Pereiti į pagrindinį turinį

Dramos teatre - vienas įdomiausių D.Lipskerovo pastatymų

2010-03-17 18:06
Gyvenimas: V.Valašinas ir N.Lepeškaitė scenoje gvildens dviejų po ilgos pertraukos susitikusių žmonių santykius.
Gyvenimas: V.Valašinas ir N.Lepeškaitė scenoje gvildens dviejų po ilgos pertraukos susitikusių žmonių santykius. / Tomo Raginos nuotr.

Kovą Lietuvos teatrus užliejo rusiškos Antono Čechovo palikuonių dramaturgijos banga, kurioje vieną įdomiausių pastatymų pristato Kauno valstybinis dramos teatras ir dramaturgas Dmitrijus Lipskerovas.

Pjesė dviem aktoriams

Vienas įdomiausių šiuolaikinių rusų rašytojų ir dramaturgų – D.Lipskerovas tapatinamas kone su visais garsiausiais XX a. antros pusės literatūros grandais: pradedant Gabrieliu Garcia Marquezu, baigiant Viktoru Pelevinu. Dramaturgui buvo vos 24-eri, kai garsus Rusijos režisierius Markas Zacharovas jį pavadino antruoju A.Čechovu. Būdamas tokio amžiaus jis sukūrė pjesę "Jelena ir Šturmanas".

"Spektakliai, pastatyti pagal šio dramaturgo kūrinius, Rusijoje gyvuoja dešimtį ir daugiau metų", – kalbėjo Kauno valstybinio dramos teatro (KVDT) vadovas Egidijus Stancikas. D.Lipskerovo vardas kauniečiams – dar neatrastas.

Mažai laikinosios sostinės publikai žinomas ir Sergejus Paciukas. Tai antrasis spektaklis, kurį KVDT lankytojams pristato Šilutės kamerinio teatro režisierius. 2006 m. Sriubos teatro gurmanams pirmuoju patiekalu buvo siūlomas jo spektaklis pagal rusų dramaturgo Vladimiro Djačenkos pjesę "Rudens stiliaus moteris".

"Kodėl šį kartą pasirinkau D.Lipskerovą? Ieškojau pjesės dviem aktoriams. Akis užkliuvo už šios. Supratau, kad radau, ko ieškojau", – tikino S.Paciukas. Kodėl pjesė dviem? Išgirdęs šį klausimą režisierius skaniai nusikvatojo – Šilutės teatre jis dirba su tiek pat, o kartais – su keturiais aktoriais.

Žvilgsnis į praeitį

Įkūnyti Jelenos ir Šturmano personažus S.Paciukas šį kartą pakvietė žinomus kauniečių aktorius – Viktorą Valašiną ir Nijolę Lepeškaitę. Gyvenimiškos patirties kupina pora, pasak jo, puikiai susidorojo su skirtais vaidmenimis.

"Jauniems aktoriams to nebūtų pavykę padaryti. Viktoras ir Nijolė scenoje ne vaidina – jie gyvena", – komplimentų scenos veteranams negailėjo režisierius.

S.Paciukas nenorėjo atskleisti viso spektaklio siužeto. Esą tuomet neliks intrigos. "Pasakysiu taip – veiksmas suksis apie du nejaunus žmones, kurie prisimena praeitį, priekaištauja vienas kitam, mylisi, pyksta, kalba apie nieką ir kartu apie tai, kas jų gyvenime svarbiausia, – po pauzės tarė režisierius, pridūręs, kad kiekvienas lankytojas šiuos du žmones matys skirtingai. – Kažkam jiedu atrodys realybė, kažkam – miražas."

Įkūnyti vizijų kupiną pasaulį aktoriams padėjo pastaruoju metu daugiausiai Lenkijoje dirbanti scenografė Giedrė Brazytė. Spektaklio muziką kūrė Lietuvos teatre gerai žinomas kompozitorius Antanas Jasenka, su kuriuo S.Paciukas kūrė ir keletą savo spektaklių Šilutėje.

V.Valašino sugrįžimas

D.Lipskerovo pasirodymas Lietuvoje – ne vienintelis debiutas. Su spektakliu "Jelena ir Šturmanas" į teatro sceną grįžta aktorius V.Valašinas. "Matote didelį stebuklą", – džiaugėsi E.Stancikas.

Dešimtis vaidmenų meniniuose filmuose ir spektakliuose sukūrusį V.Valašiną KVDT scenoje paskutinį kartą buvo galima pamatyti 2003 m. režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklyje "Meilė, džiazas ir velnias".

"Niekada nebuvau išėjęs iš teatro. Buvau išėjęs tik iš etato", – ant galvos maudamas kailinę kepurę nusijuokė aktorius, jau daugiau kaip dešimtmetį vadovaujantis Kauno menininkų namams. Tuo metu aktorė N.Lepeškaitė taisė mėlyną kaspiną ir į šonus besidraikančius baltos suknelės raukinukus.

"Kiekvienas vaidmuo sunkus, kol jį pajunti", – žvelgdama į partnerį, su kuriuo per repeticijas ne kartą teko susiginčyti, šyptelėjo aktorė.


KAS: spektaklio "Jelena ir Šturmanas" premjera.

KUR: Kauno valstybinio dramos teatro Mažojoje salėje (Kęstučio g.71).

KADA: kovo 19, 20 d. 19 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų