Pereiti į pagrindinį turinį

Solidų Dramos teatro jubiliejų papuoš kuklus festivalis

2010-12-14 13:31
Solidų Dramos teatro jubiliejų papuoš kuklus festivalis
Solidų Dramos teatro jubiliejų papuoš kuklus festivalis / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Į Kauno dramos teatrą atkeliauja Lietuvos valstybinių teatrų festivalis. Įdomiausius scenos kūrinius, telpančius kamerinėse scenose, čia pristatys penki šalies dramos teatrai.

Be šokančių ir dainuojančių brolių

Festivalis – vienas Kauno valstybinio dramos teatro 90-mečio jubiliejui skirtų renginių. Teatro vadovas Egidijus Stancikas pripažino, kad užsitęsęs teatro remontas smarkiai pakoregavo festivalio programą.

"Buvo minčių jį organizuoti kur kas didesnį. Norėjosi, kad geriausius spektaklius parodytų įvairūs šalies teatrai, kad festivalio scenoje išvystume visą Lietuvos teatro veidą. Deja, tokios galimybės dėl vis dar remontuojamos Didžiosios scenos ir ekonomikos sunkmečio neturime", – pasak teatro vadovo, dėl šių priežasčių festivalyje dalyvaujančių teatrų ratas susiaurintas iki turinčiųjų valstybinį statusą.

Tiesa, net ir valstybiniai teatrai pakviesti ne visi: kamerinėse scenose savo spektaklių negali parodyti šokantys ir dainuojantys mūsų profesijos broliai.

Visų šaknys – Kaune

Penkias dienas truksiančiame renginyje dalyvaus Lietuvos nacionalinis dramos, Klaipėdos, Šiaulių, J.Miltinio dramos, Valstybinis jaunimo teatrai. Programoje – Birutės Mar premjerinis monospektaklis "Unė", solidžių režisierių Dalios Tamulevičiūtės ir Povilo Gaidžio režisuoti scenos kūriniai.

"Festivalio spektakliams kėlėme du pagrindinius reikalavimus: kad jie tilptų kamerinėse scenose ir kad nebūtų ilgai teatro repertuare užsibuvę kūriniai", – teigė E.Stancikas.

Kauniečiai tikina, kad visų valstybinių teatrų istorija ypač glaudžiai siejasi su 1920 m. Kaune įkurtu Valstybės teatru. "Tai yra dviguba sukaktis. Nuo 1920 m. gruodžio 19 d., kai Valstybės teatre buvo suvaidintas spektaklis "Joninės", skaičiuojama tiek mūsų teatro, tiek profesionaliojo lietuvių teatro istorija. Todėl natūralu, kad švęsti jubiliejaus kviečiame valstybinius teatrus, kurių šaknys yra mūsų teatre", – pasakojo teatro vadovas.

Jam pritarė Panevėžio J.Miltinio dramos teatro vadovas Romualdas Vikšraitis: "Valstybės teatras Kaune – visų mūsų lopšys. O mus, panevėžiečius, su šiuo teatru sieja netiesioginiai ryšiai per Juozo Miltinio asmenybę. Nors legendinis režisierius, baigęs Valstybės teatro vaidybos mokyklą Kaune, po teatro studijų Paryžiuje į Laikinąją sostinę grįžo kaip autsaideris, tam tikrų gijų nenuneigsi."

Ką reiškia "valstybinis"?

Pasak E.Stanciko, lentelė su žodžiu "valstybinis" virš teatro durų liudija kur kas daugiau nei tai, kad teatras finansuojamas iš valstybės biudžeto. "Valstybinis privalo vykdyti valstybės kultūros politiką. Už visus tokį statusą turinčius teatrus kalbėti negaliu, bet mes stengiamės repertuarą formuoti vadovaujantis ne komerciniu, bet kūrybiniu principu. O tai, kaip intensyviai jau daugelį metų mes dirbame, nemanau, kad primena valstybinę įstaigą – greičiau privatų sektorių", – šypsojosi teatrui vadovaujantis aktorius.

Ar festivalio spektakliai varžysis dėl geriausiųjų vardo, simbolinių laurų? "Nebus jokių konkursų, jokių laurų. Tai yra šventinis renginys, jame vieni kitus sveikinsime", – E.Stancikas pabrėžė, kad jubiliejus švęsti su profesijos broliais iš kitų miestų yra Kauno dramos teatro tradicija.

Valstybinių teatrų festivalis – nepagrindinė šventė teatro jubiliejinių renginių kalendoriuje. Tikrasis teatro gimtadienis bus švenčiamas gruodžio 19 d. "Švęsime be pompastikos. Tiesiog pasidžiaugsime, kad turime gyvo teatro ženklus", – tikino teatro vadovas.

Kas: Lietuvos valstybinių teatrų festivalis.

Kur: Kauno valstybiniame dramos teatre (Laisvės al. 71).

Kada: gruodžio 14–18 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų