Pereiti į pagrindinį turinį

Karštas šokoladas – žiemiška pagunda

2009-01-24 09:00
Karštas šokoladas – žiemiška pagunda
Karštas šokoladas – žiemiška pagunda / Nerijaus Jankausko nuotr. „Kavos ir arbatos namų“ šokoladas

Siaučiant pūgoms išmuša karšto šokolado valanda. Saldus desertas sušildo ir kūną, ir mintis.

Kiekvieno skoniui

Manoma, kad pirmąjį šokoladinį gėrimą maždaug prieš 2 tūkst. metų pagamino majai. Nuo to laiko įvairiausios jo variacijos su skirtingais priedais tapo populiarios visame pasaulyje.

Karštu šokoladu kartais vadinama ne tik masė, pagaminta iš ištirpdytos šokolado plytelės, bet taip pat sodrus gėrimas iš kakavos miltelių. Vis dėlto šie du dalykai smarkiai skiriasi. Šokolade yra ne tik kakavos, bet ir jos sviesto. Gėrimas iš kakavos miltelių – žymiai liesesnis produktas. Italai gardžiuojasi labai tirštu šokoladu cioccolata densa, o žymiai skystesnė karšta kakava mėgstama amerikiečių.

"Kavos ir arbatos namuose" siūlomas karštas šokoladas – gan tirštos konsistencijos desertas. Gėrimu jo neišeitų pavadinti.

"Mūsų gaminamą desertą taikliai apibūdino vienas jaunasis klientas. "Tai yra sąžiningas šokoladas", – pareiškė berniukas. Laikomės nuostatos šokoladą gaminti ne iš miltelių – esame seno tradicinio varianto šalininkai", – šypsojosi "Kavos ir arbatos" namų savininkė Rimanta Zinkevičienė.

Paprasta pasigaminti

Klaipėdietė apgailestavo, kad karšto šokolado miestiečiai nedažnai užsisako. "Žiema – tinkamiausias metas jį atrasti. Rinkčiausi šį desertą netgi vietoje pyragaičio. Mėgaujantis karštu šokoladu reikėtų kalbėtis tik apie malonius dalykus – taip jis bus dar gardesnis", – tvirtino R.Zinkevičienė.

Karšto šokolado galima nesunkiai pasigaminti namuose – smaližiams tereikia įsigyti konditerinio šokolado ir turėti kantrybės jo išsyk nesuvalgyti. Sutrupinti gabalėliai tirpdomi inde ant ugnies, šliūkštelima grietinėlės. Ji turėtų sudaryti maždaug ketvirtadalį visos masės. Smaguriai išplaktos grietinėlės "kepuraitę" gali uždėti ir ant jau paruošto deserto.

Antioksidantų šaltinis

"Šokoladą galima paskaninti riešutais ar kitais priedais, tačiau man priimtinesnis paprastumas", – sakė R.Zinkevičienė. "Kavos ir arbatos namų" savininkė skeptiškos nuomonės ir apie karštą baltąjį šokoladą, nors tokių receptų sklando internete: "Baltojo šokolado apskritai nevadinčiau šokoladu. Mano nuomone, tai saldumynas. Naudingųjų medžiagų, kuriomis pasižymi tikras šokoladas, jame nėra".

Nors karštas šokoladas pirmiausia asocijuojasi su saldžiu malonumu, teigiama, kad jis taip pat gali būti naudingas sveikatai. Iki XIX a. šis desertas taip pat buvo vertinamas kaip vaistas karščiuojant, sergant kepenų, virškinimo ligomis. Taip pat teigta, kad jis malšina pyktį ir blogą nuotaiką.

Šių laikų mokslininkai giria karštą šokoladą dėl kakavoje esančių natūralių antioksidantų, kurie mažina širdies ligų riziką. Teigiama, kad šis desertas turi daugiau antioksidantų nei vynas arba arbata. Kaitinimas pagerina naudingųjų medžiagų išsiskyrimą.

Siekiant sustiprinti sveikatą verta nepamiršti saiko. Šokoladas turi šiek tiek kofeino ir daug cukraus, nuo kurio dantys netampa sveikesni, o kūno linijos – grakštesnės.


Ugninio šokolado receptas

Ingredientai: du puodeliai vandens, aštrusis pipiras, penki puodeliai liesos grietinės arba lieso pieno, išilgai perskelta vanilės pupa, viena arba dvi cinamono lazdelės, 200 g kartaus šokolado, šiek tiek cukraus arba medaus, šaukštas susmulkintų migdolų arba kitokių riešutų, plaktos grietinėlės.

Aštrųjį pipirą perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir įdėkite į verdantį vandenį. Virti ant lėtos ugnies reikia tol, kol liks tik vienas puodelis skysčio. Tuomet išgriebkite pipirą, vandenį nukoškite.

Kitame inde ant silpnos ugnies sumaišykite liesą grietinę arba pieną, vanilės puseles ir cinamono lazdeles. Kaitinkite, kol prie sienelių susidarys burbuliukų. Sumažinkite ugnį, sudėkite šokoladą ir cukrų arba medų, maišykite, kol masė taps vientisa. Išjunkite ugnį, išimkite vanilės puseles ir cinamono lazdelę. Po truputį, vis paragaudami, kad nebūtų per daug aštru, supilkite vandenį, kuriame virė aštrusis pipiras. Jei šokoladas per tirštas, įpilkite truputį pieno.

Patiekite mažuose puodeliuose su smulkintais riešutais ir grietinėle.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų