Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalis "Monobaltija" vyks streso sąlygomis

2010-05-04 10:45
Magija: "Tą valandą ar pusantros esi stresinėje būklėje, kuri savotiškai žavi", – taip monospektaklių žanrą apibūdina festivaliui "Monobaltija" vadovaujantis aktorius A.Rubinovas.
Magija: "Tą valandą ar pusantros esi stresinėje būklėje, kuri savotiškai žavi", – taip monospektaklių žanrą apibūdina festivaliui "Monobaltija" vadovaujantis aktorius A.Rubinovas. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Antrasis tarptautinis vieno aktoriaus teatro festivalis "Monobaltija" vyks tvyrant stresui:  Kauno miesto savivaldybė drastiškai sumažino renginio finansavimą.

Šią žinią iš valdininkų festivalio organizatoriai sužinojo likus mėnesiui iki festivalio, kai renginio programa jau buvo sudaryta, dalyviai - sukviesti.

Palyginti su pernykščiu, renginys išaugo: festivalis tęsis penkias dienas (gegužės 5-9 d.) – diena ilgiau nei pernai, be to, jame dalyvauja dvylikos šalių atstovai. Festivalio organizatorių idėja pasiteisino – renginyje matysime visų Baltijos šalių monospektaklius.

"Jaučiuosi taip, tarsi nuolat vyčiausi nuvažiuojantį traukinį", – sako festivalio direktorius, Kauno kamerinio teatro aktorius Aleksandras Rubinovas.

– Savivaldybei sumažinus finansavimą, gaunasi taip, kad festivalį organizuojate ne pagal kišenę?

– 40 tūkst. litų festivalį remia Kauno miesto savivaldybė. Tai yra 43 proc. mažesnė suma, nei festivaliui paremti buvo skirta pernai. O dalyvių šiemet turime vienu daugiau. Nežinau, kaip reikės suvesti balansą. Kad festivaliui taip drastiškai mažinamas finansavimas, sužinojau likus mėnesiui iki renginio – iki tol kalbėta, kad miesto parama bus mažinama 10 proc. Festivalio programa jau buvo suplanuota. Valdininkai man patarė: mažink programą, atsisakyk kai kurių dalyvių. Negalėjau atšaukti dalyvių. Tai būtų smūgis ne tik mūsų, kaip organizatorių, prestižui, bet ir visam Kaunui, Lietuvai. Prisiminkime, kaip buvo su Kauno lėlių teatro organizuotu festivaliu "Šypsos lėlės ir vaikai". Finansavimą jiems nurėžė prieš pat festivalį, likus keletui dienų iki renginio, jie atšaukė dalį dalyvių. Bet po to festivalio jie nebeorganizuoja. Ir teisingai elgiasi, nes neaišku, ar net po kelerių metų pauzės jiems pavyks pasikviesti dalyvių iš užsienio.

Situacija tokia, kad bėgioju ir maldauju verslininkų, kad paremtų renginį. Jaučiuosi taip, tarsi nuolat vyčiausi nuvažiuojantį traukinį.

Ir nesuprantu mūsų miesto kultūros politikos. Negi papildomi 10 ar 20 tūkst. litų būtų iš esmės pakeitę miesto biudžetą? O kultūros renginiui tai gali būti esminiai pinigai. Prisiminkime Kauno istoriją: tarpukariu iš čia buvo išvarytas genialus aktorius ir režisierius Michailas Čechovas, sovietmečiu čia vietos nerado pantomimos pradininkas Lietuvoje Modris Tenisonas, Jonas Jurašas, Gintaras Varnas. Kauno praradimų sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti. Kiek dar prarasime dėl to, kad mieste trūksta kultūros politikos? Klausimas lieka retorinis.

– Turėjote galimybę rinktis festivalio dalyvius ar festivalio scenoje matysime visus tuos, kurie pasisiūlė patys?

– Taip sutapo, kad visus, kurie siūlėsi patys, aš atmečiau. Žiūrėjau atsiųstą filmuotą medžiagą ir nusprendžiau, kad tai – ne tas lygis, kurį aš norėčiau matyti festivalyje. Tiesa, finansai neleidžia pakviesti kai kurių monospektaklių. Labai norėjau, kad atvyktų viena danų trupė. Bet trijų tūkstančių eurų honoraras kūrybinei komandai plius lėktuvo bilietai keturiems žmonėms mums buvo per brangu. Bet mes kelionės kainų nekompensuojame, honorarai – simboliniai. Danų spektaklis ir kelionė būtų atsiėjęs 15 tūkst. litų, o tai – beveik trečdalis festivalio biudžeto.

– Kuo šiemetis festivalis skirsis nuo pernykščio?

– Galbūt pagrindinė naujovė yra tai, kad kai kuriuos spektaklius subtitruosime. Nors aš vis dar esu įsitikinęs, kad titrų skaitymas blaško žiūrovą. Bet kažin ar daug atsirastų žiūrovų, suprantančių vengrų kalba vaidinamą spektaklį. Spektakliai bus vaidinami lietuvių, rusų, lenkų, anglų, vokiečių, švedų, suomių, estų kalbomis. Kaip ir pernai, festivalio spektaklius vertins tarptautinė profesionalų žiuri ir žiuri, sudaryta iš publikos.

– Kokią žinią apie festivalį paskleidėte Europoje?

– Pirmasis festivalis pavyko. Po jo važinėjau po Europą ir jaučiau rezonansą. "Monobaltija" vertinamas kaip įdomiausias šiuo metu monospektaklių festivalis Europoje. Malonu būti išskirtam iš 40 šio žanro festivalių būrio. Žinoma, konkurencija yra. Yra ir pavydo. Natūralu – visi mes ambicingi žmonės.

– Esate teigęs, kad Kaunui tinka monospektaklių festivalis. Kodėl?

– Monospektaklių festivalis – vienas tokių, kurį dar galima organizuoti. Tai yra kur kas mažesni pinigai nei rengiant įprastą teatro festivalį, kai viename spektaklyje vaidina daug aktorių, atvežama brangių dekoracijų, atkeliauja visa grupė techninių darbuotojų. Kita vertus, Kaune turime salių, puikiai tinkančių monospektakliams. Ne kiekvienas Europos miestas turi mažų, jaukių kamerinių salių pasirinkimą. Šia prasme Kaunas – unikalus Lietuvoje ir pasaulyje. Be to, čia viskas arti – kitaip nei pasaulio didmiesčiuose, skirtingų teatrų sales, viešbutį, kur apsistoja aktoriai, ir viską, ko gali prireikti, gali pasiekti daug greičiau.

– Kaip apskritai apibūdintumėte monospektaklio žanrą?

– Anksčiau buvo tokia tendencija – manyta, kad monospektaklis yra kažkas užribinio. Jei aktorius imasi monospektaklio, vadinasi jis neužimtas teatre. Pastaruoju metu yra visiškai priešingai. Tai ypač pasakytina apie šiemetį festivalio aktorių sudėtį. Tai yra aktoriai, kurie darbo stygiumi skųstis tikrai negali. Sakykime, Jurijus Kraskovas, kuris rodys Nikolajaus Gogolio "Pamišėlio užrašus". Tai vienas paklausiausių Maskvos J.Vachtangovo teatro aktorių – vaidina 22-uose teatro repertuaro spektakliuose, bet randa laiko atvykti į Kauną. Labai užimti yra ir aktoriai Sergejus Barkovskis, švedas Rogeris Westbergas, lenkas Januszas Stoliarskis, vengras Peteris Schereris. Mums pasisekė, kad jie atvyksta į Kauną. Tiesiog monospektaklių imasi aktoriai, kuriems maža vaidinti dideliuose spektakliuose. Tai yra gabūs, smalsūs žmonės, teatre norintys išbandyti viską. Nori išeiti su žiūrovu vienas prieš vieną. Monospektaklis – tai žanras, kai esi maksimalioje įtampoje, maksimaliai rizikuodamas. Jei daugiafigūriniame spektaklyje gali atsikvėpti, pasislėpti, išeiti, čia to negali. Tą valandą ar pusantros esi streso būklės, kuri savotiškai žavi. Adrenalinas – maksimalus. Tai yra aktorinio teatro koncentratas.


Festivalis "Monobaltija" vyks Kauno kameriniame teatre (Kęstučio g. 74A), kitose Kauno scenose.

Festivalio programa:

Gegužės 5 d.                     

16.00 - Iškilmingas festivalio atidarymas

16.00 - Nijolė NARMONTAITĖ (Lietuva)

N.Narmontaitė, V.Sagaitytė „SELAVY!“

19.00 - Rolandas KAZLAS (Lietuva)

„GELEŽIS IR SIDABRAS“ (pagal V.Šimkaus eiles)

                                          

Gegužės 6 d.                     

17.00 - Jurij KRASKOV (Rusija)

N.Gogolis „PAMIŠĖLIO UŽRAŠAI“ (spektaklis rusų kalba)

20.00 - Tuukka VASAMA (Suomija)

„ODĖ MEILEI“ (pagal T.Timonen)

(spektaklis suomių kalba su angliškais subtitrais)

 

Gegužės 7 d.                     

17.00 - Indrek Taalmaa (Estija)

P.Utton, E.Õunapuu „ADOLFAS“

(spektaklis estų kalba su lietuviškais subtitrais)

19.00 - Krīstine Klētniece (Latvija)

N.Mazur „Ledi Kapuleti“ (spektaklis rusų kalba)

20.00 - Anna SKUBIK (Lenkija)

„Nulūžę nagai. MarlenE Dietrich“

(spektaklis anglų kalba)

 

Gegužės 8 d.                    

16.00 - Roger Westberg (Švedija)

„KOMIŠKA TRAGEDIJA“ (pagal Y.Hunstad ir E.Bonfanti)

(švedų kalba su angliškais subtitrais)

18.30 - Peter SCHERER (Vengrija)

K.Hensel „KLAMO KARAS“

(spektaklis vengrų kalba su lietuviškais subtitrais)

20.00 - Janusz STOLARSKI (Lenkija)

„KODAS“ (plastikos spektaklis)

                                          

Gegužės 9 d.                     

16.00 - Gabby SCHELLE (Vokietija)

„FEDROS SAPNAI“ (pagal Euripidą, L.A.Seneką ir Ž.Rasiną)

(spektaklis vokiečių kalba)

18.30 - Sergej BARKOVSKIJ (Rusija)

A.Puškinas „Goriuchino kaimo istorija“

(spektaklis rusų kalba)

21.00 - festivalio uždarymas

Daugiau informacijos: www.monobaltija.lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų