Quantcast

Pamėgtų laidų kūrėjai paatviravo, kokie buvo jų praėję metai

LRT laidų kūrėjams praėję metai buvo spalvingi: vieniems jie prasidėjo blogiausia pasaulyje ekskursija su blogiausiu pasaulio gidu, kitiems atnešė stebuklą ar patirčių, privertusių nubraukti ašarą, dar kitiems jie pažymėti darbu, gimimo dienos sutikimu darbe ar didelių sukakčių minėjimais.

LRT.lt portalui laidų vedėjai atskleidžia, kokių planų turi naujiems metams ir kas senuosiuose jiems įsiminė labiausiai.

Beata Nicholson sako, kad praėję 2017 metai jai buvo nuostabūs. „Metai ypatingi, nes susilaukiau sūnaus, kuris yra stebuklas ir džiaugsmo generatorius kasdien. Profesiniame gyvenime pailsėjau truputį, nes nedirbau, auginau kūdikį“, – pasakoja ji. Tačiau žinoma moteris netruko kibti į darbus ir nuo rudens grįžo į LRT eterį. „Esu laiminga savo televiziniu sezonu per LRT. Niekada nesu sulaukusi tiek komplimentų dėl laidos“, – tikina ji.

B. Nicholson teigia su komanda stengiasi kurti laidą, rodančią teigiamus dalykus. „Kalbame apie šeimą, namus, gerą maistą. Tikslas – kad žiūrovas turėtų kokybišką ir pozityvią pramogą penktadienio vakare. Didžiuojuosi, kad pavyko į laidą pakviesti didžiausias žvaigždes ir net Lietuvos prezidentę, o naujais metais – dar daugiau įkvėpimo ir patriotinių jausmų, nes kviesiu ruoštis vasario 16 d.“, – džiaugiasi LRT laidų vedėja.

Kita nauja praėjusių metų LRT laida – „Svarbios detalės“. Jos vedėja Živilė Kropaitė pasakoja, kad 2017 metai prasidėjo tikrai nekaip.

„Žiemą keliavau po Aziją, bet toje kelionėje buvo itin nesėkmingų momentų. Paminėsiu vieną: esu viena Boholio saloje Filipinuose, artimi žmonės, esantys kitoje saloje, už kelių valandų nuo manęs kelio keltu (nuo kurio man – siaubinga jūros liga), praneša, kad yra ligoninėje su lašelinėmis, nes apsinuodijo ir nebegali keliauti. Tą patį vakarą, tai sužinojusi, irgi sunegaluoju, guliu viena viešbutyje ir neturiu nei kas vaistų atneša, nei vandens. Pragulėjusi lovoje ir supratusi, kad nieko nepamatysiu, po kurio laiko užsisakau privačią ekskursiją po salą su pačiu blogiausiu pasaulyje gidu, kuris nieko nežino, nieko nekalba, tik nuveža į privalomas vietas ir liepia kuo greičiau iš jų grįžti. Ir visą laiką rūko“, – nevykusia patirtimi dalinasi žurnalistė.

Tačiau, sako ji, kad taip nesėkmingai prasidėję, 2017-ieji išvirto į vienus laimingiausių metų gyvenime. „Tai – gera pamoka visiems: nustokite tikėti prietarais, kad „kaip sutiksi metus, tokie ir bus“, – ragina ji ir vardija pasibaigusių metų pasiekimus. – Pradėjau vesti naujas televizijos laidas, įvyko daug svarbių asmeninių pokyčių. Buvo ir parų, kai miegoti nebuvo kada, bet jas puikiai kompensavo gražūs laisvadieniai su daug miego, spektaklių, filmų, renginių, skanaus maisto. Per vienerius metus išgyvenau ir visiško persidirbimo, ir visiškos ramybės laikotarpį.“

Ž. Kropaitės įsitikinimu, tai – lyg priminimas, kad visiems visko gyvenime padalyta daugmaž po lygiai, ir visko, ko labiausiai nori, anksčiau ar vėliau vienokia ar kitokia forma sulauksi.

Tuo tarpu kitai LRT laidų vedėjai ir LRT.lt portalo žurnalistei Vilijai Andrulevičiūtei būtent 2017-ųjų metų pradžia buvo bene įsimintiniausia. „Tiksliau, vasario vidurys, kuomet pradėjome laidas transliuoti iš atsinaujinusios LRT TV naujienų tarnybos studijos. Paskutinės repeticijos prieš pirmąją laidą iš naujos studijos vasario 16-ąją vyko ir mano gimtadienio išvakarėse. Taip jau nutiko, kad vidurnaktis, vasario 15-oji, atėjo mums repetuojant ir dėliojant filmavimo planus. Kai studijoje staiga užgrojo gimtadieninė daina, supratau, kad jau vidurnaktis, o kolegos pasirūpino, kad bent kiek šventinės nuotaikos darbingą vėlyvą vakarą būtų justi“, – prisiminimu dalinasi žurnalistė.

Ne mažiau džiaugsmo jai suteikė ir galimybė su kolega Arnu Mazėčiu pirmiesiems pradėti transliacijas iš naujos studijos. „Ypač tokią gražią Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Nors dažnai tai ir nebūna šeštadieniai – mums įprastos darbo dienos, su kolegomis darbuojamės per valstybines šventes, laidas kuriame ir Laisvės gynėjų, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo bei Mindaugo karūnavimo dienomis. Tos laidos savo atmosfera būna ypatingos“, – mano V. Andrulevičiūtė.

2017-ieji ir darbas „Labas rytas, Lietuva“ vedėjai atnešė daug naujų pažinčių, leido išgirsti įdomių istorijų, ne vieną jų žurnalistė vadina ir įkvėpimu jai pačiai.

„Mūsų laidos svečiai ir tai, su kokiomis istorijomis, darbais, idėjomis jie ateina, visuomet yra vienaip ar kitaip įkvėpimas ir mums. Ne tiek tikiuosi, kiek neabejoju, kad ir 2018-ieji bus įkvepiantys ir ypatingi“, – viliasi V. Andrulevičiūtė.

Nauja studija, o dar labiau – laidos „Labas rytas, Lietuva“ trisdešimtmečiu pažymėti ir kitos LRT žurnalistės Eglės Daugėlaitės metai. „Vasario 16-oji mums buvo tikrieji Naujieji metai“, – įsikūrimą naujoje studijoje prisimena ji. Prabėgę metai tiek E. Daugėlaitei, tiek jos vedamai laidai buvo labai dinamiški ir aktyvūs.

„Tai buvo susidūrimų metai, įrodę, kad socialinė erdvė turi labai didelę galią, kad higiena socialinėje erdvėje yra labai svarbi. Šie metai buvo ir aktyvesnės žurnalistikos metai, kai matai, kad žurnalistika ne veltui pavadinta ketvirtąja valdžia, padaryta daug žurnalistinių tyrimų“, – kolegas gyrė ji.

E. Daugėlaitės vedama laida „Labas rytas, Lietuva“ taip pat neatsiejama nuo socialinės erdvės, todėl pašnekovė džiaugiasi, kad laidos paskyra socialiniame tinkle „Facebook“ per praėjusius metus gerokai išaugo. „Artėjame prie 50 tūkst. sekėjų. Manau, kad spurtas buvo 2017 metais. Pradėjome dėti daug segmentų iš laidos, stengiamės, dirbame bendro tikslo vardan“, – tikina ji.

Paprastai E. Daugėlaitė sumanytus planus stengiasi įgyvendinti iš karto, todėl naujų metų pažadų ji beveik nekuria. „Vienintelis nenuveiktas darbas – tai tradicinė mūsų bendradarbių kelionė. Visi esame iš skirtingų Lietuvos vietų: kas iš Pagėgių, kas iš Biržų, kas iš Kėdainių ar Jonavos, tad būna išvažiuojamųjų metų pasibuvimų. Tad tai – pirmasis komandinis Naujųjų metų tikslas“, – dalinasi žurnalistė.

Etnomuzikologės ir LRT laidų vedėjos Zitos Kelmickaitės žodžiais, jos metai pažymėti Amerikos ir Turkijos lietuvių ženklu. Šį sezoną „Ryto suktinis“ būtent apie pastaruosius pasakojo LRT žiūrovams.

„Rodėme daugiau nei 16 laidų. Sietlo lietuvius filmavome 20 dienų liepos mėnesį, galite įsivaizduoti, koks intensyvus buvo mūsų grafikas. Neturėjome, nei kur saulutėje pasišildyti, tai – televizininkų duona“, – darbo ypatumus atskleidžia ji.

Nors praėję metai nebuvo lengvi, tačiau pašnekovė tikina ypatingai besidžiaugianti šia patirtimi. „Būtent Sietlo lietuviai man parodė, kas yra svetur gyvenantys lietuviai. Šiame krašte gyveno ir dirbo pirmieji lietuviai atvykę po pirmojo pasaulinio karo 1918 metais. Jie buvo angliakasiais, jų 8–9 metų amžiaus vaikai taip pat dirbdavo kartu, visi paišini, net ir nuotraukas turiu. Kita emigracija –  pokarinė emigracija, o trečioji – prieš 20 metų“,  – pasakoja Z. Kelmickaitė. Jis stebėjosi, kad vietos lietuviai atvykusius su trečios emigracijos banga priėmė ypatingai šiltai ir draugiškai.

„Jų širdyse Lietuvos žiedas visada labai žydi. Man buvo graudu, net ašarą nubraukiau, kai gavau nuotraukas, kaip jie švenčia Kūčias. Pamačiau 250 žmonių, kurie prie žvakių šviesos susirenka Sietle, atsisėda prie stalų kartu švęsti Kūčių. Tai yra įspūdinga, nesuvaidinta. Ir šieno yra, ir baltos lininės staltiesės, visos moterys atsineša gražias lėkštes, tai turi būti ypatinga ir iškilminga. Kartais mums nereikia bėdoti, reikia pasidžiaugti gražiais pavyzdžiais“, – įsitikinusi pašnekovė.

Z. Kelmickaitė džiaugiasi, kad jos herojai „Ryto suktinį“ stebi ir už Atlanto. „Visi jie susirinkdavo ir žiūrėdavo kartu. Siuntė man nuotraukas. Būdavo, skambina man 9 val. ryte ir juokiasi, džiaugiasi, sako: mums tai buvo savotiškos mišios, parodėte mums tai, ko nežinojome apie save ir kitus. Labai pasidžiaugiau, įsimylėjau tuos žmonės, tai – įvairios Lietuvos briaunos“, – mano LRT laidų vedėja.

Gerais ir saikingai ramiais metais praėjusius 2017-uosius vadina ir „Stiliaus“ vedėja Violeta Baublienė. Kūrybiniai metai jai buvo tikrai įdomūs, mat ėmėsi darbo su dar vienu projektu „Gimę tą pačią dieną“.

„Kai kuri, kiekviena laida yra kaip nauji metai, visą laiką ieškai naujų žmonių, naujų idėjų, kad būtų kitaip, tad pasikeitimų netrūksta“, – svarsto ji.

Ilgus metus kurdama žiūrovų itin pamėgstą „Stilių“, žurnalistė puikiai jaučia aktualijas ir visuomenės nuotaikas.

„Manau, kad esame nenušokę nuo proto dvasingumo prasme, ieškome natūralių, ekologiškų dalykų, stengiamės rūpintis tą gyvenimo kokybe, kad ne tik išoriniai dalykai spindėtų, bet ir būtume darnoje su savimi, tai manau matosi ir laidose“, – praėjusius metus įvertino V. Baublienė.

Prie teigiamų nuotaikų ji stengiasi prisidėti ir „Stiliaus“ kūrimo procese, todėl laidose tikina besistengusi parodyti daugiau ramiai kalbančių, blaiviai situacijas vertinančių, baimėms ir gąsdinimams nepasiduodančių žmonių.


Šiame straipsnyje: LRT laidosTV vedėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių