Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalio "Šeršėliafam" kinas – pajūryje

2009-03-13 09:00

Palangos kultūros centras "Ramybė" (Vytauto g. 35) rytoj kviečia pasižiūrėti tris tarptautinio moterų filmų festivalio "Šeršėliafam" filmus.

Festivalis "Šeršėliafam" vyksta jau ketvirti metai iš eilės. Moterų režisierių ir filmų apie moteris festivalio organizatorius – Vilniaus kino centras "Skalvija". Filmai bus demonstruojami originalo kalba su lietuviškais titrais.

13 val. – kanadietės režisierės Léa Pool drama "Mama išėjo į kirpyklą". Filme atsiskleidžia septintojo dešimtmečio šeimyninio gyvenimo ypatumai. 1966 m. vasaros pradžia, penkiolikmetei Elizai ir jos broliams netrukus prasidės atostogos. Tačiau taip lauktas atostogų linksmybes sudrumsčia rūpesčiai – yra tėvų santuoka. Mama paprašo darbdavį išsiųsti ją į Londoną ir nedelsdama ten išvyksta. Vaikai, tarsi nieko nebūtų nutikę, sumaniai dumia akis aplinkiniams – "mama išėjo į kirpyklą".

15 val. – Nyderlandų režisierės Mashos Novikovos dokumentinis filmas "Anna – septyneri metai fronte", pasakojantis Anos Politkovskajos (1958–2006) gyvenimo istoriją. Rusijos žurnalistė rašė apie žmogaus teisių pažeidimus bei kankinimus, neteisėtus Rusijos kareivių veiksmus Čečėnijoje, padėjo žuvusių karių motinoms, įkaitų dramos Maskvos teatre "Nord Ost", Beslano tragedijos aukų artimiesiems. Ji teigė, kad žurnalisto pareiga – rašyti apie tai, ką jis mato tikrovėje. 2006 m. spalio 17 d. A.Politkovskaja buvo nužudyta dviem šūviais į galvą savo namų Maskvoje lifte.

Filme jungiamos ištraukos iš interviu su ja, filmuoti epizodai iš Čečėnijos, citatos iš jos rašinių, pasigirsta jos mintys, rodomi vaizdai, kuriuos matė ji, žmonės, apie kuriuos ji galvojo. Paskutiniuosius septynerius metus ji jautėsi labai vieniša, tačiau negalėjo liautis dirbusi savo darbo ir vėl vykdavo į Čečėniją, į Beslaną ar dar kažin kur.

17 val. – ispanės režisierės Gracia Querejeta’os filmas "Septyni biliardo stalai". Režisierė teigia, kad šioje komiškoje dramoje ji norėjusi papasakoti apie drąsą įveikti savo baimes, todėl kiekvienoje sudėtingoje situacijoje savo herojams suteikusi galimybę pasirinkti. 2007 m. San Sebastiano kino festivalyje G.Querejeta buvo apdovanota už geriausią scenarijų, o Blanca Portillo tapo geriausia aktore. 2008 m. filmas buvo apdovanotas net devyniais "Goya" apdovanojimais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų