Pereiti į pagrindinį turinį

Sekmadienį prasideda XV Pažaislio muzikos festivalis

2010-05-29 15:52
Sekmadienį prasideda XV Pažaislio muzikos festivalis
Sekmadienį prasideda XV Pažaislio muzikos festivalis / Tomo Raginos nuotr.

Sekmadienį prasideda kasmetinė muzikos šventė tiems, kurie nori pasisėdėjimą gryname ore suderinti su geros muzikos klausymu – XV Pažaislio muzikos festivalis.

Melodingas ir iškilmingas kūrinys

Pradžios koncertui ištikimąją savo publiką festivalis tradiciškai pakvies į Pažaislio vienuolyno didįjį kiemą. Čia skambės premjera – garsaus čekų kompozitoriaus Antonino Dvorako kantata "Te Deum".

"Ši kantata Lietuvoje dar neskambėjo. Priežastis? Sovietmečiu tokių religinės tematikos kūrinių į repertuarą negalėjome įtraukti, o dar anksčiau galbūt nebuvo sąlygų. Tai labai įspūdingas kūrinys, puikiai tinkantis sakraliai vienuolyno erdvei. Tai labai melodingas, iškilmingas kūrinys", – pastebėjo festivalio ir Kauno valstybinio choro meno vadovas Petras Bingelis.

Pasak jo, šis, kaip ir kiti garsūs religinio pobūdžio kūriniai, seniai peržengė bažnyčių sienas. "Kartais jis atliekamas bažnyčiose, tačiau paprastai – ne per Mišias. Jei tokie kūriniai būtų atliekami per Mišias, jos tęstųsi valandų valandas", – pridūrė maestro, su savo vadovaujamu Kauno valstybiniu choru jau pradėjęs repetuoti šį kūrinį.

Dėmesys instrumentams

Prieš šimtmetį sukurta kantata, skirta orkestrui, chorui bei solistams sopranui ir bosui – vienas ryškiausių vokalinės-simfoninės muzikos pavyzdžių garsiojo čekų kompozitoriaus kūryboje. Šiuo kūriniu jis tarsi pradėjo savo amerikietiškąjį gyvenimo tarpsnį.

Niujorko konservatorijos prezidentės užsakymu A.Dvorakas turėjo parašyti patriotinės tematikos kūrinį, skirtą 400-osioms Amerikos atradimo metinėms. Vėluojant sukurti reikiamus žodžius, kompozitoriui buvo leista pasirinkti tekstą savo nuožiūra. Jo dėmesį patraukė liturginis tekstas "Te Deum laudamus" (lot. – "Tave Dieve garbiname").

Giesmė, kaip rytinių velykinių Mišių dalis, žinoma jau nuo 350 m., o jos tradicinė melodija nusistovėjo XI a. A.Dvorakas savo kūrinyje nenaudojo tradicinės melodijos. Pakilaus, iškilmingo kūrinio liturginį tekstą kompozitorius intonuoja pasaulietiniais instrumentais – pavyzdžiui, solo įžangoje skamba timpanai.

G.Rinkevičiaus orkestras – tradicija

Jau tapo tradicija, kad atidarant Pažaislio muzikos festivalį koncertuoja Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Gintaro Rinkevičiaus. Iškalbingais mostais publiką muzikos puoton maestro pakvies jau devintą kartą.

Greta vieno ryškiausių Lietuvos orkestrų stos Kauno valstybinis choras, prieš koncertą surengsiantys vieną bendrą repeticiją, ir visa plejada jaunosios kartos Lietuvos operos solistų, spėjusių pagarsėti ne tik tėvynėje, bet ir plačiajame pasaulyje.

Dainuos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai – sopranas Joana Gedmintaitė, mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė ir baritonas Dainius Stumbras. J.Gedmintaitės sopranas klausytojams gerai pažįstamas iš televizijos laidos "Triumfo arka", mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė – ryškių operos vaidmenų kūrėja.

Prie šių solistų prisijungs įvairiose Europos operos scenose dainuojantis tenoras Edgaras Montvidas. Visi šie solistai yra iš režisierės Dalios Ibelhauptaitės suburtų "Bohemiečių", išgarsėję įsimintinais vaidmenimis operų ir miuziklų inscenizacijose.

Ragina atvykti anksčiau

Greta didingo čekų romantiko kūrinio publika turės progą pasimėgauti arijomis, duetais ir ansambliais iš Piotro Čaikovskio, Sergejaus Rachmaninovo, Leo Delibes, Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi operų, atliekamais puikių solistų, choro ir orkestro.

Bilietai į atidarymo koncertą kainuoja 15–30 litų. Organizatoriai Kauno publiką į koncertą ragina atvykti anksčiau, kad paskutinę minutę nereikėtų grūstis transporto spūstyse.

"Vienuolynas įsikūręs puikiame gamtos kampelyje – prieš koncertą kviečiame kauniečius pasivaikščioti, jei tinkamas oras – galbūt net į paplūdimį užsukti, jei netinkamas – į Jachtklubą. Beje, publika jau įpratusi, kad į festivalio atidarymo ir uždarymo koncertus Pažaislyje reikia atvykti anksčiau. Kitaip rizikuoji dalies pirmojo kūrinio neišgirsti", – užsiminė festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta.

Juokdamasis jis tikino: kad ir ką bepraneštų sinoptikai, geras oras festivalio pradžios koncertui užsakytas. "O jeigu kas – juk žinote: nėra blogo oro – yra tik netinkama apranga. Net ir ja mes žadame pasirūpinti – jei lis, dalysime neperšlampamus lietpalčius", – žadėjo festivalio koordinatorius.


Kas: XV Pažaislio muzikos festivalio pradžios koncertas.

Kur: Pažaislio vienuolyno Didžiajame kieme.

Kada: gegužės 30 d. 19 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų