Pereiti į pagrindinį turinį

Pagaliau Trakų pilis turi autentišką himną: pasistengė grupė „Hansanova“

2024-09-12 18:16 diena.lt inf.

Nuo šiol legendinį kunigo, profesoriaus bei poeto Maironio kūrinį Trakų pilis lietuviai galės ne tik deklamuoti, bet ir dainuoti.

Vaizdo įrašo stop kadras.

Tai nėra pirmas kartas, kuomet šis eilėraštis skamba dainoje: „Keistuolių teatro“ Brėmeno muzikantai tekstą yra pritaikę grupės „Animal“ dainos „House of the rising sun“ melodijai, tačiau dabartinis variantas: išjaustas ir sukurtas nuo pirmos iki paskutinės natos.

Autorinę dainą – himną Trakų piliai parašė žinomas roko muzikantas, grupės „Hansanova“ lyderis Giedrius Balčiūnas – Mr. Jumbo.

„Sukūriau muziką šiam Maironio eilėraščiui, kad lietuviai nesibaimindami galėtų dainuoti šį nuostabų tekstą apie savo tautos praeities didybės vieną iš simbolių“, – sakė Giedrius ir džiaugėsi, kad per koncertus žmonės, išgirdę melodiją ir puikiai žinodami žodžius, gali ją dainuoti ir vieni, nepritariant grupės „Hansanova“ nariams.

„Iš tiesų, daina turi kažką magiško, kaip ir pati Trakų pilis bei ją šlovinantis ir iki šiol stiprią energetinę galią turintis Maironio eilėraštis: koncertų metu nutylu, o visi susirinkusieji „pasigavę“ melodiją dainuoja savarankiškai. Nepaprastai geras ir didingas jausmas“, – atskleidė Giedrius.

Beje, šią vasarą dainą apie legendomis apipintą Trakų pilį išgirdo ne vienas grupės gerbėjas už Lietuvos ribų: viduramžių grupę „Hansanova“ pamilę nepaprastai daug užsienio klausytojų, tad ją vasarą buvo galima dažniau išvysti Europos šalių viduramžių festivalių scenose, nei Lietuvoje. Paklaustas, ar jų grupei tinka posakis: „Pranašu savam kieme nebūsi“, žinomas muzikantas atsakė: „Negaliu skųstis: lietuviai mus jau taip pat pakankamai gerai pažįsta – galbūt prie to prisidėjo mūsų grupės dalyvavimas nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje praėjusiais metais“, – spėliojo jis.

„O tęsiant gastrolių užsienyje temą, galiu pasakyti taip: kad ir kur būtume, Lietuva – mūsų namai. Nepaprastai vertiname gimtinės pilyse vykstačias šventes ir festivalius: juose mažiau plastmasinio „legolendo“ nei svetur, tad jos turi didesnę išliekamąją vertę ir daugiau autentiškumo“, – įsitikinęs Giedrius.

Beje, dainai „Trakų pilis“ sukurtas ir vaizdo klipas: nors visas „Hansanova“ kolektyvas, pasak Giedriaus, „išėjo tiesiog pasivaikščioti“, lydimas jo bičiulio muzikanto bei operatoriaus Voldemaro Petersono – Kupido, tačiau užfiksuotos akimirkos buvo tokios unikalios, kad tiesiog negalėjo „nugulti į stalčių“.

„Filmavimas pritraukė nepaprastai daug smalsuolių, kurie mūsų pasirodymą palydėjo plojimais“, – pasakojo Giedrius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų