Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno kameriniame teatre – legendinės komedijos premjera

2013-04-11 17:15
Kauno kameriniame teatre – legendinės komedijos premjera
Kauno kameriniame teatre – legendinės komedijos premjera / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno kamerinio teatro scenoje – premjera. Jau šį savaitgalį čia atgis legendinės Moliere komedijos „Šykštuolis, arba Melo mokykla“ herojai.

Legendinė pjesė, kurios šįkart ėmėsi režisierius Algimantas Pociūnas, byloja: žmogaus prigimtis, bėgant amžiams, nesikeičia, jo dorybės ir ydos lieka tokios pačios, nepaisant technologijų klestėjimo.

Pasak režisieriaus, XVII a. parašytas kūrinys šiandien yra aktuali kaip niekad. Gyvename sumaterialėjusiame pasaulyje, kuriame piniginis vienetas dažnai yra pagrindinis atskaitos taškas vertybių skalėje. Materialinė gerovė dažnai tampa mūsų siekiamybe, tikslu, pagrindiniu veiklos varikliu ar kovos lauku.

Pinigai tampa dominuojančiu veiksniu kalbant ir apie socialinius skaudulius – emigraciją, nedarbą ir vertinant asmeninius pasiekimus. Pinigai – mūsų ramios kasdienos garantas, veiksmų katalizatorius, pilnatvės pamatas, vertės išraiška, laisvės platforma. Pinigai – mūsų draugas ir priešas, rojus ir pragaras, tikslas ir priemonė... Pinigai, pinigai, pinigai...

Režisierius A.Pociūnas teigia, kad vienintelis įrankis, atkuriantis pusiausvyrą šioje deformuotoje vertybių sistemoje – šypsena ir ironija. Moliere „Šykštuolis, arba Melo mokykla“ – gera proga pasijuokti visų pirma iš savęs, iš amžinų ir bendražmogiškų ydų, kurias šmaikščiai aprašė vienas garsiausių komedijos meistrų ir kurios tebėra suprantamos, savos ir artimos XXI a. žmogui.

A.Pociūnas sakė nesirengęs pjesės aktualizuoti ar pritaikyti šiuolaikiniam žiūrovui. Bet kurioje epochoje žmogus turi norų ir silpnybių, o klasikinis kūrinys yra aktualus visada. Nors Moliere „Šykštuolis, arba Melo mokykla“ yra situacijų komedija, tačiau joje nėra teigiamų herojų. Visi personažai turi savo apčiuopiamus tikslus, visi yra savo norų vergai. Vieninteliai laisvi žmonės yra tie, kurie yra laisvi nuo pinigų. Taigi būti ar turėti, klausia Kauno kamerinio teatro aktoriai.


Kas? Premjera „Šykštuolis, arba Melo mokykla“.

Kur? Kauno kameriniame teatre.

Kada? Balandžio 13, 14 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų