Pereiti į pagrindinį turinį

Picų sostinėje Neapolyje „Margarita“ sukurta ypatingu būdu: buvo pasitelkta Italijos vėliava

2022-08-24 13:59
DMN inf.

Pica šiandien yra vienas populiariausių patiekalų visame pasaulyje. Ekspertai paskaičiavę, kad per metus jos suvalgome apie pusšimtį gabalėlių, o jų iškepamas skaičius kasmet skaičiuojamas milijardais. Tačiau ar kada susimąstėte, kaip gimė pirmosios tikrosios picos, kokia jų istorija ir kodėl ant jų naudoti ingredientai taip pat turi savo reikšmę? Apie tai LNK reportaže iš picos sostinės Neapolio buvo kalbama su gide Vitalija Nagliūte-Spoleto.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Italai tvirtina, kad iš Neapolio ir kilo tikroji pica.

„Tokios picos, kokią matome šiandien, gimtinė yra Neapolis. Pats žodis pica yra kilęs iš graikiško žodžio, kuris reiškia graikišką duoną. Tai yra apvalus paplotys, kuris ilgus metus buvo valgomas kaip gatvės maistas, vėliau gardintas prieskoniais, alyvuogių aliejumi. Būtent tokius papločius jūreiviai, žvejai valgė Neapolio mieste“, – pasakojo gidė.

Moters teigimu, neapoliečiai – drąsūs žmonės, bandę atrasti naujus skonius.

„Pirmoji Neapolio pica buvo „Marinara“ arba „Jūreivių pica“. Kartais turistai įsivaizduoja, kad „Marinara“ yra žvejų pica su jūros gėrybėmis. Nieko panašaus. Tai yra labai elementari pica. Anksčiau buvo gaminama su alyvuogių aliejumi, raudonėliu, česnaku. Vėliau, kai į Europą atkeliavo pomidorai, kurie pirmą kartą pradėti valgyti būtent Neapolyje, jie buvo suvokiami kaip nuodingi, todėl italai juos pavadino auksiniais obuoliais. Kaip močiutės seniau  sakydavo, kad jeigu ateini į mišką ir pamatai uogas, kurios labai gražiai blizga, jų valgyti negalima, nes jos nuodingos. Italai irgi tikrai galvojo, kad pomidorai nuodingi, juos sodino botanikos soduose ir nevalgė. Neapoliečiai – ekstremalūs, jie išbandė ir pradėjo naudoti savo virtuvėje“, – tęsė V. Nagliūtė-Spoleto.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Picos „Margarita“ atsiradimo istorija žavi ne vieną.

„Kiek vėliau atsirado pica „Margarita“. Sakoma, kad ji gimė 1889 metais dėka Raffaele’o Esposito, kuris pagamino picą, naudodamas Italijos Respublikos vėliavos spalvas ir dedikavo Italijos Karalienei Margaritai. Todėl ir turime žalia baziliką, baltą mocarelos sūrį bei raudoną pomidorų padažą“, – pasakojo moteris.

Pica – universalus patiekalas, kurį galima valgyti bet kokiu metu, tačiau, moters teigimu, ypač svarbu žinoti etiketą.

„Picą galima valgyti visada. Pica kepama vos 60–90 sekundžių didžiuliame karštyje, tarp 350–400 laipsnių temperatūroje, ir ji yra valgoma greitai. Neapolietiška pica turi būti valgoma kol yra karšta. Jeigu norite įžeisti picų kepėją paprašykite, kad atneštų pomidorų padažo. Ananasai ant picos neapoliečiams taip pat būtų pasityčiojimas“, – sakė V. Nagliūtė-Spoleto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų