Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio muzikos festivalis: pasaulinė premjera po Kauno dangumi

2010-06-25 10:39
Pažaislio muzikos festivalis: pasaulinė premjera po Kauno dangumi
Pažaislio muzikos festivalis: pasaulinė premjera po Kauno dangumi / DMN arch. nuotr.

Šį išskirtinį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalio klausytojų laukia ypatinga premjera – pirmą kartą pasaulyje atliekamas flamenko aistrą ir klasikinės muzikos sodrumą vienijantis projektas.

Lietuviai aplenkė kolegas

Austrų kompozitoriaus Andreaso Marios Germeko siuitos flamenko gitarai ir orkestrui "Gėlių metas" fragmentais sukurtas projektas "Orkestrinis flamenko" – ko gero, pirmasis pasaulyje bandymas klasikine maniera sukurti instrumentinį koncertą, kurio pamatas – flamenko muzika.

Projektą užsakė Austrijos orkestras "Tonkünstlerorchester Niederösterreich", bet šį kartą kolegas aplenks Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus.

Spalvingoje programoje orkestro skambesys susipina su nevaržomais flamenko ritmais, specifiniu vokalu ir gaivalingu šokiu. Greta kitų A.M.Germeko aranžuočių, kuriomis norima atskleisti flamenko muzikos formų ir aistrų įvairovę, po Kauno filharmonijos skliautais skambės ir orkestro atliekami Manuelio de Falla kūriniai orkestrui.

Svečiuose – genialioji trijulė

A.M.Germekas – austrų gitaristas, po klasikinės gitaros ir kompozicijos studijų susidomėjęs flamenko muzika. Atradęs šį muzikavimo stilių jis visa galva pasinėrė į flamenko gelmes. 1996-aisiais su šokėja ir kastanječių virtuoze Belén Cabanes bei vokalistu José Parrondo įkūrė ansamblį "Flamenco camerata", reguliariai koncertuojantį visoje Europoje.

Anot Miuncheno "Merkur" kritikų, flamenko gitaristo A.M.Germeko instrumentą skleisti garsus priverčia jo neįtikimas muzikalumas ir jautrumas.

Teatralizuotame koncerte dalyvaus čigonų kilmės flamenko vokalistė Carmen Fernández, kilusi iš Ispanijos. Ją flamenko muzika supo nuo pat vaikystės. Šiuo metu ji koncertuoja kaip solistė ir akompanuodama žymiems flamenko šokėjams įvairiose Europos šalyse bei Japonijoje.

Per projektą mušamuosius instrumentus prakalbinsiantis José Santiago yra vienas populiariausių Katalonijos regiono būgnininkų. Greta jo paties kuriamų projektų, jis muzikuoja su žymiais flamenko muzikos atlikėjais. Klausytojai žavisi jo laukiniu, kone pirmykščiu veržlumu ir nepaprastu muzikalumu.

Kastanječių virtuozė

Koncerto choreografijos kūrėja ir atlikėja B.Cabanes kilusi iš Barselonos provincijos Vilanovos. Studijavo šokį Madrido konservatorijoje. Šoka kaip solistė ir su įvairiais ansambliais, o jos pasirodymų geografija seniai peržengė Ispanijos ribas.

B.Cabanes – viena garsiausių nūdienos šokio su kastanjetėmis virtuozių. Savo meninėje veikloje ji stengiasi suvienyti geriausius tradicinio flamenko, ispanų klasikinio ir šiuolaikinio šokio bruožus. Šių trijų stilių sąjunga puikiai atsispindi bendrame B.Cabanes ir A.M.Germeko darbe – teatralizuotoje siuitoje "Gėlių metas".

"B.Cabanes oda pulsuoja scenos magija", – taip apie garsiąją savo tautietę rašė Madrido dienraščio "El Mundo" apžvalgininkai.

Kelionė gyvenimo ratu

Kaip žmogus suvokia savo aplinką, savo šeimą, ką jis mąsto, kai vaikystėje, slenkant kasdieniam laimingam šeimos gyvenimui, į jį įsiveržia mirtis ir atima mylimą tėvą?

Tokie "Gėlių meto" kūrėjų keliami klausimai palieka atvirus atsiminimus, vienišumo jausmą, įvykusio nesuvokimą, keistą artimųjų elgesį. Toks išgyvenimas meta tamsų šešėlį tolesniam vaiko vystymuisi, bet vis dėlto jam pavyksta šį potyrį išugdyti taip, kad asmeninis mirties patyrimas tampa sudėtine gyvenimo dalimi. Dalimi, dažnai suteikiančia gyvenimui skausmingą, melancholišką atspalvį, bet kartu – po ilgos kovos įgalinančia pasisemti naujų jėgų tolesniam gyvenimui.

Projekto fabula tapusi istorija grindžiama autobiografiniais faktais, bet visgi kūrinys pasakoja apie tai, kaip, tam tikra linkme pakreipus savo požiūrį, galima išgyventi artimo žmogaus netektį.

Siuitos įvykių eigą kūrėjai nusako šia žodžių seka:

gyvenimas – atsiminimai – vaikas – žaidimas – nuostaba – baimė – ieškojimas – skausmas – tuštuma – tėvas – nesamas – sunaikintas – kūnas – tyla – ašaros – marmuras – Dievas – dėžė – dyglys – bejėgiškumas – narsa – vienatvė – jausmas – svajonė – meilė – šviesa – magija – ryškumas – iliuzija – gyvenimas.


Kas: pasaulinė premjera "Oskestrinis flamenko".

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada: birželio 26 d. 18 val., birželio 27 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų