Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio

2013-01-01 13:59
Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio
Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasaulis yra knyga, ir tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmą puslapį. Taip daugiau nei prieš 1600 metų pasakė vienas įtakingiausių Katalikų bažnyčios teologų, filosofas šventasis Augustinas.

Jam netiesiogiai pritarė garsus amerikiečių rašytojas Markas Twainas: „Po dvidešimties metų tu būsi labiau nusivylęs dalykais, kurių nedarei, negu tais, kuriuos darei. Taigi, išplauk iš ramybės uosto. Pagauk pasatą savo burėms. Tyrinėk. Svajok. Atrask.“

Ir 2012 m. „Kauno dienos“ priedo „Aukštyn žemyn“ puslapiuose mes keliavome labai daug ir kartu aplankėme įvairiausius pasaulio kampelius. Nuo Indijos iki Brazilijos, nuo Sibiro iki Etiopijos, nuo Ugandos iki Madeiros, nuo Jordanijos iki Mianmaro.

Pasakojome apie aplankytų šalių gyventojų papročius ir keliautojų patirtus nuotykius, supažindinome su tų šalių kultūra. Senovės maurų patarlė sako: „Nekeliaujantis žmogus nepažįsta tikrosios žmonių vertės.“

O rašytojas Jackas Kerouacas rašė: „Mūsų susilamdę lagaminai buvo vėl suversti ant šaligatvio. Mes turėjome traukti ilgais keliais. Bet tai nebuvo svarbu, nes pats kelias – tai gyvenimas.“

Tai buvo prabangios ir kuklios, keistos ir linksmos, lengvos ir sunkios kelionės.

„Keliavimas yra brutalus dalykas. Jis priverčia tave pasikliauti nepažįstamaisiais ir užmiršti visus namų ir draugų teikiamus malonumus. Tu visada esi išbalansuotas. Niekas tau nepriklauso, išskyrus tokius esminius dalykus, kaip oras, miegas, sapnai, jūra ir dangus – visus tuos dalykus, kurie paklūsta amžinybei arba žmonių įsivaizdavimu paklūsta amžinybei“, – sakė italų rašytojas Cesare Pavese.

Bet anot garsios britų rašytojos Freya Stark, prabusti visiškai vienam keistame miestelyje yra vienas maloniausių pojūčių gyvenime.

Be to, kelionės yra priešnuodžiai prietarams, aklam prisirišimui ir siauram mąstymui. Tai – jau minėto M.Twaino žodžiai.

Netgi Senajame testamente sakoma: „Daug mačiau savo kelionėse, išmokau daugiau, negu galėčiau pasakyti.“

Ir, nepaisant sunkumų, adrenalino, baimės ar nežinomybės, anot kinų filosofo Lino Yutango, nė vienas žmogus nesuvokia, kaip nuostabu yra keliauti, iki tuomet, kai jis grįžta namo ir paguldo galvą ant senos pažįstamos pagalvės.

Kai kurie, nesiryžtantys leistis į išsvajotą kelionę, sako, kad ji bus per ilga, per sunki, pernelyg tolima. Daoizmo pradininkas, itin garsus Kinijos filosofas Laodzi drąsina: „Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnio.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų