaisvėje su savo sūnumi.

Tačiau galbūt didžiausią dėmesį atkreipė pagerbtų juodaodžių aktorių skaičius, Holivudui sulaukus stiprios priešiškos reakcijos dėl to, kad „Oskarų“ nominacijoms trūksta įvairovės.

Idrisas Elba gavo du apdovanojimus – geriausio antrojo plano aktoriaus už darbą filme „Nežinomos šalies žvėrys“ ir geriausio televizijos serialų aktoriaus už detektyvo vaidmenį britų dramoje „Liuteris“ (Luther).

Rasės, spalvos, įsitikinimai

„Sveiki atvykę į įvairią televiziją“, – pajuokavo I.Elba, kuris „Oskarui“ nebuvo nominuotas.

Per ceremoniją, kuri įvyko Los Andželo salėje „Shrine Auditorium“, taip pat buvo pagerbta Uzo Aduba, kuriai už vaidmenį „Netflix“ komiškoje dramoje „Oranžinė – naujoji juoda“ (Orange is the New Black) buvo įteikta išsiskiriančios komiškų serialų aktorės statulėlė. Be to, šis serialas jau antrus metus iš eilės laimėjo geriausios komedijų aktorių komandos kategorijoje.

„Pažiūrėkit į šią sceną: štai ką turime omenyje, kai kalbame apie įvairovę – įvairios rasės, spalvos, įsitikinimai, seksualinės orientacijos“, – auditorijai pasakė aktorė Laura Prepon (Lora Prepon), kuri taip pat vaidina tame seriale.

Tuo tarpu Viola Davis (Vajola Deivis) gavo geriausios aktorės statulėlę už darbą draminiame seriale „Kaip išsisukti įvykdžius žmogžudystę“ (How to Get Away With Murder), o Queen Latifah (Kvin Latifa) buvo pripažinta išsiskiriančia televizijos filmų ar miniserialų aktore, už vaidmenį HBO biografiniame filme „Besi“ (Bessie) apie bliuzo dainininkę Bessie Smith (Besi Smit).

„Tapome populiarių temų visuomene, – užkulisiuose žurnalistams sakė V.Davis, kalbėdama apie minimą kontroversiją dėl to, kad šiemet „Oskarams“ yra nominuoti tik baltieji aktoriai. – Įvairovė nėra populiari tema ... Nepriklausomai nuo to, kas vyksta (Kino meno ir mokslo) akademijoje, mes visuomet rasim būdą būti puikūs“.

Virtinė aktorių, tarp jų – Willas Smithas (Vilas Smitas) ir jo žmona Jada Pinkett Smith (Džada Pinket Smit), sakė, jog dėl įvairovės klausimo nedalyvaus „Oskarų“ įteikimo ceremonijoje vasario 28 dieną.

„Oskarus“ dalijanti Kino meno ir mokslo akademija reaguodama į kritiką pažadėjo imtis didelių pakeitimų įvairovei propaguoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų