Pereiti į pagrindinį turinį

Ekspozicijų salėse – atoslūgio nuotaikos

2009-01-13 09:00
Ekspozicijų salėse – atoslūgio nuotaikos
Ekspozicijų salėse – atoslūgio nuotaikos / Tomo Raginos nuotr. Įvairovė: jei gaus paramą, Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus vadovai žada savo erdvėse parodyti ne tik Česlovo Lukensko, bet ir japonų performansus.

Sausis – laikas, kai metinės parodos planuojamos, menininkai teikia paraiškas. Kurios parodos paliks giliausius kultūros ženklus, kvietėme prognozuoti didžiausius miesto parodų organizatorius ir menotyrininkus.

Prasidėjo kūrybinis regresas

"Keistoki šie metai – pagal Kultūros rėmimo fondui teikiamus projektus rengiamų parodų – labai mažai. Gal ir krizė turi įtakos – ne tiek ekonominė, bet, sakyčiau, ir šioks toks ne tik Kauno menininkų kūrybinis regresas prasidėjo", – pastebėjo Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus menotyrininkė Kotryna Džilavjanaitė.

Anot jos, meninis atoslūgis parodų salėse jausis ir dėl to, kad pernai vyko nemažai tarptautinių kas dveji metai Kaune vykstančių renginių – ir grafikos, ir akvarelės bienalės, ir didelis tarptautinis stiklo projektas. Šiemet tokių renginių bus mažiau. Be tekstilės bienalės, vyks didelis tarptautinis keramikų renginys – Baltijos šalių keramikos paroda "Keramikos pavasaris" ir tarptautinis keramikos simpoziumas "Mes".

"Nesu linkęs kalbėti apie tai, kas vyks už pusmečio. Tiesiog šiemet labai daug finansinių neaiškumų", – sakė Tarptautinio fotomeno festivalio "Kaunas Photo" vadovas Mindaugas Kavaliauskas, paklaustas apie šiemet planuojamas festivalio parodas. Jis patikino, kad festivalis tikrai vyks, apimdamas kelias galerijas ir atviras miesto erdves.

Laukia japonų menininko

Iš karto po Naujųjų Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje jautėsi pagyvėjimas. "Manau, ne tik dėl neseniai į Lietuvą parvežto M.K.Čiurlionio paveikslo "Piramidžių sonata. Andante". Ėjo kauniečiai, tradiciškai sulaukėme daug moksleivių iš Kaliningrado srities, kitų ekskursijų", – pasakojo muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Ar kuri šiemetinė paroda sulauks tokio lankomumo, kaip metų pradžioje – 200–300 lankytojų per dieną? Muziejaus darbuotojai prognozuoja nenoriai, tik vardija didžiąsias metų parodas.

Sausio pabaigoje startuos tradiciškai daug lankytojų sulaukianti "Geriausio metų kūrinio" paroda, vasarį bus galima susipažinti su Biržų grafų Tiškevičių palikimu, gegužę vyks didžiulė šiuolaikinės architektūros paroda "Jaunoji vokiečių architektūra", vėliau – Antano Martinaičio tapybos darbų paroda.

"Iš lietuviškos tematikos parodų ši paroda turėtų sulaukti daugiausiai, iš tarptautinių – japono Ay-O ir jo mokinių darbai "Lietus sutinka saulę", – prognozavo muziejaus direktoriaus pavaduotoja Eglė Komkaitė-Baltušnikienė. Vienas šio "Fluxus" atstovo kūrinys – instaliacija "Juodoji skylė" – nuolatos eksponuojamas Paveikslų galerijoje.

Dėl daugiaspalvių juostų motyvų atspauduose, tapybos darbuose, objektuose ir skulptūrose vienas labiausiai pripažintų pokario kartos japonų menininkų pasaulyje yra pelnęs "Vaivorykštės žmogaus" pravardę.

"Jei gausime paramą iš Japonijos fondų, parodą lydės performansai. Tada šis projektas tikrai taps vienas įspūdingiausių metų renginių", – žadėjo E.Komkaitė-Baltušnikienė. Ji nenorėjo išduoti, dėl kokios kitos tarptautinės parodos muziejaus atstovai derasi su vienu užsienio muziejumi. "Mes prietaringi, dar per anksti", – atkirto menotyrininkė.

Tekstilė – skirta jauniems

Istorinėje LR Prezidentūroje liepą duris atvers paroda "Vytis". Parodos, įtrauktos į Lietuvos vardo tūkstantmečio pagrindinių renginių programą, ekspozicijose bus galima išvysti Lietuvos herbo Vytį senuosiuose antspauduose, monetose, atvirukuose, plakatuose. Parodoje planuojama pateikti visapusę Vyčio vaizdavimo istoriją iki šių dienų.

Spalį viešąsias miesto centro erdves okupuos Kauno meno bienalė "Textile 09" dalyviai – pusšimtis menininkų iš 20 pasaulio šalių. Su meninio vyksmo rezultatais lapkritį bus galima susipažinti Paveikslų ir M.Žilinsko galerijose. "Į projektus bus kviečiami įsijungti kauniečiai, jaunimo ir paauglių grupės. Vyks edukaciniai, kultūriniai renginiai, viešos veiksmo akcijos", – planais dalijosi bienalės vadovė Virginija Vitkienė.

"Šiemet tęsime didelį tarptautinį šiuolaikinio meno festivalį "Kaunas mene". Liepos mėnesį Paveikslų galerijoje ir "Meno parke" pristatysime instaliacijas, vaizdo ir garso projektus, performansus", – pasakojo galerijos "Meno parkas" direktorius Arvydas Žalpys. Tačiau kitą didelį tarptautinį renginį – projektą "Peršviečiamos erdvės" – galerija "Meno parkas" planuoja surengti ne Kaune, o Palangoje.

"Į šį projektą atvyks apie 100 užsienio menininkų. Palangoje juos apgyvendinti paprasčiau ir pigiau – ten yra Lietuvos dailininkų sąjungos viešbutis. Be to, pajūryje yra daugiau kūrybinėms dirbtuvėms tinkančių erdvių", – paaiškino A.Žalpys. Jo teigimu, Kauną pasieks tik šio renginio fragmentai – paskaitos, susitikimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų